İnşaat Sektörü Sahipsiz Bir Durumda Sağa Sola Savruluyor

İnşaat Sektörü Sahipsiz Bir Durumda Sağa Sola Savruluyor

İnşaatın ana malzemesini teşkil eden demir fiyatlarının yüzde 121 ve hazır beton fiyatlarının da yüzde 86,67 oranlarında artması inşaat sektörünü sıkıntıya soktu.

A+A-

Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, inşaat maliyetlerinin son 2,5 yılın zirvesinde olduğunu belirterek, “İnşaat maliyetlerinin artması, yapı denetim fiyatlarını da aynı oranda yükseltiyor. İnşaat sektörü sahipsiz bir durumda sağa sola savruluyor” dedi.

DEMİR FİYATLARI REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) resmi rakamlarına göre inşaat maliyetlerinin son 2,5 yılın en yükseğine çıktığını belirten Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “İnşaat maliyet endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,44 yükseldi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 31,97 artış gösterdi. Fakat burada en önemlisi bizim inşaatta kullandığımız ana malzemelerdeki fahiş artıştır. İnşaat demiri fiyatları bir yılda 3 bin 240 liradan 7 bin 170 liraya yükseldi. Artış oranı yüzde 121.30'u buldu. Yine inşaatlarda kullanılan profil fiyatları da yüzde 120-140 arasında yükseldi. Bu kadar kontrolsüz fiyat artışı hangi sektörde var” diye sordu.

HAZIR BETONDA ARTIŞ YÜZDE 86,67

Hazır beton fiyatlarındaki artışın demire göre daha az olduğunu aktaran MİMDER Başkanı Hamza Can, “Hazır beton fiyatları c25 örneğindeki gibi yüzde 86,67 oranında yükseldi. Geçen yıl metreküpü 140 lira olan c25 hazır beton fiyatı 280 liraya yükseldi. İnşaatın en temel bileşeni demir ve betondur. Bu iki girdide fiyat arttığında beliniz bükülür, hesaplarınız alt üst olur” dedi.

EN UCUZU İNSAN EMEĞİ

Diğer inşaat malzemelerindeki fiyat artışının da yüzde 30 ila yüzde 80 arasında değiştiğini kaydeden Hamza Can, “TÜİK’in resmi rakamlarına göre Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 37,42, işçilik endeksi yüzde 20,63 arttı. Buradan şunu çıkarıyoruz, en ucuz olan maalesef insan emeğidir. Öyle ki bu artışlar sebebiyle inşaatlar durma noktasına gelmiştir. İnşaatların durması ile birlikte başta vasıfsız işçiler olmak üzere sektöre destek veren birçok işkolunda çalışanlar işinden aşından olmaktadır. Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü can çekişiyor” şeklinde konuştu.

YAPI DENETİM ZALİM BİR SİSTEM

İnşaat sektörünün risksiz, sıkıntısız, maliyetsiz kazanç sağlayan kesimin yapı denetimciler olduğunun altını çizen Hamza Can, “Siz yatırım yapacaksınız, istihdam sağlayacaksınız ve müşteri bulma gayreti içerisinde olacaksınız. Konut kredisi faizleri yükseldi, insanlar konut alamıyorlar. Müşteri sayısı iyice düştü. Müteahhit tüm sıkıntıları üstlenerek inşaatı bitirmeye çalışıyor. İnşaat maliyetleri yükseldi diye yapı denetim firmalarının aldığı ücretler de artıyor. Havuz sisteminde çıkan firma ile pazarlık yapmanız, alternatif teklif etmeniz bile mümkün değil. Yapı denetim firmaları ile müteahhitlerin bu şekilde çalışma prensibi bizim boynumuzdaki en ağır yüktür. Bu konuda da yetkililere sesimizi duyuramıyoruz. Müteahhitlerimiz bir bataklık içerisinde ayakta kalmaya, dik durmaya çalışıyor. Fakat sahipsiz sektörün direnmesi mümkün gözükmüyor. Sonuçlarını ise hep birlikte yaşayacağız” diyerek açıklamasını tamamladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.