Hangi Tapu Tipleri için Konut Kredisi Kullanılabilir?
Ev sahibi olmak isteyen çoğu kişi belirli bir teminata sahipse konut kredisi alarak nakit ihtiyacını karşılamayı tercih ediyor. Peki hangi tapu türlerinde konut kredisi çekilebilir, hangi tapuda ne kadar konut kredisi çekilebilir?
Konut kredisi kullanarak ev alacak kişilerin tapu tipine dikkat etmeleri gerekiyor. Kredi başvurusunun onaylanmasında en önemli kriterlerden biri tapu tipidir. Temelde tapu tipleri konut tapusu ve işyeri tapusu olarak ikiye ayrılır. Konut kredisi çekecek kişilerin ayrıca kat mülkiyeti tapusu, kat irtifakı tapusu ve hisseli tapu türlerini de bilmesi gerekiyor.
Tapuda mesken konut tapusu anlamına gelir. Mesken ikamet edilen ikametgah ve konut anlamlarına gelir. Ofis tapulu ev belirli şartlar doğrultusunda ofis tapusuna dönüştürülmüş konutları kapsar. Evler bu şekilde işyeri olarak da kullanılabilir.
KAT MÜLKİYETİ TAPUSU NEDİR, KONUT KREDİSİNE UYGUN MU?
Ev almadan önce ilk olarak konut kredisi faiz oranları araştırılır. Konut kredisinden onay çıkması kredi puanı, kredi türü ve satın alınacak evin tapu türüne göre belirlenir. Konut kredisi ile ev alacaklar için en uygun olan tapu kat mülkiyeti tapusudur. Kat mülkiyeti tapusunda binanın yüzölçümü, kişiye ait bağımsız bölümün numarası, katı, niteliği, sahip olanın kimlik bilgilerine yer verilir. Bu tapu iskan izni olduğunu da gösterir.
KAT İRTİFAKI TAPUSU KONUT KREDİSİNE UYGUN MU?
Henüz iskanı alınmamış konutlara kat irtifakı tapusu denir. Kat mülkiyeti tapusuna nazaran bina tapu bilgilerini içerir. Ev sahiplerinin konut paylarını gösterir. Ev sahipleri bu tapu ile Tapu Müdürlüğü'ne giderek kat mülkiyetli tapu alabilir. Konut kredisi için uygundur.
HİSSELİ TAPU KONUT KREDİSİNE UYGUN MU?
Konut üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğu tapulardır hisseli tapu. Ortak olan kişilerin isimleri ve bilgilerini içeren tapu detaylı mülkiyet hakkı bilgilerine yer vermez. Arsada hak sahibi olanları gösterir ama hangi alanın kime ait olduğunu göstermez. Hisseli tapu konut kredisine uygun değildir. Olası anlaşmazlıklara mahkemeler uzun sürdüğü için bankalar kredi vermiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.