İnşaatla İlgili Yasalar Müteahhitlere Sorulmalı!

İnşaatla İlgili Yasalar Müteahhitlere Sorulmalı!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, inşaatlar ile ilgili yasaların müteahhitlere sorulmadan hazırlanmasından yakındı.

A+A-

Dönüşümlere her zaman ihtiyaç duyulacak. Bu dönemde dönüşüme acil ihtiyaç oldu. Çünkü başımıza 1999 depremi geldi, diyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, Buradan alınan dersle bir yasa çıkarttık.Keşke çok daha önceden bu önlemler alınsaydı. Keşke kağıttan müteahhitlerin bina yapmalarını engel olucu yasalar baştan konulsaydı. Keşke tüm ülkenin imar planlar 1/50 binlikten başlayarak, şehir plancıları ile birlikte doğru ve uzun soluklu planlanıp da inşaat ruhsatları 1/1000’lik alanlara indirgenene kadar iyi hesaplanarak verilseydi. Bu şehir böyle olmayacaktı” şeklinde konuştu.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş, inşaatlar ile ilgili yasaların müteahhitlere sorulmadan hazırlanmasından yakındı.

Başkan Karataş, “Siz gidiyorsunuz bakanlık olarak, müteahhidin haberi olmadan, masa başında bir yasa çıkarıyorsunuz. Gidiyor diğer bakanlık başka bir yasa çıkarıyor. Kendi içinde bu yasalar doğru ama işin uygulama boyutuna gelindiği zaman birbiriyle çelişmeye başlıyor dedi.

ENERJİMİZİ KORUMAKLA MÜKELLEFİZ

Karataş, “Mesela 4708 sayılı yasa bina 6 buçuk şiddeti ve üzerinde depremlere dayamayacak durumdaysa yıkacaksın diyor. Şimdi bakıyorum bugün 6 buçuk şiddetine dayanacak bir bina. Yasa çıktı, binayı yıkmayacağın zaman, yalıtım yapacaksın yasa gereği. Yalıttık, 3 sene sonra bina daha değer kaybetti. 6.6’ya dayanamaz hale geldi. Yalıttığımızın masrafı ne olacak o zaman? Niye yıkayacağımız binayı yalıttık? Bina yalıtımı güzel, siz bu yasayı çıkarmışsınız, mantıklı. Zaten bütün savaşlar enerji üzerine kurulu. E bizimde petrolümüz yok, enerjimiz yok. Enerjimiz korumakla mükellefiz” şeklinde konuştu.

DÜNYAYI İNŞA EDEN SEKTÖRÜZ

Yeni yapılan binaların ders alınmış binalar olduğunu söyleyen Deniz Karataş, “Yeni yapılardan korkmayın. Biz eskinin düzeltilmesini, düzeltilirken de yapılacak yapıların parsel bazında değil, ada bazında yapılabilmesi, mahalle bazında yapılabilmesi ve belediyelerin içinde etkin rol alması ve hem belediyelerin hem bakanlığın hem de STK’ların bu mevzuyu vatandaşa iyi izah edebilmesi meselesini konuşuyoruz. Biz dünyayı imar ve inşa eden bir sektörüz. Şehrimizi zaten inşa ederiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Karataş, “Orta Doğu ülkelerinde barış geldiği zaman, kendi komşularımıza nasıl bir yapılaşmayı tük müteahhitlerinin de yaptığını göreceksiniz. Oralarda yeni Dubaileri inşa edeceğimizi de göreceksiniz. Ve ülkeye döviz girdisi sağlayıp, cari açığın kapatılması için müteahhitliğin ne derece önemli olduğunu göreceksiniz. Hem ülkemizde, hem etrafımızda yeter ki barış sağlansın” dedi.

ADİL OLMAYAN TİCARET YAPANLAR VAR

Çoğunlukla şehir dışında gelmiş bazı müteahhit görünümlü, bizim de kabul etmediğimiz adil olmayan ticaret yapan firmalar olduğunu ileri süren Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Deniz Karataş şu ifadeleri kullandı: “Bunlar da bizim kurumumuza en çok şikayet alan yerler. Bana gösterilen daire ile satılan daire aynı değil gibi şirketler oluyor. Bunları yasal olarak tüketicinin tespit etmesi zor. Haritayı herkese gösteriyorlar. Buradan daire almak istiyorum deyin ve oradaki ada parseli bulun, karşılaştırın. Bakın o ada parsel doğru mu. Sonra ilgili projeyi belediyeden açtırın. Duvarların inceliği, çapı, metraj hepsi var. Projede ince yapmasına imkan yok. 4708 yasada bu var. Yapı denetim firmalarındaki teknik kadro tarafından da bu denetleniyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.