Haziran Ayında İnşaat Faaliyetleri Hareketlendi

Haziran Ayında İnşaat Faaliyetleri Hareketlendi

Türkiye Hazır Beton Birliği, inşaat sektörüne ilişkin temmuz ayı değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan rapora göre; inşaat faaliyetlerinde bir önceki aya göre yüzde 1,2 artış yaşandı

A+A-

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), İnşaat Sektörü Aylık Değerlendirme Raporu Temmuz 2024 çalışması ile inşaat sektörünün aylık performansını mercek altına aldı. Hazır beton, çimento imalat, inşaat ciro, malzeme kaynaklı inşaat maliyeti, inşaat güven ve inşaat faaliyetleri endekslerinin yanı sıra konut satışları ile fiyat endeksine de değinen rapor; sektörün yakın dönem performansını gözler önüne seriyor.

ÇİMENTODA DURUM

Çalışmada paylaşılan rakamlara göre; hazır beton imalat endeksi 2024 yılının mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 artış gösterdi. Bu alanda bir önceki aya göre gerçekleşen artış oranı ise yüzde 5,7 olarak dikkat çekti. Mayıs 2023 ile kıyaslandığında çimento imalat endeksinde ise yüzde 9,3 seviyesinde artış kaydedildi. Çimento imalat endeksinin bir önceki aya göre artış oranı ise yüzde 5,6. Raporda yer alan ifadelere göre; inşaat güven endeksi 2024 yılının haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,5 düşüş gösterdi. İnşaat faaliyetlerinde de bir önceki aya göre yüzde 1,2 artış yaşandı. Yeni alınan işlerde ise 2024 yılının haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,9 düşüş gerçekleşti.

YÜZ ÖLÇÜMÜ BAZINDA ARTTI

2024’ün birinci çeyreğinde yüz ölçümü bazında yapı ruhsatının geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 33,4 artış gösterdiği bilgisini paylaşan çalışma, yapı kullanma izninin de geçen seneye göre yüzde 45,3 oranında arttığını aktarıyor. Çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistiklerinden de bazı rakamlar paylaşıldı. Değinilen sonuçlara göre; ilk el konut satışı 2024 yılının haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,8, bir önceki aya göre ise yüzde 28,5 düşüş gösterdi. İkinci el konut satışının da haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7, bir önceki aya göre ise yüzde 28,2 düşüş gösterdiği bilgisi aktarıldı.

YENİ KONUTLARDA ARTIŞ

Ülke genelindeki konut stoku ile ilgili bilgilere de ev sahipliği yapan rapor, 2024’ün birinci çeyreğinde konut stokunun 86 bin 603 adet arttığı bilgisini paylaştı. TÜİK verilerinden derlenerek oluşturulan çalışmada yer alan sonuçlara göre 2013’ten günümüze konut stoku, toplam 2 milyon adet seviyesine ulaşmış durumda. Yeni konutlar fiyat endeksinin Haziran 2024’te önceki yılın aynı dönemine kıyasla nominal olarak yüzde 49 artış gösterdiğini anımsatan rapor, ilgili dönemde konut fiyat endeksinin de bir önceki yıla göre yüzde 45 arttığını ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.