İngiltere’de Faiz İndirimi Emlak Piyasasını Hareketlendirdi

İngiltere’de Faiz İndirimi Emlak Piyasasını Hareketlendirdi

İngiltere’de Merkez Bankası’nın yüzde 0.25 faiz indirimi, Ağustos ayı başından itibaren emlak ve konut piyasasını hareketlendirdiği kaydedildi. Finans çevreleri faizin inmeye devam edeceğini öngörüyor

A+A-

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) son dört yılda ilk kez yaptığı faiz indirimi, Birleşik Krallık’taki konut piyasasının anında canlanmasına neden oldu. Kıbrıs Postası’nda yer alan habere göre Mortgage anlaşmalarının ucuzlamasının ardından, alıcı talepleriyle birlikte ev fiyatları da artmaya başladı. Emlak sitesi Rightmove tarafından yayınlanan veriler, satılık evler hakkında bilgi almak için emlak acentelerine başvuran potansiyel alıcı sayısının, 1 Ağustos’tan bu yana, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19 arttığını gösteriyor. BoE, 1 Ağustos tarihinde, Covid pandemisinin başlangıcından bu yana ilk kez taban faizinde indirime gitmişti. Bu da hane halkları üzerindeki baskıların azalmasına yol açmıştı.

UCUZ MORTGAGE ERİŞİMİ HIZLANDIRDI

Daha önce enflasyonu kontrol altına almak için faizlerde yapılan artışlar, borçlanma masraflarının 2018’deki finansal kriz döneminden beri görülen en yüksek seviyelere ulaşmasına neden olmuştu. Enflasyonun bu yıl daha normal seviyelere dönmesiyle birlikte de taban faizi yüzde 5,25’ten yüzde 5’e indirilmişti. Geçen hafta yayınlanan resmi veriler, enflasyonun yüzde 2,2 seviyesine yükselerek, BoE’nin yüzde 2 olan hedef seviyesinin üzerine çıktığını gösterdi. Buna rağmen, The Guardian’ın haberine göre, enflasyon seviyesi, iki yıl önce ulaşılan yüzde 11,1’lik seviyenin oldukça altında. Rightmove tarafından yapılan açıklamalarda, BoE’nin yaptığı faiz indiriminin, ucuz mortgage anlaşmalarına erişimi hızlandırdığı belirtiliyor. Bunun da alıcı taleplerini önemli ölçüde yükselttiği ifade edildi. Bunun yanında, taban faizindeki indirimlerin devam etmesi halinde, konut piyasasının sonbahar aylarında oldukça hareketlenebileceği de aktarıldı.

FAİZ İNMEYE DEVAM EDECEK

Finans piyasaları, BoE’nin, enflasyon kaynaklı baskıların azalmasına tepkisiz kalmayacağını ve taban faizini indirmeye devam edeceğini tahmin ediyor. Taban faizinin, gelecek yılın sonlarına kadar yüzde 3,5 seviyesine kadar düşme ihtimali bulunduğu değerlendiriliyor. Banka’nın, Eylül ayındaki bir sonraki toplantıda taban faizini sabit bırakması, ardından Kasım ayındaki toplantıda ise yeniden indirime gitmesi bekleniyor. Rightmove direktörü Tim Bannister, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yaz tatili sezonunun sonuna yaklaşmamızla birlikte, sonbahar aylarında konut piyasasının hareketlenmesine yönelik koşullar oluşmaya başladı. Evini taşımak isteyenlerin, gelecek bir ya da iki yıl boyunca devam etmesi umulan faiz kesintilerinin ilkinin gerçekleşmesine verdiği tepkinin yanında, olumlu veri ve trendler, yıl içindeki fiyat tahminlerimizin artmasına yol açtı.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.