İnşaat Sektörü 2021'in İkinci Yarısından Umutlu
Dövizde yaşanan dalgalanma ve artan konut kredisi oranlarıyla tekrar durgunluk dönemine giren sektör, 2021 yılının ikinci yarısından sonra alınacak önlemlere bağlı olarak bir toparlanma süreci öngörüyor.
İnşaat sektörü 2020 yılında ortaya çıkan pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Covid-19 salgınının başladığı ilk aylarda durma noktasına gelen sektör, yıl ortasında alınan iyileştirme önlemleri neticesinde kendini toparlayarak tüm zamanların konut satış rekorunun kırıldığı yıl olarak kayıtlara geçti. Akabinde dövizde yaşanan dalgalanmaların devam etmesi ve konut kredisi oranlarının yükselişi sektördeki durgunluğu tekrar geri getirdi. Ancak sektör alınacak önlemlere bağlı olarak 2021 yılının ikinci yarısından umutlu.
Hayata geçirdiği projelerle bulunduğu lokasyonların mimari, sosyal ve finansal gelişimine öncülük eden Şua İnşaat, 2020 yılında pandemiye rağmen yıllık hedefinin yüzde 60’ını gerçekleştirdi. Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, pandemi ile durgun zamanlar geçiren sektörde2021 yılında kalitesine kıyasla uygun fiyatlı projelerin alıcı bulacağını ifade etti.
“Faizler yüzde 1,10’u geçmemeli”
Merkez Bankası’nın dövizde dalgalanmaya karşı baz fiyatlarını yükseltmesiyle konut kredisi oranlarında düşüş beklediklerini açıklayan Nimetullah Kaya, “Beklentimiz konut kredisi oranlarının yüzde 1,10’u geçmemesi yönünde. 2021yılının ikinci yarısından itibaren sektörde büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. Firmaların finans durumlarına göre mevcut risklerini yükseltmeden,200- 400 konutluk, metrekare fiyatlarını da 5000 - 8000 TL aralığında belirledikleri projelerinin alıcı bulacağını öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.
“Orta Doğu ve Asya ülkelerinden yatırım bekliyoruz”
2021’de Orta Doğu ve Asya ülkelerinden yatırım beklediklerini açıklayan Kaya, ülkemizin bu bölgeler için yatırım bölgesi olduğunu ifade ederek, “Kentsel dönüşüm alanları haricinde tapu harç muafiyeti, T.C. vatandaşlık işlem prosedürlerinin hızlı sonuçlanması için işlemlerin kolaylaştırılması ve ödemelerin Türk Lirası olarak gerçekleştirilmesi durumunda yabancı ülke vatandaşlarının ülkemize daha fazla yatırım yaparak konut talebini artıracağını düşünüyoruz” dedi.
“Balkonlu, yeşil alanlı ve düşük katlı projelere ilgi arttı”
Şua İnşaat olarak yola çıktıkları ilk günden bu yana “Daha iyi bir gelecek için ne yapabiliriz?” düşüncesiyle yol aldıklarını belirten Kaya,“Pandemiyle birlikte evlerde geçirilen sürenin artması konut tercihlerine de yansıyarak balkonlu, yeşil alanlı ve düşük kata sahip projelere olan ilgiyi artırdı. Bir anlamda bu tercihlerin sektörü 30 yıl önceki konut tiplerine geri götürdüğünü söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.