İnşaat ve Gayrimenkul Sektöründe Takipteki Alacak Oranı İyileşti

İnşaat ve Gayrimenkul Sektöründe Takipteki Alacak Oranı İyileşti

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre sektörler arasında takipteki alacak oranı en yüksek olan inşaat sektöründe bir yılda bu oran 0.7 puan iyileşerek yüzde 4,7’ye geriledi, gayrimenkul emlak sektöründe de 1.1 puanlık iyileşme yaşandı

A+A-

Geçen yıl bankacılık sektörü zor bir yılı geride bıraktı. Merkez Bankası sıkı para politikasını koruyarak politika faiz indirimlerine yılın son ayında başladı ancak henüz reel sektörde TL kredilerde yeni bir eğilim gözlenmiyor. Ancak 2024 yılı bazı sektörler için daha pozitif tamamlandı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre sektörler arasında takipteki alacak oranı en yüksek olan inşaat sektöründe bir yılda bu oran 0.7 puan iyileşerek yüzde 4,7’ye geriledi, yine inşaatla bağlantılı gayrimenkul emlak sektöründe de 1.1 puanlık iyileşme yaşandı.

GAYRİMENKULDE 23 KÜÇÜLDÜ

TBB verileri inşaat sektörünün toparlanmaya başladığını ortaya koydu. TBB verilerine göre inşaat sektöründe 2023 sonunda yüzde 5,4 olan takipteki alacak oranı 2024 sonunda yüzde 4,7’ye indi, 0.7 puan iyileşme oldu. Bu durum inşaat sektörüne kullandırılan kredilerin tasfiye olunacak alacaklardan daha fazla arttığını gösterirken TBB verilerine göre inşaat sektöründe son 12 ayda tasfiye olunacak alacak miktarı sadece yüzde 15 arttı. İnşaat sektöründe nakdi krediler son 1 yılda yüzde 31,7 büyüdü. İnşaatla bağlantılı emlak komisyon, kiralama işleme yani gayrimenkul sektörü2023 sonunda yüzde 2,6 olan takipteki alacak oranını 2024 sonunda 1.1 puan iyileştirerek yüzde 1,5’e çekmeyi başardı. Bu sektörde tasfiye olunacak alacaklar son bir yılda yüzde 23 geriledi. Böylece takipteki alacak oranında 2024 yılının en yüksek iyileşmesini gayrimenkul sektörü gerçekleştirmiş oldu. Gayrimenkul sektöründe nakdi krediler son 12 ayda yüzde 37,6 büyümeye imza attı.

1.9 MİLYON BİREYSEL KREDİ

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre bankalar ve banka dışı fi nansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, yüzde 45 artarak 2024 sonunda 4 trilyon TL’ye yükseldi. Bireysel kredilerin yüzde 48’ini kredi kartları, yüzde 26’sını ihtiyaç kredileri, yüzde 13’ünü konut kredileri, yüzde 2’sini taşıt kredileri ve yüzde 11’ini kredili mevduat hesabı oluşturdu. Bireysel kredilerde tasfi ye olunacak alacak oranı yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti. Bireysel kredi kullanan müşterilerin sayısı 41.8 milyon oldu. Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda yaklaşık 1.9 milyon kişi artarak 41,8 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 95 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

KAYNAK: EKONOMİM

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.