İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Hızlı Koşusuna Ara Verdi
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekim ayı sonuçları açıklandı. Eylül ayında yüksek artış gösteren Bileşik Endeks, ekim ayında 0,04 puanlık düşüşle 80,11 puana inerek hızlı koşusuna ara verdi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ekim 2021 sonuçları açıklandı. Ekim ayında sınırlı bir gerileme yaşandığı belirtilen Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı:
Ağustos ve eylül aylarında kuvvetli ve kapsamlı bir geri dönüş yaşayan Bileşik Endeks, ekim ayında durağanlaştı. Alt endeksler içinde Faaliyet Endeksi’nde artış yaşanırken, Güven ve Beklenti Endekslerinde yine düşüşler gerçekleşti. Buna bağlı olarak yükselişe ara veren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ekim ayında 0,04 puan düşerek 80,11 puana indi. Bileşik Endeks’teki kademeli artış, yavaşlama sonrası durdu. Ekim ayında faaliyetlerde önemli ölçüde büyümeler yaşandı. Özellikle iç satışlar, üretim ve ihracatta yüksek artışlar gerçekleşti. Ekim ayında iç ve dış satışlardaki büyümeler ile cirolarda da sıçrama yaşandı.
Faaliyetlerde büyüme devam ediyor
İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ekim ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde artış gösterdi. Ağustos ve eylül aylarındaki yüksek faaliyet seviyeleri sonrası ekim ayında bu kez devam eden işler ve yenileme pazarının etkisi ile faaliyetlerde hızlı bir büyüme yaşandı. Yüksek mevsim olması da ekim ayı faaliyetlerini olumlu etkiledi. Faaliyet Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 2,9 puan arttı. Tüm faaliyet gruplarında önemli artışlar yaşandı. Böylece Faaliyet Endeksi 2018 yılı mayıs ayından sonraki en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
Yurtiçi satışların önemli artış gösterdiği ekim ayında ihracatta hızlı bir artış yaşandı. Üretimde ekim ayında yüksek bir artış gerçekleşti. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı 2013 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Cirolar ekim ayında iç satışlar ve ihracattaki artışlar ile sıçrama gösterdi. Yaz ayları sonrası devam eden yüksek inşaat sezonu içinde faaliyetler ekim ayında kuvvetli ivmesini sürdürdü. Dış talebin yüksek kalmaya devam ettiği ekim ayında, yurtiçinde de iç talep, yeni ve yenileme işlerinde faaliyetleri olumlu etkilemeye devam ediyor.
Güven Endeksi ekim ayında geriledi
Güven Endeksi ekim ayında da temkinli eğilimini sürdürerek eylül ayında olduğu gibi yine sınırlı ölçüde düştü. Güven seviyesi ekim ayında bir önceki aya göre 0,82 puan azaldı. Faaliyetlerdeki yüksek seviyelere ve büyümelere rağmen kalıcı güven halen tesis edilemedi.
Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi sınırlı ölçüde geriledi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı ölçüde düşüş gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven ekim ayında zayıfladı. İhracat pazarlarına olan güvende artış ekim ayında yavaşlayarak devam etti. Ekim ayında yüksek mevsim etkisi ve faaliyetlerdeki hızlı büyümenin güvene yine yansımadığı görüldü. Aylar itibarıyla sınırlı bir bant içinde gelişme gösteren Güven Endeksi kırılgan olmayı sürdürüyor.
Beklentiler de ekim ayında zayıf kaldı
Beklenti Endeksi ekim ayında geriledi. Yılın ilk yarısındaki kesintisiz artış sonrası Beklenti Endeksi ikinci yarıda zayıf bir sürece girdi. Alınan yurtiçi ve yurtdışı siparişlerdeki durağanlaşma olumsuz etki yarattı.
Tam açılma, yüksek sezon ve faaliyetlerde hızlı büyümenin sürmesine rağmen beklentiler yılın ikinci yarısında da yine durağan kalmaya devam etti. Ekonomiye ve sektöre olan alt göstergeler gerilerken iç ve dış pazar beklentilerinde de düşüşler görüldü. Beklenti Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 0,8 puan düştü.
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler sınırlı ölçüde geriledi, alınan ihracat siparişlerindeki artış ekim ayında yavaşlayarak sürdü. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ekim ayında uzun süre sonra geriledi. İç talepteki yavaşlama üretim beklentisinde düşüşe yol açtı.
Beklentilerde temel belirleyiciler içinde salgının etkisi azalıyor. İç ve dış talep göstergeleri giderek daha etkili oluyor. Sektörde yüksek sezon sona ermeye başlıyor. Bu nedenle siparişlerde durağanlaşma yaşanıyor. Bu da beklentileri sınırlıyor. Bileşik Endeks’in önümüzdeki aylarda da durağan kalması bekleniyor. Sezonun sona ermesi ile Bileşik Endeks’te sürükleyici olan faaliyetler de zayıflıyor. Güven ve beklentilerin de kırılgan kalacağı öngörülüyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.