İnşaat Malzemeleri Sektörü Eylülde Durağanlaştı
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2022 verileri belli oldu. İç ve dış pazarlardaki zayıflamanın etkisiyle inşaat malzemeleri sanayisinde geçtiğimiz ay yaşanan durağanlık Eylül'de daha fazla hissedildi.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül 2022'de sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Bu dönemde faaliyetlerde düşüş yaşanırken güven ve beklentilerdeki zayıflama da devam etti. İç ve dış talepteki yavaşlama ile faaliyetlerde yaşanan gerileme de güven ve beklentileri sınırladı.
Kovid-19 pandemisinin ardından yaşadığı toparlamayı son 5 ayda önemli ölçüde kaybeden İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Eylül 2022'de bir önceki aya göre 0,97 puanlık kayıpla 70,42 puana düştü. Sektörde yüksek mevsimin sonuna yaklaşılmasına karşın, endekste mevsimsel gerilemenin etkisi etken hissedildi.
Son çeyreğe girilirken iç ve dış talepteki yavaşlama, ekonomiye ilişkin riskler ve finansmana erişimdeki sorunlar dikkate alındığında, Bileşik Endeks’teki zayıflığın devam etmesi de öngörülüyor.
Ağustos 2022'de durağan kalan inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri, Eylül'de zayıflayarak sınırlı gerileme kaydetti. Yüksek mevsimin sonunda görülen iç pazardaki dikkat çeken yavaşlama, faaliyetlerde zayıflamaya neden oldu. Dış pazarlardaki sınırlı yavaşlama, finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetlerin zayıflamasında etkili olan durumlar oldu.
Faaliyet endeksi, Eylül'de bir önceki aya göre 0,4 puan geriledi. Geleneksel yüksek sezondan çıkış, içeride belirgin bir yavaşlama ve durağanlaşmaya sebep oldu. Yurtiçi satışlar bu dönemde sınırlı ölçüde düşerken, alt faaliyet gruplarında farklı eğilimler kaydedildi.
Ağustos 2022'deki sınırlı yükselişin ardından Eylül'de üretimde belirgin bir düşü yaşanırken, ihracat ise sınırlı şekilde arttı.
Güven Endeksi, içeride faaliyetlerde yaşanan kayıp sebebiyle, Eylül'de de gerileyerek bir önceki aya göre 0,85 puan düştü. Kırılgan yapısı ile Güven Endeksi, yeni yılın ikinci yarısında kademeli bir zayıflama eğilimine sahip. Bu dönemde dış pazarlardaki yavaşlama ile içeride yüksek enflasyon ve finansmana erişimde gerçekleşen ekonomik unsurlar, güveni zayıflatan etkenlee şeklinde ön planda oldu. İhracat pazarlarındaki yavaşlama ise güven üzerinde sınırlı etkiye sahip oldu.
Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi sınırlı ölçüde düşerken, inşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven, sınırlı düşüşler yaşadı. Eylül'de yurt içi ve ihracat pazarlarında güven sınırlı ölçüde gerileme kaydetti.
Senenin son çeyreğine girilirken kırılgan ve zayıflığını koruyan güven seviyesini, pazarlardaki yavaşlama, finansmana erişimde yaşanan sorunlar, jeopolitik riskler ve Türkiye’nin kredi notundaki düşüşler gibi pek çok etken sınırlıyor.
Ekonomiye ait alt göstergeler de düşüş kaydedilirken, sektöre ilişkin göstergelerden iç ve dış siparişlerdeki düşüşlerin sürmesi beklentilerin zayıflamasına neden oldu. Beklenti Endeksi son beş aylık düşüş eğilimini korudu ve Eylül'de bir önceki aya göre 1 puan düştü. Yüksek sezonda sona yaklaşılması da beklentilerdeki kayıbı etkileyen unsurlardan oldu.
Yüksek maliyetler ve enflasyon ile finansmana erişimdeki zorluklar, Türkiye ekonomisi ile ilgili beklentilerin zayıflamasını sağlıyor.
Eylül ayında, gelecek 3 aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde düşüş yaşanırken; yüksek maliyetler ve finansman zorlukları iç pazar siparişlerini sınırladı. Gelecek üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri Eylül'de de gerileme gösterdi. Bu dönemde ihracat pazarlarındaki yavaşlama daha belirgin hissedilirken önümüzdeki üç aya ilişkin üretim beklentisi sınırlı ölçüde yükseldi. Üretim beklentileri, iç ve dış talepteki düşüşe karşın iyimser oldu.
İç ve dış talepteki yavaşlama ile faaliyetlerdeki durağanlık, önümüzdeki aylara ilişkin beklentileri Eylül'de zayıflatırken; ihracat pazarlarına ve iç pazara yönelik yılın geri kalanına ilişkin beklentiler yavaşlamanın devam edeceği sinyalini verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.