İnşaat Malzemeleri Fiyatları 1 Yılda Ne Kadar Arttı? İşte Gerçek Rakamlar
İnşaat malzemelerindeki yüksek fiyat artışları inşaat sektörünü yeni bir krizle karşı karşıya bıraktı. TÜİK verilerine göre son 1 yılda maliyetler 31,97 artarken özel sektördeki rakamlar bu oranın neredeyse yüzde 100'e yaklaştığını söylüyor.
İnşaat malzemelerindeki yüksek fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Son birkaç ay içerisinde yükselişe geçen malzeme fiyatları rekor seviyelere ulaşırken inşaat şirketleri yatırımlarını ertelemek zorunda kalıyor.
Sürekli artış gösteren fiyatlar yüzünden maliyet hesabı yapamayan müteahhitler konut satışlarında yaşanan durgunluk nedeniyle bu maliyetleri fiyatlara yansıtamıyor. Lüks konutlarda inşaat maliyeti arsa payı ile beraber neredeyse 1 milyon liraya ulaştı.
TÜİK VERİLERİ AYRI, SEKTÖR VERİLERİ AYRI
TÜİK'in bugün açıkladığı mart ayı inşaat maliyet endeksine göre inşaat maliyetleri son 1 yıl içerisinde yüzde 31,97 artış gösterdi. Ancak özel sektörün paylaştığı rakamlar TÜİK verilerinin çok üstünde. İnşaatın en önemli kalemlerinden biri olan demirde ton fiyatı 6.850 lirayı bulurken fiyat artışı yüzde 100'ü geçti.
MÜSİAD Gaziantep başkan yardımcısı Ali Adıgüzel bazı inşaat malzemelerinin son 1 yıl içerisindeki fiyat artışlarını paylaştı. Paylaşılan verilere göre inşaat maliyetlerindeki artış yüzde 137'ye kadar ulaşıyor. Fiyatlardaki ortalama artış oranı ise yüzde 100'e yaklaştı.
**Rakamlar illere ve markalara göre değişiklik gösterebilir.
YETKİLİLERDEN SES YOK
İnşaat sektörü temsilcileri keyfi fiyat artışlarının önlenmesi ve fiyat artışlarının kontrol altına alınması için devlet yetkililerine defalarca kez çağrıda bulundu. Müteahhitler Federasyonu, Konfederasyon ve Ticaret Odaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'na resmi olarak talepte bulunsa da inşaat maliyetlerindeki artışlarla ilgili bir girişim olmadı. Bugüne kadar malzeme fiyatlarındaki artışlarla ilgili atılan tek adım 9 çimento firmasına Rekabet Kurulu tarafından soruşturma açılması oldu.
Müteahhitler ise ihracata kota getirilerek iç piyasa taleplerinin karşılanması ve keyfi fiyat artışlarının önüne geçilmesini istiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.