İnşaatta Çelik Dönemi Başlıyor!

İnşaatta Çelik Dönemi Başlıyor!

İnşaatlardaki beton uygulamalarının ülke ekonomisine milyarlarca dolar zarar verdiğini kaydeden Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “İnşaat sektörü, artık betonarmeden çeliğe doğru dönüşüm gerçekleştirmeli” dedi.

A+A-

Kentsel dönüşüm sürecinin hız kesmeden devam ettiği Türkiye’de yapılaşmanın, ağırlıkla betonarme binalardan oluştuğunu dile getiren Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, beton binaların kısa ömürlü olduğunu söyledi. Sektörün bu sebeple alternatif arayışına girdiğini dile getiren Özyurt, inşaatlardaki beton uygulamalarının ülke ekonomisine milyarlarca dolar zarar verdiğini kaydetti. Tamer Özyurt, sürdürülebilir bir çevre için artık betonsuz inşaat yöntemlerin oluşturulması gerektiğine değindi.
 
Yatırımcıların konuta bakış açısının ve sektörden beklentilerinin artık değiştiğini kaydeden Tamer Özyurt; artık  bahçeli, geniş balkonlu, daha az katlı, doğaya zarar vermeyen malzemelerin kullanıldığı yapıların talep gördüğünü kaydetti.

Ülkemizde 20 milyon civarında konut olduğunu ve bu konutların 7 milyonunun dönüştürülmesi gerektiğini dile getiren Özyurt, sektörün toplam yapı stokunun 3'te 1'lik kısmının yıkılması gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
 
Tamer Özyurt sözlerine şu şekilde devam etti: “Beton binaların ömrü kısa, betonarme bir bina 60 yılda ölüyor. Betonun geri dönüşümü de yok. Betonarme binaların ekonomiye milyarlarca dolar zararı var. Artık betondan vazgeçmeli, alternatif ürünlere yönelmeliyiz. En güzel alternatif de çeliktir. Bundan sonra binalarda beton daha az kullanılacak ya da hiç kullanılmayacak. Çelik daha fazla tercih edilecek. Şu anda çelik evlere doğru yöneliş var. Çevreci sistemler, arıtma sistemleri, güneş panelleri, prefabrik, hızlı ve ekonomik çözümlerle konut üretilecek. Ayrıca sadece konut değil, atelyeler, imalathaneler ve sanayi tesisleri üretimlerinde de çelik kullanımı tercih edilecek" 

Bilim kurguyu andıran gelişmeler yaşanacak

Son dönemlerde tüketicilerin taleplerindeki değişikliğin şehircilik açısından da olumlu olduğunu kaydeden Tamer Özyurt, daha az katlı, bahçeli, peyzaj alanı, balkonlu ve yürüyüş parkurlarına sahip projelerin daha çok tercih edilmesinin şehircilik açısından da güzel olduğunu kaydetti. 

Sektörle ilgili de önemli açıklamalar yapan Tamer Özyurt, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Sektör gelecekte bilim kurguyu andıran gelişmelere sahne olacak. Örneğin, inşaat atıklarıyla değerli bir kaynak yaratmak öncelikli olacak. Organik atık ve mantar sporlarıyla yetiştirilebilecek yapı malzemeleri geliştirilmesi ve eski nesil bir binanın atığının yeniden kullanılarak, yeni nesil binalar için malzemeye dönüştürülmesi mümkün olacak. Plastikten sürdürülebilir yollar oluşturmak için plastik atıkları kullanan ülkeler var. Hollanda'da plastik atıklarından bisiklet yollarının yapılması konuşuluyor, hatta denemeler başladı. Bizim de bu gelişmelere paralel davranmamız gerekecek."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.