İzmir Müteahhitler Federasyonu Yeni Yönetimini Seçti!
İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) olağan genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda yeni yönetim kurulu üyeleri belli oldu. Federasyon başkanlığına yeniden Ziya Dağlıer seçildi.
Pandemi nedeniyle 1 yıldır yapılamayan İzmir Müteahhitler Federasyonu olağan genel kurul toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Narlıdere belediye başkanı Ali Engin ve Bornova belediye başkanı Mustafa İduğ da katıldı. Yoğun programından dolayı toplantıya katılamayan İzmir Ticaret Odası başkanı Mahmut Özgener telefonla bağlanarak yeni yönetimi tebrik etti.
YÖNETİM KURULUNDA KİMLER VAR
İzmir Müteahhitler Federasyonu yeni yönetim kurulunda şu isimler yer aldı;
Ziya Dağlıer
Niyazi Gültekin
Binali Özbaykiz
Hasan Yılmaz
Süleyman Aksoy
İhsan Çoruhlu
Salih Bölük
Abdulkadir Karadağ
Mikail Çam
Mehmet Kala
Bülent Erginci
Sönmez Budak
Sadık Yıldırım
FATURA MÜTEAHHİTLERE KESİLİYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan İMFED başkanı Ziya Dağlıer yaptıkları faaliyetlerden bahsetti. 1990’lı yıllardan beri dernek olarak sektörün gelişmesi ve sorunlarının çözülmesi için mücadele verdiklerini ifade eden Dağlıer 2013 yılında kurdukları federasyon ile daha örgütlü bir yapıya kavuştuklarını söyledi. Ziya Dağlıer, “Biz sektörün sıkıntılarını çok iyi biliyoruz. İnşaat maliyetleri yüzünden meslektaşlarımız çok büyük sıkıntı içerisinde. Bu sorunumuzu her türlü platformda dile getiriyoruz. Rekabet kuruluna, bakanlığa ilettik. Yönetmeliklerle ilgili sıkıntıları çözmek için İzmir Ticaret Odası aracılığıyla birçok girişimde bulunduk. Sorunlarımızın bir kısmını çözdük. İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği taslak aşamasındayken önemli katkılar koyduk. Sektörümüzün sorunları için çözüm aramaya devam edeceğiz. Bu ülkede müteahhitler hep günah keçisi oluyor. 2000 öncesinde yapılmış binaya artezyen yapılıyor, dükkan sahibi kolon kesiyor. Ama bütün fatura müteahhitlere kesiliyor” dedi.
AŞIRI BETONLAŞMA VE FAZLA KAT DEĞER ARTIRMIYOR
İnşaat sektörünün örgütlenmesi için yıllar önce girişimlerde bulunduklarını belirten Narlıdere belediye başkanı Ali Engin, “Uzun yıllar müteahhitlik yapmış bir meslektaşınız olarak masanın iki tarafında da yer aldım. Sektörümüzün örgütlenmesi için Niyazi Gültekin ile yıllar önce Karşıyaka Müteahhitler Derneği’ni kurmuştuk. En küçük meslek gruplarının bile yüzlerce dernek, federasyon ve odaları varken büyük yatırılar yapan ve büyük riskler alan müteahhitlerin derneği bile yoktu. Biz kurulmasına öncülük ettik. İnşaat sektörü çok hızlı yükseliyor. 80 ilden İzmir’e göç var. Orta ve üst gelir grubuna sahip insanlar göç ediyor. Bu sevindirici. Konut üretiyoruz ama kime satacağız. Konut üretiyoruz ama talep ve finansman kısmının da güçlenmesi lazım. Son yıllarda bunun da geliştiğini görüyorum. Küçük sermaye artık rekabet edemez oldu. Artık sermayeleri ve iş yapma kapasitesini birleştirmek lazım. Şehrin betonlaşması aşırı betonlaşması, fazla kat sayısı verilmesi değer kazandırmıyor. Kıt olan değerlidir. İstanbul gibi şehri yıkıp aşırı betonlaştırmamak gerekiyor. İzmir’de gecekonduların dönüşmesi gecikti. Bazıları İzmir köy gibi kaldı diyor. Bence İstanbul’un beton binalarından daha güzel. En azından bunları daha kolay dönüştürebiliriz” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİRVE YAPACAK
Kentsel dönüşüm konusunda müteahhitleri sorumluluk alması gerektiğini belirten BornovaBelediye Başkanı Mustafa İduğ, “İnşaat sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörü. 30 Ekim depreminden sonra inanılmaz bir iş yükünü paylaşacağımız bir döneme giriyoruz. Bornova ve Bayraklı’da yıkılması gereken 20 bin konutun 18 bini yıkıldı. Bu depremde bu kadar yara almamızın iki nedeni var. Birincisi proje ve malzeme hataları, ikincisi zemin hatası. Eskiden yapılan binaların zemin güçlendirme çalışmaları çok zayıf. İzmir 2021-2022 ve 2023 yıllarında kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm anlamında zirve yapacak. Fiyatlarda çok büyük artışlar var. Bu yüzden yapılacak çalışmalarda finansal modellerin önemi çok yüksek. Önceden fiyatı sabitleyerek zarar etmeden bu işi yapmaları çok önemli. Müteahhitlerin artık çok iyi finansal danışmanlara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
ARSA MALİYETİNİ DÜŞÜREBİLİRİZ
Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği başkanı ve Federasyonunun yönetim kurulu üyesi Niyazi Gültekin hem Federasyon hem de Ticaret Odası olarak sektörün sorunlarını bakanlıklara ve ilgili yerlere ulaştırdıklarını ifade etti. İnşaat maliyetlerindeki artışlara da değinen Gültekin şu ifadeleri kullandı. “İnşaat maliyetlerimiz çok fazla arttı. Biz artık bu maliyetlere yetişemiyoruz. Daha önce maliyetlerimizin bir kısmını zam olarak konut fiyatlarına yansıtabiliyorduk. Fiyatlar çok fazla arttı ama vatandaşların alım gücü artmadı. Bu yüzden maliyetleri fiyatlara da yansıtamayacağız. Elimizdeki daireleri satacak müşteri bulamayacağız. Biz maliyetleri değiştiremeyiz ama hep birlikte arsa maliyetini düşürebiliriz. Arsaya teklif verirken birbirimizle yarışa girip arsa sahiplerini zengin ediyoruz. Kendi içimizde karar alıp arsa maliyetini çok fazla artırmamalıyız. Kentsel dönüşümle ilgili çok fazla talep geliyor. 3 ay önce anlaştığım bir kentsel dönüşüm projesinin yapmamak için çaba harcıyorum. Çünkü 3 ay içerisinde maliyetimiz yüzde 30’a yakın arttı. Zaten yüzde 15 karlılıkla bu inşaatı yapacaktım. Şimdi nasıl zarar etmeden yaparım diye formül geliştiriyorum.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.