Kanal İstanbul Projesi 7 Etaptan Oluşacak
Kanal İstanbul projesinin 7 etaptan oluşacağını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kanal İstanbul’un olduğu bölgede etaplar halinde 40 milyon metrekarelik, Türkiye’nin en büyük rezerv yapı alanında yeni, sağlıklı konutlar üreteceğiz" dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çılgın proje olarak bilinen ve gündemden düşmeyen Kanal İstanbul projesine ilişkin ve bakanlığının çalışmalarıyla ilgili açıklamalar yaptı.
"Kanal İstanbul özgürlük projesidir" diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Haziran'da ilk adımı atılacak olan çılgın projeye ilişkin yaptığı açıklamalar şu şekilde:
"Koruma, kurtarma projesidir. Boğazımızı güvenlik çemberine alacak. Türkiye, jeopolitik ve jeostratejik olarak çok önemli bir konuma sahip eşsiz bir ülke. Birileri bizim, ülkemizin, milletimizin bu nimetten faydalanmasını istemiyor. Kanal İstanbul, Türkiye’yi dünyanın merkezi yapacak.
PANAMA 2, SÜVEYŞ 4 MİLYAR KAZANIYOR
Bugün dünya ticaretinin hacmi 15 trilyon dolar. Peki deniz yolunun payı bunun ne kadarı biliyor musunuz? Bunun yüzde 60’ı, yani 9 trilyon dolar. Bugün daha az gemi geçişi olmasına rağmen Panama yıllık 2 milyar, Süveyş Kanalı 4 milyar dolar kazandırıyor.
7 ETAPTAN OLUŞACAK
Kanal İstanbul’un olduğu bölgede; etaplar halinde 40 milyon metrekarelik, Türkiye’nin en büyük rezerv yapı alanında yeni, sağlıklı konutlar üreteceğiz. Kanal İstanbul Projesi, 7 etaptan oluşuyor. Çevre düzeni planını ve 3 etapta da imar planını tamamladık. Planlama alanının yaklaşık yüzde 52’sini, yeşil alanlara yürüyüş ve bisiklet yollarına ayırmışız. Planlama alanında onlarca Ar-Ge merkezi, teknoloji üsleri, üniversiteler inşa ediyoruz.
NÜFUS GEÇİŞİ YOK
Yine Kanal İstanbul’un iki yakasına kuracağımız şehir için nüfus sayımız 500 bin olacak. Bölgeden gelecek nüfus dışında herhangi bir nüfus aktarımı, nüfus geçişi veya kaçışı kesinlikle olmayacak. Tüm planlama çalışmalarımızı da tamamladık. 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı bitti. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı bitti. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı bitti. Şimdi her adaya göre projelerimizi hazırlıyoruz.
KANAL İSTANBUL YALANLARI
Kanal İstanbul’u sözde bilimsellik kılıfı altında itibarsızlaştırmaya çalışanlar oldu. “Kanal İstanbul, depremi tetikleyecek” gibi aslı astarı olmayan bir iddiada bulunmuşlardı. “21 metre derinliğinde bir kanalın 20 ve 7 km derinlikteki bir fay hattını tetiklemesini iddia etmek, hakikaten bilimsellikten uzak bir söylemdir” dedik. Daha neler söylediler? “Kanal İstanbul’un; İstanbul’a susuzluk getireceğini iddia ettiler.” Kanalın toplam su rezervine etkisi yüzde 3’tür, dedik. Melen Barajı projemizle İstanbul’umuza yılda 1.1 milyar metreküp su gelecek dedik. Bu da Kanal İstanbul sebebiyle oluşacak farkın tam 34 katı dedik.
BİLİMSELLİKTEN UZAK İDDİALAR
Hele hele Hamzalı, Pirinççi, Karamandere Barajlarını aktif hale getireceğiz, bunlarla birlikte bırakın suyun azalmasını, İstanbul’un su rezervini fazlasıyla arttıracak dedik. İstanbul Boğazı’ndan ücretsiz geçiş hali hazırda söz konusu değilken, gemilerin bekleme sürelerini dikkate almadan, geçiş maliyetlerinde son derece ciddi bir artışı düşünmeden; “Gemiler, İstanbul Boğazı’ndan bedavaya geçmek varken, neden para vererek Kanal İstanbul’dan geçsin?” gibi hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bir iddiada bulundular."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.