Hazine Arazileri Ekonomiye Kazandırılacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Hazine arazilerine ilişkin bir açıklama yaparak atıl durumda ve tarıma elverişsiz olan arazileri ekonomiye kazandırılacağını ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bir açıklama yaparak atıl durumdaki Hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılacağını ilan etti. Buna göre atıl durumda olan ve üzerinde tarım yapılması da mümkün olmayan 300 milyon metrekare Hazine arazisi üzerinde rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulacak. Bu proje kapsamında 20 bin megavat yenilenebilir enerji üretimi yapılabilecek.
HAZİNE ARAZİLERİ EKONOMİYE KAZANDIRILACAK!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak Hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin projenin ayrıntılarını kamuoyuna ilan etti. Bu açıklamaya göre Milli Emlak Genel Müdürlüğü iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çevre dostu enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması maksadıyla yeni bir projeye başlıyor.
300 MİLYON METREKARE ARAZİ KULLANIMA AÇILACAK
Başlayacak olan yeni projede tarıma elverişsiz olan ve şu anda da atıl vaziyette bulunan Hazine arazileri kullanılacak. Toplamda 300 milyon metrekarelik Hazine arazisi bu projede kullanılacak. Bu araziler üzerinde güneş enerjisi ile rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimi yapılmasına izin verilecek.
KİMLER FAYDALANABİLECEK?
Yeni projeden mesken ve aydınlatma abone gruplarında yer alanlar yararlanamayacaklar. Bunun dışındaki abone grupları kendi ihtiyaç duydukları elektriği üretmek için Hazine arazilerini kullanabilecekler. Bakanlık tarafından verilen bilgilere göre maden veya jeotermal işletme ruhsat sahipleri, sanayiciler, kamu ve özel hizmetler sektöründe yer alanlar ile tarımsal faaliyette bulunanlar bu imkanı kullanabilecekler.
İHALELER YAPILACAK!
Hazine taşınmazları üzerinde lisanssız elektrik üretimi amacıyla irtifak hakkı tesis edilecek. Bu araziler yine Hazine’nin olacak ama kullanma izinleri için ihaleler yapılacak. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na uygun bir şekilde arazilerin rayiç bedelinin yüzde biri üzerinden açık artırma ile bu arazilerden kimlerin yararlanabileceği belirlenecek.
29 YILA KADAR İZİN VERİLECEK
Yapılacak olan ihalede irtifak hakkı ve kullanım izni alan yatırımcılara imar planlarının yapılması, uygulama projelerinin onaylanması, bağlantı anlaşmasının imzalanması gibi işlemleri tamamlayabilmeleri için 1 yıl ön izin verilecek. Bu ön izin sürecinde tüm işlemleri tamamlayıp tesisi elektrik üretimine hazır hale getiren yatırımcılara 29 yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikte olmayacak şekilde irtifak hakkı ile kullanım izni sağlanabilecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.