Gayrimenkulde Arz-Talep Dengesi Bozulacak
Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, koronavirüs pandemisinin gayrimenkul sektörüne etkilerine ilişkin konuştu. Yazıcı, önümüzdeki dönemde gayrimenkuldeki arz talep dengesinin bozulacağını kaydetti.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını tüm hayatı olumsuz etkiliyor. Bütün sektörler bu süreçten en az hasarla çıkmak için çabalarken salgının ne zaman biteceği öngörülemiyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü, Cansel Turgut Yazıcı, koronvirüs salgınının gayrimenkul sektörüne etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Koronavirüs salgını sürecinin gayrimenkul sektörüne etkilerine ilişkin konuşan Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, sektörde gerçek düşüşün Mayıs ayında görüleceğine dikkat çekti. Yazıcı, "Konutta yüzde 70-80 gibi bir daralma öngörüyoruz. Bu rakamların esas etkileri için mayıs verilerini görmemiz lazım. Türkiye'nin kendi demografik yapısı itibariyle konut bir ihtiyaç ürünü. Bu pandeminin etkilerini nasıl gelişeceğini ancak varsayabiliriz, çünkü hiçbirimizin bir tecrübesi yok bu konuda. Konut talebi her zaman karşılanmamış bir talep. Gayrimenkul gelirleri açısından sürdürebilirlik sağlanabilirse ki bu konuda biraz zayıfız. Sistemin verdiği destekler, Türkiye'deki gelir sürdürebilirliği açısından yeterli değil ne yazık ki" diye konuştu.
Konutta daralmanın etkilerinin bu krizin ne kadar sürdüğüne bağlı olarak değişeceğini ifade eden Yazıcı, "Karşılanmamış talebin bir miktarının hayata döndüğümüz sürede tekrar sisteme geri döneceğini düşünüyorum. Yani tamamen kayıp değil bu aylar. Bir kısmı diğer aylarda karşılanacak" dedi.
Konut fiyatları düşecek
Yazıcı, "Özellikle nakde ihtiyacı olanlar ya da işini sürdürmek isteyen herkes, elindekini kurtarmak için gayrimenkul satmaya çalışacak bu ve önümüzdeki dönemde. Nakit kıymetli olacak. Gayrimenkul fiyatındaki arz talep dengesinin bozulacağını düşünüyorum. Bu da ne yazık ki gayrimenkul fiyatlarını olumsuz yönde etkileyecektir" şeklinde konuştu.
Yeni motivasyonlar sağlanırsa krizin bir miktar önüne geçilebilir
Salgın sonrası likiditesi olanlar için iyi bir dönem yaşanacağını ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:
"Ama o da zor bir karar. Bu dönemde paranız varsa gayrimenkule yatırır mısınız sorusu geliyor doğal olarak. Birtakım teşviklere ihtiyaç duyulabilir. KDV indirimi, tapu harcı indirimi, konut kredisinin daha iyi kullandırılması belki konutta ödenen faiz ve anaparanın gelir vergisinden düşürülmesi gibi bir takım motivasyonlar sağlanırsa sektörde bir miktar bu krizin önüne geçilebilir."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.