İstanbul’da Dev Kentsel Dönüşüm Başlıyor
Deprem riskiyle dikkat çeken İstanbul’da, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıkladığı mega kent İstanbul’da başlatılacak olan kentsel dönüşüm seferberliğine meclisten bütün partilerin oybirliği ile onay çıktı
İstanbul, her an gerçekleşebilecek bir deprem riski ile karşı karşıya. Uzmanlar sık sık uyarılarda bulunurken; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden beklenen hamle geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçtiğimiz günlerde duyurduğu İstanbul’un yapı stokunu depreme hazırlamak amacıyla hayata geçirilecek projelere İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden onay çıktı. Sözcü'den Özlem Güvemli imzalı habere göre söz konusu kararlar bütün siyasi partilerin oybirliği ile alındı. Mega kent İstanbul’un yapı stoku, sosyal ve ekonomik altyapısı, olası depremlerde yaşanacak kayıplar dikkate alındığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesi ile hızlı tarama yöntemi ile ilçelerdeki binaların incelenmesi için ortak hizmet protokolü imzalanacak.
DESTEK SAĞLANACAK
İBB meclisinde mali destek programının da kabul edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye riskli yapılarının KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine, gelir durumlarına göre toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65’i oranında destek verecek. Ayrıca paylaşılan detaylara göre söz konusu bu binalardaki hak sahipleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi KİPTAŞ ile yapacakları ön sözleşme ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeniden yapım maliyeti destek programına dahil olacak. Mali destek, İstanbul Yenileniyor Platformu tarafından hazırlanacak projeye esas fizibilitede, belirlenmiş olan daire kat brüt alan büyüklüğü için hesaplanmış olan toplam borçlanma bedelinin 80 metrekareye kadar olan bölümü için sağlanacak. Her bir hak sahibi mali destekten bir defaya mahsus olacak şekilde bir adet konut nitelikli bağımsız bölüm için faydalanabilecek. Mali destekten faydalanan hak sahibinin hissesi, 5 sene süreyle KİPTAŞ uhdesinde kalacak.
KİM HANGİ ORANDA DESTEK ALACAK
Aktarılan bilgilere göre mali destek oranları hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirli ve emekliler, en yüksek destek oranından yararlanacak. Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60 oranında, bu kişiler eğer emekliyse yüzde 65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara yüzde 40 destek, aynı durumdaki emeklilere yüzde 45 oranında destek verilecek. İlk etapta “İstanbul Yenileniyor” platformuna başvuru yapan ve uzlaşma sağlanmış olan toplam 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar Türk Lirası destek sağlanacak.
YÜKSEK RİSKİN OLDUĞU YERLERDE ACİL EYLEM
Yüksek risk grubuna dahil oldukları tespit edilmiş olan E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine ivme kazandırmak için bu binalarda oturan emeklilere 9 bin Türk Lirası, diğer hak sahiplerine 7 bin Türk Lirası kira yardımı yapılacak. Acil dönüştürülmesi gerekli olan 6 bin 920 bina ve toplam 62 bin bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı için bu destek verilecek. İstanbul Bayrampaşa’da geçici konut hizmeti hayata geçirilecek. Söz konusu bu yeni proje için yıkımı tamamlanmış olan dönüşüm alanlarındaki KİPTAŞ’a ait stok daireler, geçici kiralık konut olarak ayrılacak. Ayrıca bu yeni rezerv alanında ikamet eden, yeni proje için uzlaşmış olan eski bağımsız biriminin yıkımına izin veren, çoğunluğun kabul etmiş olduğu hak ediş şekline izin verdiğini taahhüt edenler bu imkandan faydalanabilecek.
İTÜ DANIŞMANLIK VERECEK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında mega kent İstanbul’un afete dayanıklılığı arttırmak amacıyla yapılacak çalışmalarda danışmanlık hizmeti almak üzere işbirliği protokolü imzalanması da kararlaştırıldı. İstanbul Bakırköy’de bina yaşının 40-50 arasında olduğu yaklaşık olarak 100 bin kişinin yaşadığı Zuhuratbaba, Kartaltepe, Osmaniye, Cevizlik, Zeytinlik, Sakızağacı ve Yenimahalle’de kentsel dönüşümün önünü açmak amacıyla hazırlanmış olan 1/5 bin ölçekli Demiryolu Kuzeyi ve Güneyi Revizyon İmar Planı, 2023 Aralık'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde tartışmalar arasında onaylandı ve geçtiğimiz Nisan'da itirazlar için askıya çıkarıldı. Planda yapıların yıkılıp yeniden yapılması için 1 katlık artış bazı şartlara bağlanmıştı. Şartlar arasında en az 2 parselin bir araya gelmesi ve 1000 metrekareyi bulması vardı. Söz konusu ilçenin küçük parsellerden oluşması kentsel dönüşümün önünü tıkadı. Bakırköy Belediye Başkanlığı plana askı sürecinde itiraz etti. İtiraz İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin temmuz ayı oturumlarının son birleşiminde gündeme alındı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.