İnşaat Sektörü Artan Maliyetler Karşısında Ezildi
Yüzde 137, yüzde 100, yüzde 70... Bu rakamlar çimentoya, demire, asfalta, bitüme gelen zamlar. Dövizdeki yükselişe karşılık inşaat malzemelerinin de her geçen gün zamlanması, inşaat sektöründeki firmaları zor duruma soktu.
Yüzde 137, yüzde 100, yüzde 70... Bu rakamlar inşaat malzemelerine gelen zamların oranları. Dövizdeki yükselişe, demir, çimento ve asfalt fiyatlarındaki artışa tedarik zincirindeki bozulma da eklendi. Devlete Türk Lirası garantisiyle iş yapan firmalar, artan maliyetler nedeniyle artık işlerini yürütemez hale geldi. On binlerce kişiye iş veren bu firmalar kapanmamak, istihdamı sürdürmek için devletin bir tasfiye kararnamesi çıkarmasını bekliyor. Böylece firmalar on binlerce kişiye iş vermeyi sürdürecek.
Demir, hazır beton, çimento, bitüm ve diğerleri... Hepsine zam üstüne zam geldi.
İnşaat sektörü artan maliyetler karşısında ezildi
Peş peşe gelen zamlar nedeniyle firmalar zora girdi. Dövizdeki yükseliş zaten firmaları zorluyordu buna inşaatta kullanılan malzemelerin fiyatlarındaki artış da eklendi. Bunlar yetmiyormuş gibi tüm dünyadaki tedarik zinciri bozuldu. İnşaat maliyetlerindeki artış firmaları iyice zor duruma soktu.
2020 yılının Mayıs ayında 16'lık inşaat demirinin tonu 3 bin 250 lirayken, bu yılın aynı ayına kadar yüzde 104,62 zamlanarak 6 bin 650 liraya yükseldi.
Betonun metreküpü ise 175 liradan 277 liraya fırladı.
Hazır betona yüzde 58,29 zam
Hazır betona ise yüzde 58,29 zam geldi ve metreküpü geçtiğimiz yıl 175 lirayken, bu zamlarla birlikte 277 liraya çıktı.
Çimento 11 liradan 23 lira 50 kuruşa çıktı
Bir torba çimento geçen yıl Mayıs ayında 11 liraya satılırken aynı ürün bu yılın Mayıs ayında 23 lira 50 kuruşa yükseldi.
Bitüm'ün fiyatı ise geçtiğimiz yıl 2 bin 710 lirayken, bu yıl 5 bin 207 liraya yükseldi.
İnşaat maliyeti bir yılda yüzde 42.13 arttı
İnşaat Maliyeti Endeksi'ni Ağustos'ta açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İnşaat maliyetindeki artışın yüzde 42,13 olduğunu duyurdu.
İşte bu rakamlar sektörün yaşadığı sıkıntıları ortaya koydu. Devlete türk lirası garantili iş yapan firmalar çalışamaz hale geldi.
Dövizdeki yükselişe, çimento, demir, bitümdeki artışlar eklendi. Özellikle kamuya Türk lirası garantili iş yapan firmaları vurdu.
Şartsız tasfiye hakkı getirilmeli
On binlerce kişiye iş veren firmaların zor durumdan çıkıp istihdama devam etmesi için şartsız tasfiye hakkının getirilmesi gerekiyor. 2019 yılında tasfiye hakkı veren bir yasa çıkarılmış ve firmaların yola devam etmesi sağlanmıştı.
On binlerce kişi işine devam edebilecek
Yeniden tasfiye hakkının çıkarılmasıyla zor durumda olan firmalar kendilerini toparlayabilecek.
Hem üretmeye devam edecek hem de istihdam sağlayacak. Böylece on binlerce kişinin işsiz kalmasının da önüne geçilmiş olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.