İmar Planlarında Yeni Düzenleme! Binalarda Zorunlu Olacak

İmar Planlarında Yeni Düzenleme! Binalarda Zorunlu Olacak

Binalarda su verimliliğinin artırılması için  yağmur suyu toplama ve gri su sistemlerinin projelendirme ve yapım kuralları ile ilgili detaylar netleşiyor. Bakanlık tarafından, yeni imar planlarının kapsamı ile ilgili yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı.

A+A-

Planlı İmar Yönetmeliğinde değişiklik içeren taslağa göre depo hacmi ihtiyacı 5 metreküpün üzerinde olması kaydıyla; parsel alanı 2 bin metrekareden  büyük alanlardaki yapılarda veya parseldeki toplam çatı iz düşüm alanı 800 metrekareden büyük yapılar ile depo hacmi 5 metreküpü geçen kullanım sürekliliği bulunan kamu yapılarında, yağmur suyu toplama sistemlerinin tesis edilmesi zorunlu kılınacak. 

AVM, OTEL VE YURTLAR BUNU YAPACAK

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; evsel su atıklarının kanalizasyon sisteminden ayrıştırılması anlamını taşıyan gri su toplama sistemlerinin kurulmasının zorunlu olacağı  binalar da belirleniyor. 

Bu yapılar, yatak sayısı 200’den çok olan konaklama amaçlı binalar, yatak kapasitesi 1.000 kişi ve üzerindeki yurtlar, yapı inşaat alanı 10.000 metrekareden büyük alışveriş merkezlerinde, yapı inşaat alanı 30.000 metrekareden büyük kamu binaları olarak belirtiliyor. 

YEŞİL SERTİFİKA ZORUNLU OLACAK

Yeni yapı ruhsatı alınacak kamuya ait sağlık, eğitim ve hizmet binalarından toplam yapı inşaat alanı 10 bin metrekare ve daha büyük olan yapılar için Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi (YeS-TR) üzerinden hazırlanmış olan Yeşil Sertifika alınması zorunlu tutulacak. 

Ayrıca, yeni yönetmelik taslağı ile site ve apartmanların ortak otopark alanlarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu amacıyla yapılması zaruri olan elektrik tesisatı yapı ruhsatına tabi tutulmayacak. 

Park alanlarındaki genel tuvaletlerin en az birinin ve bu alanlardaki yürüyüş yolları ile peyzaj öğeleri engelli dostu olacak şekilde tasarlanacak ve yapılacak. 2 bin 500 metrekare ve üzeri park alanlarının en az yüzde 4’ü engelli çocukların da kullanımına imkân sunacak şekilde engelsiz çocuk oyun alanı olarak dizayn edilecek. 

Bu bölümlerdeki zemin kaplamaları, çocuk oyun ekipmanları ve peyzaj öğelerinin erişilebilirliğe ve engelli kullanımına ilişkin ilgili standartlara uygun şekilde olması zorunlu tutulacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.