Herkes Bildiği İşi Yapsın!
Türkiye’de bir ‘meslekte profesyonelleşme’ sorunu var.
İş insanlarımız bir iş kolunda başarı sağladıklarında bildiği iş kolunda daha da büyümek yerine sermayesini daha hızlı katlandıracağı, kâr marjı daha yüksek sektörlere yönelmeyi tercih ediyor.
Son 10-15 yıldır biraz sermaye biriktirenlerin rotası inşaat sektörü oldu.
Büyük holdinglerden, finans kurumlarından tutun küçük işletmelere, manava, bakkala, doğum doktoruna, avukata kadar kendi işinde biraz başarı sağlayan ve sermaye biriktiren herkes inşaat işine soyuldu.
İnşaat sektöründe bir disiplin olmadığı için, müteahhitlik yapmak için sadece şirket açıp Ticaret Odası’na kayıt olmak yeterli geldiği ve hiçbir standart aranmadığı için herkes inşaata yöneldi.
Hatta sermayesi olmayanlar dahi ‘zaten temelden satış yapar, sattığımız dairelerin parasıyla inşaatı tamamlarız’ düşüncesiyle inşaat yapmaya başladılar.
***
İnşaat üretim değildir.
İnşaat ihtiyaçtır, inşaat finans kurumlarına karşı daha kârlı ve daha güvenli bir yatırım aracıdır.
İnşaatı üretim gibi görmeye başladığımızda veya yatırımın tamamını inşaata yönlendirdiğimizde büyük bir sorunun önünü açmış oluruz.
Şu anda yaşanan krizin nedeni de bu. İnşaata çok fazla yığılmakla, hem üretim hacmimizi düşürdük, hem de inşaatta aşırıya kaçtık.
Stoklar ihtiyaçtan çok daha fazla…
***
İhracat yapan şirket, inşaata atılıp da bir anda 5-10 bin daire yapmaya başlarsa hem kendi sonunu hem de sektörün sonunu getirir.
100 daire yapacak sermayeye sahip inşaat şirketi 1.000 daire yapmaya başlarsa hem kendi sonunu hem de sektörün sonunu getirir.
Kendi işinde iyi bir kazanç sağlayan küçük ve orta ölçekli işletme kazandığını inşaata yatırırsa hem kendi sonunu hem de sektörün sonunu getirir.
İşi bilmeden bodoslama inşaata atlayan hem kendisinin hem de sektörün sonunu getirir.
***
İnşaattaki kriz bize çok şey öğretti…
Üretimden asla vazgeçmemeyi öğretti…
İnşaatın üretim olmadığını/olamayacağını öğretti…
Başkasının parasına güvenerek iş yapılmayacağını öğretti…
En önemlisi herkesin kendi bildiği işi yapması gerektiğini öğretti…
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.