İnciraltı İmar Planları İptal Edildi

İnciraltı İmar Planları İptal Edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan İnciraltı planları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada iptal edildi. Kararda planların mevzuat hükümlerine, planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı ifade edildi.

A+A-

İzmir’de uzun yıllardır tartışmalara neden olan İnciraltı Planları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yerel seçimler öncesi askıya çıkardığı “Balçova İlçesi, İnciraltı Turizm Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” ilgili mahkeme karar verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada, İzmir 4. İdare Mahkemesi planların iptali yönünde karar verdi.

Kararda “Bu durumda, dava dosyasında bulunan bilgi ve belgeler ile yukarıda alıntılanan bilirkişi raporunda tespit edilen hususların bir bütün olarak değerlendirilmesinden; dava konusu plan kararlarının üst ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararları ve hükümleri ile çeliştiği ve “planların kademeli birlikteliği” ilkesine aykırı olduğu, plan kararlarında 2. Derece Doğal Sit Alanı tanımı ile çelişen ticaret kullanımına yer verildiği, yine 3. Derece Doğal Sit Alanı tanımı ile çelişerek doğal dokunun tamamen bozulması ile sonuçlanacak müdahaleleri içeren plan kararlarının öngörüldüğü, alanın, “doğal sit” niteliğine rağmen kentin diğer bölgelerinden farklılaşmayan bir “kentsel” doku oluşturmasının öngörüldüğü, koruma statüsüne sahip “doğal” dokunun bozulmasına sebep olacak kullanım kararlarının koruma amaçlı planlama esas ve ilkeleri ile çeliştiği, alanın doğal sit statüsüne uygun olacak şekilde yaya öncelikli bir ulaşım sistemi planlanmadığı, plan kararlarında Körfez Geçiş Yolu’nun başlıca ulaşım akslarından biri olarak kabul edilmesinin, Erişim Kontrollü Yola verilen bağlantıların ve raylı sistem önerisinin üst ölçekli plan kararlarına ve kenti ulaşım sistemine yönelik politika ve kararlara aykırı olduğu, plan yapım aşamasında Kültür ve Turizm Bakanlığı görüşünün, İZSU kurum görüşünün gereğinin yerine getirilmemesinin planlama esas ve tekniklerine uygun olmadığı, belirtilen bu aykırılıklar nedeniyle dava konusu planların mevzuat hükümlerine, planlama ilke ve esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi planla ilgili yürütmeyi durdurma talep etmiş ancak mahkeme geri çevirmişti. Dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporu da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin lehine gelmişti.

PLANIN AYRINTILARI

 Askıya çakan İnciraltı Turizm Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarla birlikte toplam 513,28 hektar büyüklüğündeki sahip planlama alanın 214 hektar (yüzde 41,73) büyüklüğündeki kısmı ticaret turizm konut alanı, 31 hektar büyüklüğündeki kısmı (yüzde 6,12) ticaret turizm alanı, 15 hektar yüzde 3) büyüklüğündeki kısmı günübirlik tesis alanı, 21 hektar büyüklüğündeki (yüzde 4,20) kısmı ticaret alanı, 82 hektar büyüklüğündeki (yüzde 15) kısmı yeşil alan (park, rekraaktif alan ve pasif yeşil) alan, 120 hektar büyüklüğündeki kısmı (yüzde 23) yol, geriye kalan alanlar ise kamusal alanlar (eğitim, cami, tesis, yurt, sağlık, açık spor tesisi) ilan edilmişti.

Ticaret, turizm ve konut alanları için 0,60 emsal oranı ve 3 kat, turizm alanı için 0,80 emsal oranı ve 3 kat, konut alanı için 0,60 emsal oranı ve 2 kat, günübirlik tesis alanı için 0,20 emsal oranı ve 4,50 metre yükseklik izni verilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.