İnşaat Sektörünün Gözü Konut Kredi Faizlerinde!
Maliye ve Hazine bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve şehircilik bakanını ziyaret eden inşaat sektörü temsilcilerinin taleplerinin bir kısmı 100 günlük eylem planında yer almıştı. Sektörün gözü şimdi de konut kredisi ile ilgili taleplerde.
Hükümetin ‘100 Günlük Eylem Planı’ geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Açıklanan listede gayrimenkul ve inşaat sektörü için de önemli maddeler yer aldı. Bir süredir durgun bir dönemden geçen ve hükümetten destek talep eden sektör temsilcileri açıklanan maddeleri de ‘ilk adım atıldı’ olarak yorumladı. Sektör temsilcileri geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı ziyaret edip, sorunlar ve çözüm önerileri için bir rapor sunmuştu. Bu raporda yer alan Emlak Bankası’nın aktif hale getirilmesi talebi de karşılık buldu ve eylem planına girdi. Sektörün taleplerine karşın hızlı aksiyon alınmasının moral ve motivasyonu arttırdığını dile getiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, Emlak Bankası’nın 17 yıl sonra aktif hale gelmesinin önemli bir hamle olduğuna dikkat çekti.
Bakanlarla yaptıkları görüşmede Emlak Bankası talebinde bulunduklarını söyleyen Altan Elmas, “Emlak Bankası sektörün kredilendirilmesi için önemli bir hamle oldu. Yeni bir kaynak olarak kurumsal krediler sağlanacak. Belki imar barışından bir miktar kaynak da buraya aktarılabilir. Bunun dışında Emlak Bankası bir yatırım bankası gibi de çalışabilir. Kurulacak bir fon üzerinden işlem yapılabilir. Fon, piyasadan gayrimenkul alabilir, sukuk ve tahvil ihracı yapabilir. Bireysel emeklilik şirketleri de fona yatırım yapabilir” diye konuştu.
FON OLABİLİR
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Temennimiz Emlak Bankası’nın sektörü rahatlatacak yeniliklerle birlikte faaliyet göstermesi. Mesela banka gayrimenkul fonu oluşturabilir” diye konuştu. Firmaların, konut, ofis veya dükkanını iyi bir indirimle banka fonuna satabilmesi gerektiğini de söyleyen Durbakayım, konut üreticilerinin sahip olduğu gayrimenkulleri bu bankaya teminat olarak verip düşük maliyetli kredi kullanabilmesi gerektiğini belirtti.
KONUT KREDİ FAİZİNE DESTEK
Gayrimenkul sektörü temcileri Murat Kurum ve Berat Albayrak’a bir rapor sunmuştu. Bu raporda en dikkat çeken talepler ise şu şekilde; Konut kredi faiz yüküne bir süreliğine de olsa genel bütçeden destek sağlanması, KDV ve tapu harçlarında sürekli indirim, ilk evini alacak vatandaşa kredi desteği (Konut kredi faizinin gelir vergisinden düşmesi), şirketlerin KDV iadeleri için düzenleme yapılması, sektöre özel bir KGF paketinin devreye girmesi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.