İnşaat Sektöründe Konkordato Krizi: Yaz Aylarında İflaslar ve İşsizlik Artacak

İnşaat Sektöründe Konkordato Krizi: Yaz Aylarında İflaslar ve İşsizlik Artacak

Kredi musluklarının kısılması ve yüksek faizler şirketleri zora soktu. Nakit dengesi bozulan kuruluşlar konkordato talep ederken, iflasların artmasından da endişe ediliyor. Uzmanlar; sektörde işsizlik sorununun artacağını belirtiyor

A+A-

İnşaat sektörü belki de tarihinin en zorlu döneminden geçiyor. Son iki yıldır yaşanan kriz ortamında hem son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek faizler hem de kredi musluklarının kısılması şirketlerin finansmana erişimini önemli ölçüde sınırlandırınca ‘zombi şirketler’in sayısında artış yaşandı. Verilen detaylara göre kemer sıkma politikaları, döviz ve faize hassas sektörlerde kan kaybının daha büyük olmasına sebep oldu. 2024 yılının ilk 3 ayında toplamda 389 inşaat firması konkordato talep ederken, döviz hassasiyeti yüksek 201 tekstil firması da havlu attı. Son dönemlerde küçülen kâr marjları nedeniyle ciddi bir sorun yaşayan akaryakıt istasyonları ise konkordato sıralamasında 72 firma ile 3. sırada yer aldı. Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen, nakit akışında yaşanan bozulmanın firmaları önemli ölçüde zorladığına değindi. Ayrıca konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 5.8’e kadar çıktığını anımsatan Nedim Türkmen, “Bu faizlerle krediyle konut almak imkansız duruma gelince elinde konut stoku olan şirketler bile havlu atıyor” diye konuştu.

ilan-insaat-ihale-1024x683.jpg

YÜZDE 85 İFLAS

Nedim Türkmen, TL kredilerde faizlerin yüzde 67’ye ulaştığına değinerek, döviz geliri olan kuruluşların döviz cinsi ticari kredilere yöneldiğini de belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre döviz cinsi ticari kredilerin büyüklüğü 141.6 milyar dolara ulaştı. Konkordato talep eden şirketin mahkeme kararı ile 29 aylık bir süre kazandığı dile getiren Nedim Türkmen, “Fakat benim tecrübelerime göre maalesef konkordato isteyen şirketlerin yalnızca yüzde 15’i ticari hayata dönebiliyor. Yüzde 85’lik kısmı iflas ediyor” dedi.

DRAMATİK SONUN BAŞLANGICI

2020'de toplamda 419 kuruluş konkordato talebinde bulundu. Nedim Türkmen’in konu ile ilgili olarak verdiği bilgilere göre 2021 yılında 451, 2022 yılında 404, geçen sene de 519 firma iflastan korunmak için konkordato talep etti. Yaşanan bu krizin firmalar üzerindeki etkilerinin derinden hissedildiği bu sene ise yalnızca 4 ayda 319 kuruluş konkordato talep etti. Nedim Türkmen, yüksek faizler ve kredilerdeki daralma nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için yaz aylarının zorlu geçeceğine değindi. Karşılıksız çek sorununun da giderek önemli bir problem haline geldiğine değinen Dr. Nedim Türkmen, “Açıklanan ilk 4 aylık veriler dramatik bir sonun başlangıcını gösteriyor. Karşılıksız çek tutarı Mart'ta 5.13 milyar Türk Lirası şeklinde iken, söz konusu bu tutar Nisan'da 11.26 milyar liraya çıktı. Karşılıksız çıkan çek adedi bir önceki aya göre 8 bin 270’ten 20 bin 98’e çıktı yani yüzde 143 artış gösterdi” değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.