İnşaat Sektörü Çok Yorgun!

İnşaat Sektörü Çok Yorgun!

İnşaat sektörünün maliyet artışlarından dolayı yorgun olduğunu belirten İMKON başkanı Tahir Tellioğlu, “Bürokrasi maliyet artışlarından dolayı yorgun olan inşaat sektörünü imar planlarını durdurarak veya ruhsat sürelerini uzatarak daha çok yormamalı” dedi

A+A-

Blomberg HT’de katıldığı programda konut satışlarındaki düşüşü değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu genel başkanı Tahir Tellioğlu; finansman ve arsa sıkıntısı, bürokrasideki sorunlar ve kamu müteahhitlerinin yaşadıkları sorunlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Artan inşaat maliyetlerinden dolayı konut fiyatları alım gücünün üstüne çıktığını belirten Tellioğlu, “Ücretli çalışan vatandaşlarımızın geliri çok artmadığı için devlet ilk kez ev alacaklara 2 milyon TL’ye kadar 0,99 konut kredisi imkanı sağlıyor. Ancak bırakın 2 milyon lirayı vatandaşın 500 bin lira konut kredisi kullanacak durumu yok. Bu yüzden konut satışları azaldı. Ağustos, Eylül ayında da konut satışlarının daha da azalacağını öngörüyoruz. Finansmanda erişim sıkıntısı var. Piyasada nakit sıkıntısı var. Finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekiyor” dedi.

İMARLI ARSA ÜRETİLMELİ

Arsa maliyetleri çok yüksek olduğuna dikkat çeken Tellioğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Anadolu kentlerinde arsa metrekare maliyeti 10 bin liraya ulaştı. İstanbul’da bu rakam daha yüksek.  Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, TOKİ ve belediyeler konut imarlı ve altyapı hizmetleri sağlanmış arsalar üretmeli. İnşaat sektörü zaten maliyet artışından dolayı çok yorgun. Bürokrasinin imar planını durdurarak veya ruhsat sürecini uzatarak inşaat sektörünü daha da yormaması gerekiyor. Konut üretimindeki ve satışlarındaki düşüş kiraların artmasına neden oluyor. Az konut üretimi vatandaşın konuta erişiminin azalmasını ve kiraların artmasına neden oluyor. Piyasalar regüle edilmeli.  Konut üretiminin artması için kamu ve özel sektör işbirliği yapmalı.”

100 BİN KAMU MÜTEAHHİTİ ÇOK ZOR DURUMDA

Kamu müteahhitlerinin yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Tellioğlu fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye talebini bir kez daha yeniledi. Tellioğlu şu ifadelere yer verdi, “Kamu müteahhitlerinin maliyetleri son 2 yıl içerisinde yüzde 300-500 civarında arttı. Ancak bu maliyet artışını karşılayacak bir fiyat farkı verilmedi. Kamuya iş yapan 100 bin meslektaşlarımız çok zor durumdadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız son 1 yılda birim fiyatlarını 3 kez güncelledi. Bu demek oluyor ki fiyatlarda ciddi artış var ve bu fiyatlarla bu iş yapılmaz. Mevcut işlerini sürdüren meslektaşlarımızın da bu işleri bu fiyatlarla yapması mümkün değildir. Ya güncel maliyetlere göre fiyat farkı ödenmesi ya da iş bitirme oranına bakmaksızın koşulsuz tasfiye hakkı verilmesini talep ediyoruz. İşlerini tamamlamakta zorlanan meslektaşlarımızın teminatlarının yakılması ve ihalelerden yasaklanmasını haksızlık olarak görüyoruz. Ülkemiz için de büyük bir ekonomik kayıp olacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.