Beton Devri Kapanıyor, Ahşap Dönemi Açılıyor
Michigan Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, inşaat sektöründe geleneksel beton ve çeliğin yerini alabilecek Çapraz Lamine Ahşap üretiminde büyük bir devrim yapmaya hazırlanıyor
Ahşap, eski çağlardan beri yapı malzemesi olarak kullanılsa da, modern dünyada hala inşaat sektörünün vazgeçilmezi. Michigan Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, inşaat sektöründe geleneksel beton ve çeliğin yerini alabilecek Çapraz Lamine Ahşap (CLT) üretiminde büyük bir devrim yapmaya hazırlanıyor. Çok katlı bina inşaatlarında Çapraz Lamine Ahşap (CLT) yapı malzemeleri kullanılıyor. Çapraz Lamine Ahşap, katmanlar halinde ahşap ve reçine birleştirilmesi ile üretilen oldukça sağlam bir yapı malzemesi. Genellikle çam, ladin ve köknar gibi yumuşak ağaçlardan yapılan CLT, artık sert ağaçlarla da üretilmeye başlıyor.
ÇEVRECİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR
Michigan Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları bu malzemeyi sert ağaçlardan (akçaağaç, meşe, huş) üretmeyi başardılar. Bu yeni yöntem, inşaat sektöründe daha güçlü ve dayanıklı yapılar inşa etmenin kapılarını açtı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre, binalar ve inşaat sektörü, küresel ısınmaya neden olan kirliliğin yüzde 37’sinden sorumlu. Bu, dünyamızın geleceği için büyük bir tehdit. Sert ağaçlardan üretilen Çapraz Lamine Ahşap, bu ‘karbon yoğun’ beton ve çeliğin yerini alarak çevresel etkiyi büyük ölçüde azaltabilir. Yani bu, daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım. Sert ağaçlardan üretilen Çapraz Lamine Ahşap’ın Kuzey Amerika Üretim Standardı’ndan onay alması gerekiyor. Onay süreci tamamlandığında, bu malzemenin inşaat sektöründe yaygınlaşması bekleniyor. Bu birkaç yıl içinde gerçekleşirse, ahşap inşaat malzemeleri pazarında büyük bir patlama yaşanabilir.
EKONOMİ İÇİN İYİ OLACAK
Michigan Eyalet Üniversitesi’nde orman ekonomisi profesörü olan Raju Pokharel, “Onay geldiğinde, sert ağaç bulunan eyaletlerin ekonomisi için iyi olacak” dedi. Talep arttıkça fiyatlar biraz yükselebilir, ancak ahşap fiyatları üzerinde büyük bir etki yaratmayacaktır. Araştırmacılar, betonu ve çeliği daha az karbon yoğun hale getirmek için de çalışmalara devam ediyor. Beton üretim sürecinde hava kirliliğini yakalayarak betona entegre etmek veya çelik üretim sürecini tamamen yeniden düzenlemek gibi yöntemler araştırılıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.