İzmir'de Yıkılacak Bina Sayısı 309'a Yükseldi
İzmir'de riskli bina tespit çalışmaları devam ederken, yıkılacak olan ağır hasarlı bina sayısı 309'a, yıkılacak olan bağımsız bölüm sayısı 4 bin 425'e yükseldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 8 gün geçtiğini, bu süreçte aralıksız bir şekilde AFAD İl Müdürlüğünde koordinasyon toplantıları düzenlediklerini, istişarelerde bulunduklarını ve vatandaşın bu süreçten en hızlı şekilde çıkması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Bakanlar, bakan yardımcıları, vali, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantılarda son derece uyumlu, şeffaf, sürdürülebilir bir anlayışla çalışmaları yürütmeye gayret gösterdiklerini belirten Kurum, çalışmalara katkı verenlere teşekkür etti.
Kurum, sahada İzmirlilerle, muhtarlarla, esnafla mahalle mahalle gezdiklerini ifade ederek, taşınma süreçlerini koordine etmeye çalıştıklarını ve yeni yapılacak işlere ilişkin detaylı bir şekilde bilgilendirmeye gayret gösterdiklerini aktardı.
TOKİ Başkanlığı bünyesinde mimarların her gün, yeni yapılacak proje çalışmalarının 7 gün 24 saat esasına dayalı bir şekilde hazırlıklarını sürdürdüğünü anlatan Kurum, 15 gün içerisinde projelerin tamamlanacağını ve 1 ay içerisinde sahada inşaatlara başlanacağını belirtti.
'Projelerimizi 1 yıl içinde teslim edeceğiz'
Kurum, projeler tamamlandığında İzmirlilerle mahalle toplantıları yapacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
- "7 proje alanında enkazlar ve enkazların etrafındaki alanlarda riskli binalarda projeler hazırlıyoruz. Bu 7 proje alanında da vatandaşımızı detaylı bir şekilde bilgilendireceğiz. Bu alanlarda yerinde uygulama yapacağız. 2+1 yapacağız ve zemin + 5 katı geçmeyecek şekilde planlamalarımızı yapıyoruz. Diğer ağır hasarlı veya yerinde '2+1 istemiyorum ben rezerv alandan istiyorum' diyen vatandaşlarımız için de şehir hastanemizin hemen arkasında yer alan şu an 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda çalışıyoruz.
- Alanı büyütebilecek çalışmayı da Tarım ve Orman Bakanlığımız ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte yürütüyoruz. Burası oldukça sağlam bir zemin, tüm İzmir'e manzara açısından hakim. Oldukça uygun bir yerleşim alanı içinde İzmir yerel değerlerini koruyacağımız, İzmir'in mimarisine özgü bir planlama yapıyoruz. Sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, camisiyle, içindeki kültür merkezleri ile çok örnek bir şehircilik anlayışı ile projelerimizi yapıp orada da bir ay içerisinde projelerimize başlayıp bir yıl içerisinde de vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız."
'Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sahada gezdiklerinde diğer mahallelerde de kentsel dönüşümle ilgili, depremde ağır hasar görmemiş, hasarsız veya az hasarlı alanlarda de taleplerin olduğunu belirterek, bu kapsamda tüm İzmir genelinde bir çalışma başlattıklarını ve çalışmanın katılımcı olacağını söyledi.
Söz konusu çalışmada vatandaşın, ilçe belediyelerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yer alacağını ifade eden Kurum, bakanlık olarak bu alanlarda verilebilecek her türlü teknik, maddi desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
Sahada 7 bin 127 personelin 1007 araçla hizmet verdiğini, enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmalarının önümüzdeki hafta çarşamba günü neticeleneceğini bildiren Kurum, "Ağır hasarlı binalarımızın yıkım sürecini de Valiliğimiz koordinasyonunda bir ekibimizle yürütüyoruz. Oralarda da taşınma sürecini sağlıklı, güvenli şartlarda yaparak vatandaşımızı bu noktada taşınacağı alanlara götürmek ve binaların yıkım sürecini bu alanlarda başlatacak çalışmalar da yürütülmektedir" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.