İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 2025 Yılına Düşüşle Başladı

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 2025 Yılına Düşüşle Başladı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından her ay yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin ocak ayı sonuçlarına göre, endeks 85,1 puan olarak gerçekleşti

A+A-

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin ocak ayı sonuçları açıklandı. Açıklanan rapora göre, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, 2025’e gerilemeyle başladı. Yurt içi ve yurt dışında yeni yılın ilk ayında ortaya çıkan koşullar endekslerin zayıflamasına yol açtı. Ekolturk'ta yer alan habere göre; Aralık 2024’te uzun süre sonra artış yaşanan Beklenti Endeksi ocakta yeniden geriledi. Yine aralıkta düşüşün durduğu Güven Endeksi’nde de ocakta zayıflama görüldü. Mevsimsellik, faaliyetleri olumsuz etkiledi.

1-006.jpg

MEVSİMSELLİĞİN SINIRLAYICI ETKİLERİ

Yaşanan gelişmeler sonucunda, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, 2025 Ocak’ta bir önceki aya göre 1,2 puan azalma kaydetti ve 85,1 puan oldu. Bileşik Endeks, 2024 Ocak’ı 96,5 puan ile tamamlamıştı. Bileşik Endeksin ilk ay performansı yılın zorlu geçeceğinin göstergesi oldu. Faaliyetler 2025 Ocak’ta zayıf kaldı. Mevsimselliğin sınırlayıcı etkileri görülürken, iç pazarda durgunluk hissedildi. İhracat pazarlarında ticarette korumacılık belirsizliği ise bu kez sınırlayıcı etki yarattı. Bileşik Endeks’in yeni yılda büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekillenmesi bekleniyor. 2025’in ikinci çeyreğinden itibaren ise endekslerde toparlanma öngörülüyor.

2-008.jpg

FAALİYETLER GERİLEMEYE DEVAM ETTİ

Bir önceki ay zayıflayan faaliyetler 2025 Ocak’ta mevsimselliğin de sınırlamasıyla gerilemeye devam etti. Uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki etkileri devam ederken, küresel pazarlarda ABD’nin uygulamaya koyduğu korumacılık adımları ihracat pazarlarında belirsizliği artırmaya başladı. Faaliyet Endeksi 2025 Ocak’ta bir önceki aya göre 2,2 puan azaldı ve 125,8 puan seviyesine indi. Bu sonuçla birlikte Faaliyet Endeksi, 2024 Ocak ayı seviyesinin de altında kaldı. Öte yandan, ocakta ihracatta sınırlı düşüş kaydedildi ve pazarlardaki durağanlık sürdü. Üretimin azaldı, cirolar düştü ve yurt dışı satış fiyatları yükseldi. İnşaat malzemesi sanayisinde faaliyetler; sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler tarafından belirlendi. İç pazarda zayıf talebin birkaç ay daha süreceği öngörülürken kış aylarında mevsimselliğin olumsuz etkileri görülmeye başlandı. İhracat pazarlarında beklenen toparlanma ötelenirken Faaliyet Endeksi’nin yeni yılın ilk aylarında durağan kalacağı tahmin ediliyor.

3-005.jpg

İÇ PAZARDA GÜVEN AZALDI

Rapora göre, Ocak 2025’te Güven Endeksi yeniden aşağı yönlü hareket etti. İç pazarın durağan olması ve buna bağlı olarak faaliyetlerin zayıf kalması, güven üzerinde olumsuz etki yarattı. Ayrıca, iç pazarda sıkılaştırma politikaları ve yüksek finansman maliyetlerinin etkileri devam ediyor. İhracat pazarlarındaki korumacılık belirsizliği de güveni olumsuz etkiliyor. Bu gelişmelere bağlı olarak, 2024 Ocak’ta güven seviyesi bir önceki aya göre 0,9 puan düşerek 60,8 puan olarak gerçekleşti. Güven Endeksi 2024 Ocak’ı 73,5 puan ile kapatmıştı.  2024 Ocak’ta Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi sınırlı ölçüde düştü. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisinde güven seviyesi sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. Ayrıca, yurt içi pazarlarda güven sınırlı ölçüde azaldı, ihracat pazarlarına olan güvende de sınırlı ölçüde düşüş görüldü. Ocak ayında mevsimselliğin sınırlayıcı etkileri arttı. Güvende ana belirleyici iç pazardaki faaliyetler oldu. Jeopolitik gelişmeler ve ticarette korumacılık belirsizliği de önemli unsurlar olarak dikkati çekti. Ek olarak, ihracat pazarlarındaki toparlanmanın ötelenmesi, güveni sınırlandıran etkenlerden oldu.

SIKILAŞTIRMA POLİTİKASI VE İHRACAT

2024 Aralık’ta uzun süre sonra artış gösteren Beklenti Endeksi, yeni yıla düşüşle başladı. Beklentilerde gerilemeye neden olan iki önemli unsur dikkati çekti. Uygulanan sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında toparlanmanın ötelenmesinin, beklentileri etkilemeye devam edeceği öngörüldü. Ayrıca, üretim, yatırım ve istihdam beklentileri ocak ayında farklı eğilimler gösterdi. Yaşanan süreçlerin etkisiyle, Beklenti Endeksi 2025 Ocak’ta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 69,9 puana indi. 2024 Ocak’ta ise Beklenti Endeksi 83,3 puan seviyesinde gerçekleşmişti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler 2025 Ocak’ta sınırlı ölçüde düştü. Ekonomi programının kararlılıkla uygulanması ve ilk faiz indirimi, beklentileri sınırlı şekilde etkiledi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.