İnşaatçılar Bürokrasi Yükünden Kurtuluyor
Yıllardır inşaatçılar olarak yakındığımız bir konu. İnşaat yapmakla harcadığımız enerjinin iki mislini inşaat ruhsatından, oturma ruhsatına kadar olan bürokratik süreçlerde harcadık. Yatırımcılardan kimisinin bu ağır bürokrasi yüzünden yatırım hevesi kaçtı, kimi 1 yılda yapacağı inşaat kapasitesinin ancak yarısını hayata geçirebildi.
Yıllardan beri bundan yakınıyor meslektaşlarımız. Sorunumuzu bürokratlara, siyasetçilere aktardık. Hiçbir netice alamadık.
Geçtiğimiz yıl bürokrasinin azaltılması için çalışmaya başladıklarını ifade eden Çevre şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki nihayet geçtiğimiz günlerde beklediğimiz açıklamayı yaptı. İnşaatta ‘gereksiz’ olan birçok resmi işlemin kaldırılacağını söyledi.
Bakanın açıklamalarına göre inşaat izinlerinde gerekli olan 18 işlem 6’ya indiriliyor.
Bu düzenlemeler şu şekilde;
- Yeni sistemde vatandaş evraklarını belediyeye teslim edecek, belediye, kendi birimlerine ve ilgili idarelere elektronik ortamla göndererek onay alacak.
- İnşaata başlamak için denetim firması, proje mimarı, inşaat-elektrik-tesisat için mühendisler, müteahhit, belediyede şef, daire başkanı gibi ayrı ayrı kişilerin imzası gerekiyordu. Artık sadece belediyenin bir imzası ile inşaata başlanabilecek.
- SGK’ya gidip iş yeri kaydı açmaya gerek kalmayacak. Bu işlem SGK ile belediye arasında kurulacak kanalla sağlanacak.
- İskan, su-kanalizasyon ve itfaiye denetimi ayrı yapılmayacak. Bu denetimler için tek başvuru yeterli olacak.
- Yapı kullanma izni için ‘SGK borcu yoktur’ ve ‘Vergi Borcu Yoktur’ yazısı istenmeyecek.
- İskan alındıktan sonra tapuda yapılması gereken “cins değişikliği”, tapu ile belediye arasında kurulacak elektronik iletişim ile tek kaleme indirilecek.
- Elektrik bağlantısı için elektrik dağıtım şirketine başvurmak yeterli olacak, kazı için belediyeye başvurmak gerekmeyecek.
- Bina planlarını onaylayan yapı denetim firmalarına deneyim şartı getirilecek.
Tüm bu düzenlemeler, inşaat sektörünün üzerindeki ağır yükü kaldıracak ve yatırımların daha hızlı hayata geçirilmesini sağlayacak.
Ülke ekonomisinin en büyük yükünü taşıyan inşaat sektörünün üzerindeki bürokrasi yükünü kaldıran Çevre şehircilik bakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Yeni imar yönetmeliği, yapı denetim yasası gibi müteahhitlerin aleyhine olan düzenlemeleri ülkemizin menfaatine olduğu için savundum önceki yazılarımda.
Bürokratik işlemleri azaltacak bu yeni düzenlemenin de sadece müteahhitlerin lehine olduğu için toplumun lehine olduğu için arkasında duruyorum. Bu düzenlemeyle beraber inşaat yatırımları hızlanacak, inşaatta daha çok insanımız istihdam edilecek, sektöre ve dolayısıyla ülkenin ekonomisine canlılık gelecek.
İnşallah ülkemizin kalkınmasına yardımcı olacak bu tarz düzenlemeleri daha çok görürüz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.