Gayrimenkulde Cari Açık Oluşuyor
2023'ten itibaren yabancılara yapılan konut satışlarında büyük düşüşler yaşandı. 2022'de 6 milyar doların olan yabancıya satış bu sene 2 milyar dolar seviyelerine geriledi. Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı ise 1.7 milyar dolara yükseldi.
Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, yeni yazısında Türkiye gayrimenkul piyasasında cari açık olduğunu belirtti.
Doğrudan yatırımlar içerisindeki uluslararası gayrimenkul piyasasında dünyada 400 milyar dolara ulaşmış olan pazardan ülkemizin aldığı pay gün geçtikçe azalıyor. 2023'ten itibaren yabancı yatırımcılara yapılan konut satışlarında büyük düşüşler yaşandı. Uluslararası yatırımcıların 2022'de 6 milyar doların üzerine çıkan gayrimenkul yatırımları bu sene yüzde 60 oranında azalarak 2 milyar dolar seviyelerine kadar geriledi. Uluslararası konut piyasasında mütekabiliyet yasasıyla beraber 2012'den itibaren son on senede yabancıların Türkiye’den gerçekleştirildiği net gayrimenkul yatırımları 2,6 milyar dolar seviyelerinden 2022'de 6,2 milyar dolar seviyelerine kadar yükselmişti. Fakat uluslararası konut yatırımcılarının Türkiye'de sığınmacı ve mülteci statüsünde bulunan yabancılar ile aynı kefeye konması, toplumda yabancılara karşı oluşmuş olan olumsuz önyargı, gayrimenkul edinimi ile ilgili bürokratik ve hukuksal kuralların sürekli değişmesi, ekonomik konjonktürde yaşanan sıkıntılar yatırımcıların ülkemizden uzaklaşmasına neden oldu.
TÜRK VATANDAŞLARI DIŞARIYA YÖNELDİ
Ülkemizde son iki senedir yabancı konut yatırımcılarının iştahının kaybolması, diğer yandan hızlı bir şekilde artan konut fiyatları nedeniyle yerli konut yatırımcılarının da yurtdışına yönelmesi ile birlikte ilk kez ülkemizden döviz çıkışının döviz girişinden daha fazla olma riski ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan rakamlara göre; Türk vatandaşlarının yurtdışından gayrimenkul alımları 2024 yılının Ekim ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 14.6 arttı. Türk vatandaşlarının 2024 yılının ilk 10 ayında yurt dışında gayrimenkul edinimi için harcadıkları tutar 1.7 milyar dolara ulaştı. Bir yandan uluslararası gayrimenkul piyasalarında yabancıların ülkemizdeki yatırımları azalırken, Türk vatandaşlarının yurt dışı yatırımları hızla artmaya başladı. Sürekli olarak yükselen konut fiyatları, kira artış kısıtlamaları, yurt dışında döviz bazlı kira getirisi, vize muafiyeti ve serbest dolaşım imkanları yerli konut yatırımcılarının yurtdışından gayrimenkul alımlarını tarihi zirveye taşıdı. Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlar içerisinde yabancıya gayrimenkul satışlarının payı sermayenin ve iç tasarruf birikimlerini yetersiz kaldığı son senelerde cari açığı kapatan önemli bir kaynak oldu. Son on senede uluslararası doğrudan yatırımlarda (UDY) yabancılara gayrimenkul satışı yoluyla 50 milyar doların üzerinde döviz girişi sağlandı. Ülkemizde cari açığın kapanmasında yabancı konut yatırımcılarından önemli bir döviz geliri sağlanırken, son senelerde azalan ilgiyi tekrar arttırmak için yabancı yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri kaldırarak teşvik ve tanıtım çalışmaları için hız verilmelidir.
FİYATLARI YABANCILAR YÜKSELTİYOR TEZİ BOŞA ÇIKTI
Son senelerde yabancılara yapılan konut satışlarının ülkemizde konut ve kira fiyatlarındaki yükselişlerin sebebi olduğu konusu kamuoyunda, siyasi çevrelerde ve medyada birçok spekülatif söylem ve tartışmalara sebep oldu. Fakat ülkemizin tamamında yabancılara yapılan konut satışları 2024'te bir önceki seneye göre yüzde 40 azalarak 20 bin seviyelerine geriledi. 2024'te toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7 şeklinde gerçekleşti. Yabancı konut yatırımcılarının azalmasına rağmen ülkemizde konut fiyatlarının halen yükselmeye devam ediyor olması, konut fiyatlarının yabancılardan dolayı yükseldiği tezini çürütmektedir. Ortaya atılmış olan bu yanlış algı nedeniyle kamuoyunda yabancı konut yatırımcılarına karşı oluşan önyargılar sektörün gerilemesinde etkili oldu.
Kaynak: Emlakkulisi.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.