İnşaat Malzemesi Arz ve Talep Dengesizliği Üreticiyi Olumsuz Etkiliyor

İnşaat Malzemesi Arz ve Talep Dengesizliği Üreticiyi Olumsuz Etkiliyor

Sektörde yaşanan zorluklara değinen İzmir İnşaat Malzemeleri Odası Başkanı Cumhur Taşdelen, inşaat malzemesi arz ve talep dengesizliğinin üreticiyi olumsuz etkilediğini belirtti

A+A-

Yükselen maliyetler ve düşen talep, inşaat sektörünü derin bir krize sürükledi. Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat AK'ın haberine göre: sektördeki işçi çıkarmaları ve üretim yavaşlamaları, inşaat firmalarının ekonomik sıkıntılarla başa çıkmakta zorlandığının en önemli göstergesi oldu. Taşdelen, bu tür krizlerin aşılabilmesi için daha geniş çaplı iktisadi düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

HARCAMALAR KISITLANIYOR

İnşaat malzemesi arz ve talep dengesizliğinin üreticiyi olumsuz etkilediğini belirten Başkan Taşdelen, “Sektördeki sıkıntılar nedeniyle inşaat malzeme üreticisi firmalar ayakta kalabilmek için çeşitli stratejik önlemler almak zorunda kalıyorlar. Firmalar, üretim süreçlerini daha verimli hale getirerek maliyetleri düşürmeye çalışıyor. Enerji, hammadde ve işgücü gibi temel girdilerde tasarruf sağlamak için süreç iyileştirmeleri yapıyor. İşletme giderlerini düşürmek amacıyla gereksiz harcamalar kısıtlanıyor, bazı projeler erteleniyor veya iptal ediliyor. Talepteki düşüşe paralel olarak, firmalar üretim hacimlerini azaltarak stok maliyetlerini kontrol altında tutmaya çalışıyorlar. Bu, talep düşük olduğunda üretimin tamamen durdurulması yerine daha sınırlı bir kapasitede devam edilmesi anlamına geliyor. Firmalar işçi çıkarmak veya geçici olarak personelin çalışma saatlerini azaltmak zorunda kalıyor” dedi.

AYNI KOLAYLIKLAR SAĞLANMIYOR

İktidarın bazı sektörlere sağladığı vergi avantajlarını kendilerine tanımadığını belirten Başkan Taşdelen, "Birçok taksicisi, dolmuşçusu sigortasız eleman çalıştırıyor. Sadece kullandıkları yaktı baz alsalar ne kadar vergi almaları gerektiğini görürler. Birde onlara ÖTV’siz araç veriliyor. Ama bizim gibi vergi veren esnaf işini büyütmek istediğinde aynı kolaylıklar sağlanmıyor. İş makinesi almak istediğimizde KDV ve ÖTV yükü altında eziliyoruz" diyerek, sektörün taleplerinin göz ardı edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Haberin geniş çaplı versiyonu www.egetelgraf.com'da 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.