İlk Kez Ev Alan Yüzde 1 Tapu Harcı Ödesin!
Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Çelik ilk kez ev alacaklara devlet desteği verilmesini önerdi. Çelik, "İlk kez ev alanlar yüzde 1 tapu harcı, yüzde 1 KDV ödesin, evin değerinin yüzde 90'ı kadar kredi çekebilsin" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan konut satış istatistikleri, sektör temsilcileri ve vatandaşlar tarafından tartışılıyor. Fakat Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, ev sahipliği oranının düştüğüne fakat verilerin yanlış yorumlandığını söyledi.
Türkiye'nin ev sahipliği oranında dünyanın gerisinde olduğunu belirten Çelik, "Araştırmaların yapıldığı 47 ülke arasında ülkemiz 41'inci sırada yer alıyor. Kiracı oranımız ise yüzde 24.7 seviyesinde. Alınan bunca önlem ve teşviklere rağmen ev sahipliği oranı yükselmiyor" diye konuştu.
YENİ MODEL ÖNERİSİ
Çelik, kamu veya özel sektör işbirliğiyle ev sahipliği oranını yükseltmek amacıyla çözüm üretmek gerektiğini söyledi. Çelik, çeşitli model ve kampanyalarla bu oranın yükselişe geçeceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı; "Özellikle dar gelirli ya da ilk evini alacaklara ayrıcalıklı kampanya modelleri süreci desteklemek adına sunulmalı. Üretilecek model kampanyaların yatırımcılardan öte diğer potansiyel ev alıcılarına ulaşabilmesi için; 35 yaş altı olma, yeni evli olma, ev sahibi olmama gibi özel kriterlerle teşvik verilmeli"
KDV YÜZDE 1 OLSUN
Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Üretilecek model kampanyaların yatırımcılardan öte diğer potansiyel ev alıcılarına ulaşabilmesi için; 35 yaş altı olma, yeni evli olma, ev sahibi olmama gibi özel kriterlerle teşvik paketleri oluşturulabilir. Örneğin ilk evini alacaklar için, tapu harcı yüzde 1'e düşürülmeli. Konut kredisi ev fiyatının yüzde 90'ına kadar kullandırılmalı. KDV oranı tüm konutlar için yüzde 1 olmalı. 35 yaş altı gençler için ise tapu harcı tamamen kaldırılmalı. Ücretli çalışanların ödedikleri konut kredisi faizlerini ödedikleri gelir vergisinde indirim konusu yapılabilmeli. Bu tarz teşviklerle hem satışlar artar, hem de ev sahipliği oranı ciddi anlamda yükselir"
FAİZLER AŞAĞI ÇEKİLMELİ
Mahmut Sefa Çelik, sektördeki sorunları şöyle sıraladı:
1- En temel ve kronik meselemiz batılı ülkelerin çok üzerindeki konut kredisi faiz oranları... Belli teşviklerle konut kredisi faizlerinin mümkün olduğu kadar aşağı çekilmesi önemli.
2- Büyük şehirlerimizde uygun maliyetli, ulaşım imkânları çözülmüş, orta ve alt gelir grupları ile ilk evinin sahibi olacak genç ve ücretli çalışanlar için projeler üretilmesi gerekir.
3- Anayasamızda altı çizilecek kadar temel bir ihtiyaç olan barınma ihtiyacını karşılayan konutun üzerindeki KDV ve tapu harcı gibi oransal olarak yüksek vergisel yüklere düzenlemeler getirilmesi şarttır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.