İzmir'de En Çok Konut Satılan İlçelerde Fiyatlar Ne Kadar Arttı?

İzmir'de En Çok Konut Satılan İlçelerde Fiyatlar Ne Kadar Arttı?

2021 yılının ilk dört ayında İzmir'de konut satışları yüzde 15 oranında düştü. Konut satışlarındaki düşüşe rağmen konut fiyatları artmaya devam etti. İzmir'de konut fiyatları son 1 yılda yüzde 33,4 artış gösterdi.

A+A-

Emlak arama motoru Flatfy, büyük şehirlerdeki bölgesel ev fiyatlarıyla ilgili olarak hazırladığı raporu yayınladı. 

Nisan ayı konut satışları 2020'nin aynı ayına göre yüzde 124,1 oranında arttı ve 95 bin 863 olarak kaydedildi. Yükselen Kovid-19 vakaları sebebiyle kapanma önlemlerinin uygulandığı süreçte yaşanan bu artış, büyük oranda baz etkisi sebebiyle oldu. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesiyle beraber 2020 Mart ayı ortalarında yürürlüğe alınan kısıtlamaların sonucu olarak 2020 Nisan'da konut satışları gerilemişti. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Nisan 2021 konut satış verileri, Mart ayına göre ise yüzde 18,8 oranında bir gerileme olduğunu ortaya koydu. Yılın ilk dört ayında yaşanan toplam konut satışları, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 6,5 oranında geriledi ve 358 bin 913 adet oldu. Aynı dönemde sıfır konut satışları ise 2020'ye göre yüzde 10,4 oranında azaldı ve 109 bin 582 olarak kaydedildi. 

KONUT SATIŞLARI VE FİYATLARI NE OLDU?

İzmir’de ev fiyatları yıllık olarak yüzde 33,4 oranında arttı.

Nisan 2021'de İzmir’de 5 bin 505 ev satılırken, yılın ilk dört ayında satılan toplam konut sayısı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 15,0 oranında geriledi ve 20 bin 863 oldu. Sıfır konut satışlarındaki düşüş yüzde 21,4 olarak kaydedildi. 

İzmir’de yüzde 55,2’lik oranla konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği ilçe Urla olarak kaydedildi.

İzmir’in en çok konut satılan ilçesi olan Buca’da satılık ev fiyatları son bir senede yüzde 26,8 oranında arttı. Buca'da 3+1 evlerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 480 bin TL seviyelerinde oldu.  

Karşıyaka’da ise satılık ev fiyatları 2020'ye göre yüzde 34,1 yükselirken 3+1 evler için Nisan ayı ortalama satış fiyatı 655 bin TL civarında kaydedildi.

Çiğli bölgesinde ev fiyatları son bir senede yüzde 36,8 oranında yükseldi. Çiğli’de 3+1 evlerin Nisan ayı fiyatları ortalama 448 bin 250 TL oldu.

Karabağlar’da apartman dairesi fiyatları son bir senede yüzde 31,2 artarken, 3+1 evlerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 412 bin 500 TL seviyelerinde kaydedildi. 

KİRALAR NE KADAR ARTTI?

İzmir genel ortalamasına göre kiralık konut fiyatları son bir senede yüzde 16,8 oranında yükseldi.

Kiraların en çok yükseldiği ilçe konut fiyatlarında olduğu gibi yine Urla olarak kaydedildi. Urla’da kiralık konut fiyatları bir senede yüzde 42,0 oranında arttı. Buca’daki kiralık konutların fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 14,8 oranında artarken; Çiğli’de kiralık konutların fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 30,9’a kadar çıktı. Karabağlar'da kiralık konut fiyatları ise 2020'ye göre yüzde 16,2 seviyesinde arttı. 

PANDEMİ KONUT TERCİHLERİNİ NASIL DEĞİŞTİRDİ?

Aniden tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını bütün yaşam alanlarında değişiklikleri de beraberinde getirdi. Virüsün hızlı bir şekilde bulaşması ve dışardaki temasın tehlikeleri dikkate alındığında herkesin evlerinde kalması krizin yönetilmesinde en önemli adım oldu. Elbette herkesin evlerinde olması gereken bu süreçte yaşam mekanı olarak konutların önemi de oldukça arttı. 

Kovid-19 salgını başlangıcına kadar büyük şehirlerde toplu yaşam alanlarında yaşamak fazlaca tercih ediliyordu. Aileler ve çalışanlar apartman dairelerine yöneliyordu. Fakat Kovid-19 salgınının oluşturduğu zor şartlar kalabalık yerlerin artık pek de işe faydalı olmadığını ortaya koydu. Solunum yolu ile bulaşması nedeniyle virüsten kaçınmanın en iyi yolu, sosyal temasın en aza düşürülmesi. Fakat bu zamana kadar iş ve eğitim yaşamı konut dışında sürdürüldüğünden, bu alanları eve uyarlamak zor oldu. Daha önceleri iş yerlerinde ve eğitim kurumlarında sürdürülen çalışmaların tamamı konut yaşamına uygulanarak uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim şeklinde dizayn edildi. Fakat normal dönemde sadece iş ve okul sonrası kullanıma uygun şekilde tasarlanığı için bu süreçte yeterli olmadı. Konutlarda evden çalışmaya ve uzaktan eğitime uygun ve yeterli alanların olmaması ve uzun süre aynı ortamda çalışmanın zorluğu gibi unsurlar ev tercihlerini de değiştirdi. Çocuklar ve ebeveynler için özel alan ihtiyaçlarının artması, aileleri daha geniş ve işlevsel konutlara yöneltti.

Kovid-19 salgını sürecinde herkesin kendi ailesi için sağlıklı bir yaşam ortamı sağlayabilen müstakil evlere talep arttı. Özellikle şehir yaşamının yoğun temposundan olumsuz etkilenen aileler şehir içinde konumlanmayan fakat kent merkezlerine yakın yerlere yöneldi. 

Kovid-19 pandemisi sürecinde ve sonrasında emlak sektörü artık daha çok bahçeli konut konseptine yoğunlaşacak. Salgın süreci, insanların tercihleri konusunda da yeni bir eğilim yarattı. Kendi kendine yeten, sakin bir yaşam düşüncesi akıllara daha çok gelir oldu. Tıpkı eskiden olduğu gibi insanlar kendi yiyeceklerini kendileri yetiştirmeyi ve doğada vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Aynı zamanda virüs tehlikesinden uzak, evdeyken bile doğa ile iç içe olmaya fırsat sunan bahçeli konutlara ilgi arttı. Bunların yanı sıra yine sakin ve açık alanda yer alan daha az katlı ev tiplerine de yoğun ilgi gösterilmeye başlandı. 

Evlerin bahçeli ve müstakil olmalarının yanı sıra evde eğitim gören ve çalışan herkes için yeterli alanı bulundurması da en dikkat edilen özelliklerden oldu. Gelecekte de benzerleriyle karşı karşıya kalınacağı düşünülen salgın süreci, tüm çalışma ve eğitim faaliyetlerinin gerektiğinde evde yapılabilmesi anlamını taşıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.