Gayrimenkulde Dönüşüm Niçin Gerekli?
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı İbrahim Cihan Kurtulan, gayrimenkulde dönüşümün niçin gerekli anlattı. Kurtalan, gayrimenkulde doğru dönüşümün daha adil, sürdürülebilir ve güvenli bir Türkiye emlak sektörü oluşturacağına vurgu yaptı
Gayrimenkul dönüşümü son yıllarda ülkemizde en önemli konulardan bir tanesi haline geldi. Bu sorun hem emlak sektörünü hem de diğer sektörleri yakından ilgilendiriyor. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı İbrahim Cihan Kurtulan, emsal.com’da bu konuyu detaylı bir şekilde anlatan bir yazı paylaştı. Kurtalan, gayrimenkulde doğru dönüşümün daha adil, sürdürülebilir ve güvenli bir Türkiye emlak sektörü oluşturacağına vurgu yaptı. İşte Kurtalan’ın yazısı:
“Gayrimenkulde dönüşüm hedefi kapsamında; sanayi, konut, ticaret vb. alanlardaki sektörel dönüşümler, bütünü gözeten bir sistemle ele alınmalıdır. Parçacıl ve anlık duruma göre yapılan uygulamalar daha büyük sorunlara yol açacaktır.
21. yüzyılda ülkemizde gayrimenkul sektörü bir yandan kendi ölçeğinde iktisadi gelişim sürecini devam ettirirken, diğer taraftan sektörel uzmanlık alanlarının da önemini ortaya çıkararak ilerlemektedir.
Gayrimenkul ekosistemi;
Gayrimenkul üretim süreci,
Geliştirme süreci,
Değerleme süreci,
Pazarlama süreci,
Tesis yönetimi süreci olmak üzere 5 temel uzmanlık alanının bileşkesi olarak kendini oluşturmaktadır.
Sektörel Dönüşümler Bütüncül Bir Sistemle Ele Alınmalı
Diğer taraftan ülkemizin iktisadi kalkınması için önem teşkil eden diğer sektörlerin, gayrimenkul sektörü ile gerek doğrudan gerekse de dolaylı olarak temel sorunları bulunduğu ortadadır.
Bu sorunlar;
Sanayi sektörü için; sanayi tesislerinin dönüşümü
Konut sektörü için; konut alanlarının dönüşümü
Tarım ve hayvancılık sektörü için; tarımsal alanların dönüşümü
Ticaret sektörü için; ticaret alanlarının dönüştürülmesi başlıkları altında hem kamu otoritesine hem de gayrimenkul sektörüne sorun ve taleplerini gayrimenkul ekosistemindeki uzmanlık alanlarına ayrı ayrı iletmektedir.
Temel hedef gayrimenkulde dönüşüm olduğu için yukarıda sayılan sektörel dönüşümlerin parçacıl bir şekilde değil, bütünü gözeten bir sistemle ele alınması elzemdir. Parçacıl ve anlık duruma göre yapılan uygulamalar, daha büyük sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gayrimenkul Dönüşümünde Çözüm Nedir?
Çözümün çatı hedefi; merkezi yönetimler ve yerel yönetimler ile oluşturulacak büyükşehir belediyeleri ile bütün şehir belediyelerinin (kent ve kır bütünü dikkate alınarak) arazi yönetimine esas arazi kullanım kararlarının, yönetmelik ve uygulama politikaları kapsamında hayata geçirilmesidir.
Arazi kullanım kararları özellikle bir kentin yüzyıllık gelişme ve eylem planları olarak, kentin zenginliklerini ön plana çıkaran, kentin kendine özgün vizyonunu taşıyan oldukça önemli bir husustur.
Gayrimenkul Dönüşümü Neden Gerekli?
Peki, gayrimenkul dönüşümü başlığı neden önemli? Ülke olarak dönüşüm denilince aklımıza direkt kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında parsel bazlı ya da alan bazlı dirençli binalar akla gelmektedir. Halbuki; kentsel dönüşüm arazi yönetimi konusunun sadece bir başlığıdır. Kentsel dönüşüm sadece binanın depreme yönelik hazırlanması değildir. Büyükşehirlerin ve bütün şehirlerin gayrimenkul dönüşümünü bir plan dahilinde, sektörlerin gelişim paradigmasına uygun, yönetilebilir ve yaşanabilir alanların oluşturulması için yapılması gereken bir uygulamadır. Bu çatı planın adı ise arazi yönetime esas arazi kullanım kararlarıdır.
Arazi kullanımına esas politikalarının doğru uygulanması neticesinde; inşaat üretim ve geliştirme çalışmaları ile başlayan sağlıklı süreç, değerleme ile ülke ekonomisine katkıyı en üst seviyede sağlayacaktır. Bununla birlikte bu süreç, pazarlama çalışmalarının uzman danışmanlar ile güvenilir bir zeminde sağlanması ve sağlıklı tesis yönetimi ile tamamlanacaktır.
Bu ekosistem sürecinin doğru uygulanmasıyla; ulusal ve uluslararası alanda finansal piyasalara yönelik iktisadi bir istikrar, refah seviyesi yüksek, etkin, sürdürülebilir, adil ve güvenli bir Türkiye gayrimenkul sektörü oluşacağı aşikardır.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.