Gayrimenkulde Sahte İlan Tuzağına Dikkat!

Gayrimenkulde Sahte İlan Tuzağına Dikkat!

Satılık veya kiralık ev arayanlar, düşük fiyatlı ilanlar üzerinden tuzağa çekiliyor. Karşılarına çıkan sahte ilanlara kanıp, hızlıca kapora gönderen birçok vatandaş, sonrasında ne aracı kişiye ulaşıyor ne de gerçekte bir ev ilanı bulabiliyor

A+A-

Günümüzde her sektörde olduğu emlak sektöründe de kiralık veya satılık ev arayışı internet üzerinden yapılıyor. Bu durumda da satılık veya kiralık konut arayışındaki vatandaşların ilk adresi ilan platformları oluyor. Ancak bu platformların en büyük sıkıntısı ise sahte ilanlar. Geçtiğimiz yıl ilanlarla ilgili bir düzenleme gelse de sahte ilan belirsizliği halen sürüyor. Emlak piyasasındaki spekülasyonları gidermek ve sahteciliğin önüne geçmek için 15 Eylül’den itibaren uygulamaya konulan doğrulanmış logolu ilan sistemine rağmen, simsarlar boş durmuyor. 

GÖRMEDEN ÖDEMEYİN 

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, tüketicilerin sahte ilanlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtirken, son günlerde simsarların boş durmadığına dikkat çekti. Yaşanan bu soruna karşı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceğini dile getiren Özlü; “Emlak fiyatları şişti bunun nedeni de sahte ilanlar" diyen Özlü, şu bilgileri verdi: "Sahte ilanlar ile tüketicilere tuzak kurulurken, kapora hırsızlığı yapılıyor. Maalesef sahte dolandırıcılar internette kol geziyor. Emlak alacak veya kiralayacak kişiler,  gayrimenkulü görmeden kopara yatırmamalı" diye konuştu.  

VATANDAŞ MAĞDUR 

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış sonrası bütçesine uygun ev kiralamak ya da satın almak isteyenlerin sahte ilanlarda dolandırıcıların tuzağına düşmeye başladığına dikkat çeken Avukat Elvan Kakıcı Şimşek ise ev satın alırken veya kiralarken vatandaşların dolandırıcılardan korunmak için dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.

Şimşek, konut fiyatlarındaki artış sonrası bütçesine uygun ev kiralamak ya da satın almak isteyenlerin, dolandırıcıların kapora tuzağına düşmeye başladığını ifade ederken, “Gerçekte olmayan konuta dair bilgilerin yer aldığı ilanlarda, bağlantı kurdukları kişiyle telefon görüşmesi sonrası para talep eden dolandırıcılar, ucuza ev kiralamak isteyenlere mağduriyet yaşatıyor. Kapora ödenmesi sonrası ilanı kaldıran, telefon hattını iptal eden dolandırıcılardan şikayet edenler ise haklarını savcılık ya da tüketici hakları derneklerine başvurarak aramaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

YETKİ DOĞRULAMASI ŞART

Peki; ev satın alırken veya kiralarken vatandaşların dolandırıcılardan korunmak için nelere dikkat etmeleri gerekiyor? Şimşek, bu soruyu ise şu sözlerle yanıtlıyor: "Gerek satılık gerekse kiralık olsun mutlaka taşınmazları yerinde görmelerini tavsiye ediyoruz. Bazı ilan örneklerine baktığımızda bunların sahada karşılığı net bir şekilde görünmüyor. Bunu yapan işletmelerin hepsi yetki belgesi almış işletmeler değil. Tüketicilerin yetki belgeli emlak işletmelerini tercih etmelerini, bu işletmelerden hizmet aldıklarında sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka Ticaret Bakanlığı’nın sistemi üzerinden şikayet etmeleri gerekiyor."

 

RAKAMLAR UÇUŞA GEÇTİ

Öte yandan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 13 bin 25 ile İstanbul, 6 bin 866 ile Ankara ve 4 bin 361 ile İzmir olarak sıralanıyor.  "Endeksa" platformu verilerine göre,  İstanbul'un kira fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 46 artarken, en düşük kira rakamı bile en düşük emekli maaşının üzerine çıktı. Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer'de ortalama kira rakamları 35 bin TL'yi geçerken, en düşük kiralık dairelerin olduğu Esenyurt'ta bile kira fiyatları 13 bin 800 TL'ye çıktı. İstanbul genelinde ortalama metrekare fiyatı ise 244 lira olarak hesaplanıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.