Gayrimenkul'de 4.0 Versiyonu Geliyor

Gayrimenkul'de 4.0 Versiyonu Geliyor

Türkiye'nin gayrimenkul sektörünün önemli çatı kuruluşlarından biri olan GYODER yeni dönemde gayrimenkul 4.0 versiyonu için kolları sıvadı.

A+A-

Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü GYODER’in 18. Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Dr. Feyzullah Yetgin, düzenlenen ilk basın toplantısında derneğin yeni dönem stratejisini anlattı. ‘Sanayi 4.0’ devrimine dikkat çeken Dr. Feyzullah Yetgin, “Gayrimenkul 4.0 versiyonunu dünya ile paylaşıp, bu söylemde öncü olacağız. Çünkü dünya gayrimenkul pazarında da taşlar yerinden oynuyor, oyunun kuralları değişiyor. Gelişmiş ülkeler 4.0 versiyon sanayi devrimi dönemine girdi. Çok yönlü düşünerek, Türkiye gayrimenkul sektörüne her anlamda katkı sağlamamız ve yeni bir versiyonun tüm hazırlıklarının tamamlamamız gerekiyor” dedi. 

Gerçekleştirecekleri çalışmaları ‘Sektör İhtiyaçlarına Duyarlı, Çözüm Odaklı’ ve ‘Sosyal Sorumluluk Odaklı’ sürdürmeyi amaçladıklarını belirten GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: “Yeni dönemde üzerinde durduğumuz en önemli konular arasında; sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik gibi önemli başlıklar olacak. Ayrıca uluslararası dernek olma yolunda yurtdışındaki STK’larla çok güçlü işbirlikleri kuracağız. GYODER, sadece ulusal değil, uluslararası bir platform olmak zorunda çünkü ihtiyaçlar bu yönde.” 

GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, GYODER İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla Swissotel The Bosphorus Istanbul’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, GYODER’in yeni hedeflerini anlattı. GYODER’in gayrimenkul sektörünün çatı örgütü olarak, sektördeki birçok önemli değişikliğe imza attığını belirten Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni dönemde daha kurumsal bir gayrimenkul sektörü hedefliyoruz. Kamu kurumları ve yerel yönetimlerle işbirliğini daha da geliştireceğiz. Ortak amacımız; gayrimenkul sektörünün büyümesine, güçlenmesine ve ülkemizin daha güçlü bir ekonomiye sahip olmasına katkı sağlamaktır” diye konuştu.

GYODER üyelerinin önerilerini değerlendirdik

GYODER’in yeni dönem stratejisinin belirlenmesinde, üyelerin görüşlerine çok önem verdiklerini ifade eden Dr. Feyzullah Yetgin, “Göreve geldikten sonra yeni hedef ve stratejilerimizi belirlerken önceliğimiz, tüm üyelerimizin talep ve beklentilerine kulak vermek, onların önerilerini dikkatle değerlendirmek oldu. Üyelerimizin ortak görüşlerden biri de, ‘GYODER’in Anadolu’ya yönelmesi’ydi. Biz bu dönem İstanbul dışında, Türkiye’yi kapsayacak bir strateji ile Anadolu şehirlerini kucaklamayı hedefliyoruz. Bu amaçla bu yıl ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ni 3 farklı şehirde düzenleyeceğiz. 2017 yılı içinde zirvelerin yapılmasını planladığımız şehirleri önümüzdeki günlerde paylaşacağız” dedi. 

GYODER’den Anadolu çıkarması

GYODER’in, ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin devamı niteliğindeki ‘Anadolu Roadshow’ etkinliği ile de önemli çalışmalara imza atacağını vurgulayan Dr. Feyzullah Yetgin, “Özellikle son dönemde cazibe merkezi olarak ilgi gören Türkiye’nin çeşitli bölge ve illerine yönelik gerçekleştireceğimiz ‘Anadolu Roadshow’ çalışmasıyla; yerel yönetim ve önemli yatırımcılarla bir araya gelerek, fikir ve bilgi alışverişlerinde bulunacağız. Yine aynı yaklaşımla tüm Anadolu şehirlerindeki sektör oyuncularını da üyelerimiz arasında görmek istiyoruz. Büyükşehirlerin yanı sıra gelişmekte olan Anadolu şehirlerini de GYODER olarak kapsamayı arzu ediyoruz. Bu yıl düzenleyeceğimiz Gelişen Kentler Zirvesi ve devamı niteliğindeki Anadolu Roadshow’ları ile bir Anadolu çıkarması planlıyoruz” diye konuştu.

‘Gayrimenkul Zirvesi’ Nisan 2018’de

Sektörün her yıl merak ve heyecanla beklediği ‘Gayrimenkul Zirvesi’nin tarihini bundan sonraki yıllar için Nisan ayı olarak belirlediklerini belirten Dr. Feyzullah Yetgin, “Sektörün en önemli organizasyonu olan Gayrimenkul Zirvesi’ni, geniş bir içerikle, sektör için önemli bir tema ve sürpriz konuklarla, 2018 Nisan ayında düzenleyeceğiz” dedi. 

GYODER uluslararası bir platform olmak zorunda

“GYODER’in yeni dönemde daha fazla STK ile iletişim halinde olmasını ve daha fazla işbirliğine imza atmayı hedefliyoruz” diyen Dr. Feyzullah Yetgin, şöyle devam etti: “Uluslararası dernek olma yolunda güçlü işbirlikleri kurma yolunda hazırlıklarımız var, yeni dönemde yurtdışı STK’larla daha sıkı iletişimde bulunacağız. Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, sadece ulusal değil, uluslararası bir platform olmak zorunda çünkü ihtiyaçların bu yönde olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar başta İTO, İNDER, KONUTDER, TMB, GİSP, ULI Türkiye olmak üzere STK’larla birçok işbirliği yaptık. Yeni dönemde mevcut ilişkileri daha da geliştireceğiz. Bununla birlikte kamu kurumları ve yerel yönetimlerle işbirliği içindeki çalışma anlayışımızı da geliştirerek sürdüreceğiz. Ortak amacımız; gayrimenkul sektörünün büyümesine, güçlenmesine ve ülkemizin daha güçlü bir ekonomiye sahip olmasına katkı sağlamaktır.”

İmar Yönetmeliği konusunu bizzat aktardık

Bu inançla ilk önemli adımı, 6 Haziran’da Ankara’da attıklarını kaydeden Dr. Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: “GYODER, İNDER ve KONUTDER Başkanları olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi makamında ziyaret ederek attık. Sektörde kısa, orta ve uzun vadede yaşanabilecek sorunları gündeme getirdiğimiz bu ziyarette, öncelikle 30 Haziran’da sona erecek Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin uzatılması veya değiştirilmesi konusunu, Sayın Bakanımıza bizzat aktardık. 30 Haziran 2017 tarihine kadar ruhsatını alan projelerde ek yüzde 25 inşaat hakkı var. Bu hak vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyütürken, inşaat şirketinin de önünü açıyor. Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nde ek emsal sağlayan bu madde, daha önce de bizlerin talebiyle iki kez uzatılmıştı. Ancak verilen sürenin 30 Haziran’da dolacağını, süre dolunca çeşitli mağduriyetler yaşanacağını dile getirdik. Yönetmelikte bir daha süre uzatılmasının bir anlam ifade etmediğini, mutlaka kalıcı bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu ve bu yönde düzenleme yapılmasının gerekliliğini anlattık. Sektörün gelişimi için bu konuda bir çalışma yapılacağına inanıyoruz.”

‘Arama Konferansı’nın ikincisi karar toplantısı olacak

Dr. Feyzullah Yetgin, geçtiğimiz dönem GYODER, GİSP (Gayrimenkul için Strateji Platformu), ULI (Urban Land Institute) işbirliği ile Antalya’da sektörün öncelikli ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla ‘Arama Konferansı’ gerçekleştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Sektör profesyonellerinin katılımıyla düzenlenen bu toplantıda, temel ihtiyaçları gidermek üzere ana hedeflere odaklı bir çalışma başlatıldı. Bu çerçevede çözüm için bir yol haritası çıkarıldı. Yine GİSP ve ULI ile devam edeceğimiz ‘Arama Konferansı’nın ikincisini ise sektörün önde gelen firmaların patronlarıyla gerçekleştireceğiz. Bu toplantının bir karar toplantısı olmasını hedefliyor ve çıkacak sonuca göre harekete geçmeyi planlıyoruz.”

Sektörün gelişimi için çalışmaların kapsamı genişliyor

Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörünün gelişimi için sürdürecekleri diğer çalışmaları şöyle sıraladı: “Orta ve dar gelir gruplarına konut üretimini ve yönelimini kolaylaştıracak yeni sermaye piyasası araçlarının üretilmesi gerekiyor. Daha ucuz konut üretimi için arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda, kamu kurumları ile işbirliği içinde düzenlemeler yapılmasını gündeme getireceğiz. GYODER olarak, Özellikle kurumsal yabancı yatırımcıya yönelik olan MIPIM Gayrimenkul Fuarı’nda İTO işbirliğiyle daha etkin şekilde yer alarak, yabancı yatırımcılara ülkemizdeki fırsatları tanıtmayı sürdüreceğiz. Alanında uzman birçok sektör profesyoneli ve uygulayıcılar ile eğitimlerin gerçekleştirildiği GYODER Akademi'nin çalışmalarını da yeni açılımlarla hızlandıracağız. GYODER Akademi’nin çalışmaları kapsamında sektörde yetişmiş ve kalifiye elemanın artmasına katkı sağlamak amacıyla eğitime farklı bir anlayış getirecek, üniversiteler ile işbirliği içinde uzaktan eğitime geçmek için çalışma başlatacağız. Bu çalışmalar kapsamında, Anadolu’daki sektör temsilcilerine de ulaşmayı hedefliyoruz.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi için teşvik mevzuatı öneriyoruz

Yeni dönemde önem verecekleri konulardan birinin İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (IUFM) projesi olacağına dikkat çeken Dr. Feyzullah Yetgin, “Türkiye’nin finansal anlamda cazibesini yükseltmeyi öngören, küresel merkez olmayı hedefleyen, kamu bankaları ve kurumlarını bir araya getirecek İstanbul Finans Merkezi, ülkemize uluslararası saygınlık katacak büyük bir projedir. Proje hayata geçirildiğinde, ülkemizde yeni istihdam olanakları yaratılmasına ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır. Dünyanın sayılı finans merkezlerinin önemli özelliklerini bilerek; “ülkemizin, öncelikle bölgesel nihai olarak da küresel finans merkezi olması” yönünde teşvik edici, kolaylaştırıcı adımların atılması ve kararların alınması için öncelikle mevzuatsal altyapının oluşturulması gerekmektedir. Bu kapsamda; ‘Sermaye hareketlerinin kolaylaştırılması’, ‘Vergi düzenlemelerinin yapılması’, ‘İşlem maliyetlerinin azaltılması’, ‘Yabancı mali kurumların yerel piyasalarda çalışabilmesi’ gibi finans merkezine özel konularda teşvik edici önlemlerin alınması önemlidir. Teşvik mevzuatı önerisinin hazırlanması, ilgili makamlara sunulması ve bu önerinin de takipçisi olunması aşamasında GYODER olarak öncülük edeceğiz” diye konuştu.

Gayrimenkul 4.0 versiyonu geliyor

‘Sanayi 4.0’ devrimini de değinen Dr. Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: “Gayrimenkul 4.0 versiyonunu dünya ile paylaşıp, bu söylemde öncü olacağız. Çünkü dünya gayrimenkul pazarında da taşlar yerinden oynuyor, oyunun kuralları değişiyor. Gelişmiş ülkeler 4.0 versiyon sanayi devrimi dönemine girdi. Türkiye ise önceki üç sanayi devrimini de geriden takip etmek zorunda kaldı. Ancak ülkemizin dördüncü sanayi devrimini, iyi yetişmiş, nitelikli insan gücü ve ileri teknolojiyle yakalayacağına inanıyoruz. Türkiye’de gayrimenkul sektörünün gelişimini versiyonlar olarak ifade etmemiz gerekirse; Cumhuriyet dönemi (v1), Turgut Özal döneminden 2000’li yıllara (v2), 2003 yılından günümüze (v3) ve günümüzden geleceğe (v4) şeklinde gruplandırabiliriz. Dünyanın ve teknolojinin geldiği noktayı değerlendirdiğimizde Türkiye gayrimenkul sektörünün de 4.0 versiyona geçmesinin gerekliliğini görüyoruz. Bazı sektörlerde çok hızlı teknolojik dönüşüm yaşanırken, gayrimenkul sektörünün konvansiyonel yapısında majör değişiklikler olmadığını, teknolojinin sunduğu birtakım araçların uygulamalarda kullanılmasından öteye geçemediğini gözlemliyoruz. Fakat günümüzde standartların yeterli olmadığını ve salt teknolojik açıdan değil, çok yönlü düşünerek sektöre her anlamda katkı ve gelişim sağlamanın gerekliliğini, yeni bir versiyonun tüm hazırlıklarının tamamlanması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Sektörün oyuncuları farklı bilim dalları ve disiplinlerle bir araya gelmeli, yeni yapım yöntemleri, teknikler, teknolojik uygulamalar ve malzemeler üzerinde çalışılmalı, hatta kamusal regülasyonlarla sektörün bu konuda motivasyonu artırılmalıdır.” 

Mevzuat değişikliği konularında etkin rolümüzü sürdüreceğiz

Önümüzdeki süreçte daha katılımcı bir yönetim anlayışı ile hareket edecek, sektörle ilgili tüm kesimlerle iletişimi güçlendireceğiz. Sektörümüzün alanında lider kadın çalışanlarından oluşan ‘Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nu desteklemeye devam edeceğiz. Kanun, mevzuat değişikliği gibi konularda sektördeki etkin rolümüzü sürdüreceğiz. Bakanlık ve kamu kurumları ile görüşmeleri sıklaştıracak, daha yakın ilişkiler için çalışma başlatacağız. Tüm bu çalışmaları, üyelerden gelen talepler doğrultusunda yürütmeye devam edeceğiz. 

GYODER güçlü yönetimle sektöre yön verecek

18 yıllık deneyimi ile temsil ettiği gayrimenkul sektörüne yön veren GYODER’in yeni yönetim yapısını anlatan GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, “Gayrimenkul sektörünün gelişmesi için 21 üyeden oluşan güçlü bir Yönetim Kurulu, Yüksek İstişare Kurulu, 9 kişilik İcra Kurulu ile birlikte azimle, el birliğiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yeni dönemde GYODER Yönetiminde üç Başkan Yardımcımız görev alıyor. Buna göre Ersun Bayraktaroğlu ‘Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Sayman’, Prof. Dr. Gürsel Öngören ‘Yasal Düzenlemelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı’, Neşecan Çekici de ‘Eğitim, Yayınlar ve Bilgi Üretiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı’ oldu” dedi.

Komitelerin başına konusunda lider isimler getirildi 

Ayrıca GYODER’in mevcut komitelerinde, alanında uzman, sektörün değerli isimlerinin görev aldığını kaydeden Feyzullah Yetgin, “Prof. Dr. Gürsel Öngören ‘Kanun ve Mevzuat Komitesi’, Neşecan Çekici ‘Eğitim, Yayınlar ve Bilgi Üretimi Komitesi’, Seba Gacemer ‘GYO Komitesi’, Gülfem Tandoğan ‘Organizasyon ve İletişim Komitesi’, Melda Bayraktaroğlu ‘Turizm ve Turizm Yatırımları Komitesi’, Özlem Gökçe ‘Uluslararası İlişkiler Komitesi’, Abdurrahman Arıman ‘Sürdürülebilirlik ve Yeşil Binalar Komitesi’ Başkanlıklarına getirildiler” diye konuştu. 

Yeni komitelerle gençlerin katkısı hedefleniyor

Komite çalışmalarının dernek adına çok önemli ve değerli olduğuna inandığını belirten Feyzullah Yetgin, “Üyelerimizden aldığımız bildirimlerle, yeni dönemde 3 yeni komite daha oluşturduk. Cansel Turgut Yazıcı Başkanlığında ‘Gençlik Komitesi’, Gönül Birkiye Başkanlığında ‘Dijital Teknoloji ve İnovasyon Komitesi’, Aziz Yeniay Başkanlığında ‘Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komitesi’, kurulan diğer yeni komitelerimiz oldu. Özellikle yeni dönemde öğrenci ve gençlerimizi, hem komitelerimize çekerek kazanmayı, hem de yaratıcı gençlerimizin aktif çalışmalarıyla derneğe katkıda bulunmalarını hedefliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.