İzmir'de Emlak Piyasasının En Hareketli Olduğu Bölge Karşıyaka
Geçtiğimiz yıl konut fiyat artışında dünya ikincisi olan ve İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere birçok ilden göç alan İzmir'de konut piyasasının en hareketli olduğu ilçe Karşıyaka'da ayda ortalama bin konut el değiştiriyor.
İzmir son yıllarda yapılan şehirlerarası otoyol çalışmaları, aldığı göçler ve kentsel dönüşüm projeleri sayesinde gayrimenkul yatırımlarında öne çıkan şehirlerden biri haline geldi. Son dönemde öne çıkan kentsel dönüşüm projeleri de bu süreci hızlandırdı. Bölgede başlayan projeler dönüşüm çalışmaları kentin çehresini değiştirirken büyük yatırımcıların da şehre adım atmasını sağladı. İzmir’in bina stokunun yüzde 62’sinin imarsız ve depreme dayanıklılık bakımından sorunlu olduğu ifade ediliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında imarsız ve depreme dayanıksız binaların yerine yapılacak yeni konutların İzmir gayrimenkul piyasasını hareketlendirmesi bekleniyor.
30 ilçeli İzmir emlak piyasasının en hareketli olduğu bölge Karşıyaka’da ayda ortalama bin civarında konut el değiştiriyor. Karşıyaka’yı Buca, Karabağlar, Torbalı, Çiğli, Konak, Bornova, Bayraklı takip ediyor.
Arsa-arazi yatırımlarında Çeşme, Urla, Güzelbahçe Karaburun, Kemalpaşa, Torbalı, Menemen ve Seferihisar öne çıkıyor. İzmir Körfez geçişi projesine dahil olan semtler değer kazanırken, en çok göç alan Menemen ilçesinde fiyatlar hızla artıyor. Karaburun ve Mordoğan bölgesi yeni yol çalışmalarıyla birlikte İzmir’in en çok konuşulan bölgeleri arasındaki yerini aldı. Arazi fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 artış gösterdiği bölgede yeni turizm yatırımları da planlanıyor. Yıllık konut fiyat artışında Aliağa ve Seferihisar yüzde 33’lük artışla liderliğe oturdu.
İzmir’deki bu dönüşüm pek çok yatırımcıyı kente çekmiş durumda. Pekerler Grup, Folkart, EGE Perla gibi pek çok şirket İzmir’e yatırım yapıyor. Bugüne kadar İstanbul’da geliştirdiği farklı konseptli projelerle öne çıkan DAP Yapı, 2017 yılının son çeyreğinde İzmir projesini başlattı. Rönesans Gayrimenkul, İzmir’de önümüzdeki dört yıl içinde Konak, Mavişehir, Turan ve Gaziemir’de toplam 1 milyar Euro’ya ulaşan yatırıma imza atmayı planlıyor. Türkerler Holding, İzmir Konak’ta 350 milyon dolar yatırımla Mahall Bomonti projesine başladı. Mahall Bomonti İzmir projesi Doğuş Grubu iştiraki dream’in konsepti Bomontiada’yı İzmir’e taşıyor. Bomontiada, İstanbul’dan sonra ilk defa Mahall Bomonti İzmir’de hayat bulacak. Sur Yapı, Kiğılı, Torun ve Elmas ailelerinin ortak olduğu karma projenin teknik hazırlıkları tamamlandı. LOFT markasıyla İstanbul Levent’te Levent Loft ve Loft Bahçe projelerini hayata geçiren Akfen İnşaat, Ankara’dan sonra İzmir’de de öne çıkmayı planlıyor. Kentsel dönüşüm projeleri geliştiren Erka Grup da İzmir’de dönüşüme odaklanacak.
KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ
Elbette kentsel dönüşüm İzmir’de konut fiyatlarına da yansıdı. Bayraklı ve Bornova’da konut fiyatları neredeyse üçe katlandı. Karşıyaka’da Aksoy-Girne Caddesi bölgesi incelendiğinde, bu bölgede genel olarak parsel bazında yenilemelerle konut fiyatlarında yüzde 70-100 arasında artış söz konusu. Karşıyaka'nın merkezi bölgelerinde eski dairelerin ortalama metrekare birim fiyatlarının 2 bin 500-3 bin lira seviyesindeyken yeni daire fiyatları ise 3 bin 750-8 bin lira aralığında.
Remax Türkiye Anadolu ve Ege Bölgeleri Bölge Yöneticisi Kemal Çiğri, “Bayraklı ve Bornova’da eski konutların birim metrekare fiyatı 2 bin 500 lira civarında iken, yenilenen binalarda bu fiyatlar 3 bin 500-8 bin lira seviyelerine yükseldi. İzmir'in yeni kent merkezi olarak bilinen Bayraklı-Turan-Salhane bölgesindeki ofis-rezidans projelerinde metrekare birim fiyatları ise 7 bin ila 12 bin lira arasında değişiyor” diyor. Tapu.com kurucu Ortağı Emre Erşahin ise kentsel dönüşümde öne çıkan ilçelerinin başında gelen Bayraklı’da son bir yıllık değer artışının yüzde 17’ye ulaştığını ve konut fiyatının 365 bin TL olduğunu belirtiyor. Ortalama konut fiyatının 314 bin 640 TL’ye çıktığı Karşıyaka, Ömekköy’de ise son bir yıllık değer artışı yüzde 26 seviyelerinde. Karabağlar’da ortalama konut fiyatı 267 bin 260 TL ve yıllık değer artışı yüzde 19 seviyelerinde seyrediyor. Aktepe ve Emrez Mahallelerinin kentsel dönüşüme gireceği Gaziemir’de ise bir yıllık ortalama konut fiyatlarına baktığımızda bu rakamın 400 bin TL bandında seyrettiğini görüyoruz. Gaziemir’de 1 yıllık değer artışı yüzde 17 seviyesinde. İzmir'de dönüşümde ön plana çıkan Karabağlar ve Buca ilçelerinde süreç yavaş işliyor. Riskli alan olarak ilan edilen Kadifekale ve Yeşildere bölgesinde ise tahliyeler hızla sürüyor. Erşahin, “Gayrimenkulde değer artışı devam eden İzmir’de yatırım fırsatları da devam ediyor. Kentsel dönüşüm sayesinde gayrimenkul piyasasında yaşanan bu hareketliliğin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz” diyor.
Kemal Çiğri: Hızlı hareket edilmeli
“Kentsel dönüşümün şehrin ekonomisini olumlu etkilediği düşüncesindeyim. Kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörü canlanırken, bunun ekonominin genelini olumlu etkilediğini, ayrıca daha nitelikli, çevre duyarlılığına sahip ve enerji verimliliği yüksek yapıları inşa etme fırsatı sunduğunu görüyoruz. İzmir iklimi ve coğrafyasıyla yaşamak için diğer büyük şehirlere göre daha çok tercih edilen bir şehir. Ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olan İzmir’in, yetişmiş insan gücünü kendisine çekebilmesi için, özellikle de yaşlı bina sayısının oldukça fazla olması nedeniyle, kentsel dönüşüm alanında hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak, İstanbul’daki kentsel dönüşüm örnekleri de İzmir’de konu ile ilgili yapılan yanlışları görmek açısından fayda sağlıyor.”
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNE ÇIKAN SEMTLER VE PROJELER
1- Uzundere
Karabağlar’da yer alan, Uzundere ve Yurdoğlu Mahallelerinin büyük bir kısmını kapsıyor, 320 bin metrekarelik alanda çalışmalar başladı. Bölgede hak sahipleriyle yapılan bilgilendirme toplantıları yapıldı. Proje kapsamında görüşmeler Uzundere İletişim ve Tanıtım Merkezi’nde devam ediyor. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapıları tahliye edilen hak sahiplerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere Toplu Konutları’ından konut tahsisi yapıldı ve tahliyesi yapılan yapıların yıkımı gerçekleştirildi, kapsıyor.
2- Ege Mahallesi
Konak’ta yer alan 70 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Mevcut durum tespit çalışmalarının yapıldığı projede kentsel tasarım ve mimari proje çalışmaları tamamlandı. Proje kapsamında hak sahipleriyle görüşmeler başladı ve devam ediyor.
3- Örnekköy
Karşıyaka’nın kuzeyinde yer alan 18 hektar büyüklüğündeki alanda yapılıyor. Dönüşüm projesi, Yeni Girne Caddesinin batısında, Çevre Yolunun güneyinde, Anadolu Caddesinin Kuzeyinde ve Cumhuriyet Mahallesinin batısında yer alan bölgeyi
4- Bayraklı Mahallesi
Bayraklı’da yer alan, Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı Mahallelerinin büyük bir kısmını kapsayan 600 bin metrekarelik alanda yapılıyor. Mevcut durum tespit çalışmalarının yapıldığı projede halkın beklentileri tespit edildi. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında kentsel tasarım ve mimari projeler çalışmaları tamamlandı. Bayraklı Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 8 bin konut üretilecek Yeni inşa edilen konutların alanları 50 metrekare ile 152 metrekare arasında değişiyor. Konut dışında inşa edilecek iş yerlerinin büyüklükleri ise 32 metrekare ile 184 metrekare arasında değişiyor.
5- Ballıkuyu
Konak’ta yer alan, 480 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek Çalışmaların başladığı projede mevcut durum tespitleri, hak sahibi belirleme çalışmaları ve kentsel tasarım ve mimari proje çalışmaları devam ediyor.
6- Aktepe ve Emrez Mahallesi
Gaziemir’de yer alan, I milyon 220 bin metrekarelik bölgede yapılıyor. Mevcut durum tespit çalışmalarının yapıldığı projede hak sahipleriyle yapılan bilgilendirme toplantıları ile vatandaşların beklentileri tespit edildi. Projede inşa çalışmaları henüz başlamadı.
7- Güzeltepe Mahallesi
Çiğli’nin kuzeydoğusunda, yerleşim alanlarının bitim noktasında, Evka-2 ve Evka-6 toplu konutları ile Güzeltepe Koop. Evleri arasındaki bölgede yapılıyor. Projede inşa çalışmaları henüz başlamadı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.