İstanbul'un Ünlü Caddelerinde Yüksek Kira İsyanı
İstanbul'un ünlü caddelerinde birçok mağaza yüksek kiralar ve dönüşüm nedeniyle şubelerini kapattı.
Dünyanın en seçkin caddeleri arasında gösterilen Bağdat Caddesi’nde son bir senede dünyaca ünlü mağazalar şubelerini birbiri ardına kapatmaya başladı. üksek kira bedelleriyle karşılaşan dünyaca ünlü markalar caddeden ellerini çekerek çok daha uygun kira bedeli olan alışveriş merkezlerini tercih etmeye başladı. Binlerce dolar kira istenilen dükkanlar ise aylardır boş.
SORUNUN KAYNAĞI DÖNÜŞÜM
Bazı bankalar da cadde üzerindeki yerlerini bırakıp ara sokakları tercih etmeye başladı. Milliyet'te yer alan habere göre; Bağdat Caddesi’nde yürürken birkaç dükkandan birinde ya ‘kapatıyoruz’ ya da ‘devrediyoruz’ afişlerini görmeniz mümkün. Yedi senedir Bağdat Caddesi’nde emlakçılık yaptığını belirten Ceki Gayrimenkul’ün sahibi Ceki Hason, sorunun kaynağının kentsel dönüşüm olduğunu belirtiyor. Hason, son iki yılda bölgede 10 bin konutun yenilendiğini, yenileme çalışmaları nedeniyle yük ve hafriyat kamyonlarının caddeyi işgal ettiğini söylüyor.
"FİYATLAR GERİLEMELİ"
Kira fiyatlarının da çok yüksek olduğuna vurgu yapan Hason, bunu örneklerle şöyle anlatıyor: “Daha yeni konuşmuş olduğum bir mal sahibi kapatılan dükkânından 120 bin TL kira alıyordu. Mağaza bunu karşılamayıp zarar etmeye başlayınca dükkânı kapattı. Mal sahibi bana geldi ve ne kadara kiraya verebileceğimizi sordu. 75 bin TL’den fazlaya veremeyeceğimizi söyledim. 300 bin lira ciro yapan bir işyeri en fazla 60 bin TL kira vermek istiyor. Mal sahipleri fiyatlarda diretince de firmalar buradan tek tek geri çekiliyor. Buraların hiçbir zaman değer kaybedeceğini düşünmüyorum ama bir kriz yaşandığı doğru. Bu fiyatların gerilemesi gerekiyor. Olması gereken fiyatlar değil değerlerinin üstünde para isteniyor.”
"MARKALAR AVM’LERE KAÇTI"
Suadiye ile Caddebostan arasında son dönemde birçok giyim firmasının kapatıp yerine yeme içme sektöründe olan firmaların şube açtığını belirten Çevik Emlak’ın sahibi Vahit Çelik ise, giyim sektöründe iş yapan firmaların kiraların uygun olması nedeniyle AVM’lere kaçtığını vurguluyor. Çelik, sorunun kaynağını şöyle anlatıyor: “Bu bir süreç. Her 8 yılda bir bu süreç yaşanıyor. 8-10 yıl evvel de fiyatlar düştü, mağazalar boşaldı sonra yeni markalar bu dükkânları kiraladı. Mal sahipleri hep daha fazlasını isteyince buradaki markalar da dayanamıyor. Yan tarafımızda Kitchenette vardı, dükkânı boşalttı. 100 metrekare giriş, 170 metrekare bodrum katına sahipti ve en son kirası 90 bin TL’ydi. Daha birçok markanın da buradaki dükkânlarını kapatacaklarını duyuyoruz.”
"DENETİM YAPILMALI"
Anadolu Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Selami Gökçe de, “Yıllardır kentsel dönüşümün bu tarz sorunlara yol açacağını söylüyorduk. Cadde üzerindeki iş yerlerinin kiraları inanılmaz yüksek. Mal sahiplerinde işine gelirse mantığı var. Cadde üzerindeki iş yerlerinin metrekare birim fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Bu konuda da gerekli çalışmalar yapılmalı. Hem mal sahibini hem de işletme sahihibinin mağdur olmaması gerekiyor. Haksız rekabetin önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.
"İLGİ 2011 YILINDAN BERİ AZALIYOR"
“Geçen sene yaptığımız araştırmalarla Bağdat Caddesi’ne gelen insan sayısının 2011’den beri azaldığını gördük” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Yeni açılan alışveriş merkezleri de insanları çekiyor. Şu anda Kadıköy’de binin üzerinde inşaat var. İnşaatların yarattığı ses ve kirlilikte insanları yoruyor. Esas neden ise kiraların yüksek olması. Bağdat Caddesi için tasarımlar ve çalışmalar yapıyoruz. Kentsel dönüşümden sonra caddeye olan ilginin artacağını düşünüyorum. Caddenin değer kaybedeceğini düşünmüyorum” dedi.
İSTİKLAL'DE DE DURUM AYNI
İstiklal Ceddesi’ndeki dünyaca ünlü kafe-restoran zincirleri, tekstil mağazaları, bankalar, GSM operatörleri, oteller Bağdat Caddesi’nde olduğu gibi çareyi dükkânlarını kapatmakta buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.