Kanal İstanbul Projesi Ne Aşamada?

Kanal İstanbul Projesi Ne Aşamada?

75 milyar TL maliyetle yapılacak Kanal İstanbul projesinin yüzde 60'ının 2023 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde "Çılgın proje" olarak açıkladığı Kanal İstanbul projesi için düğmeye basıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, mega projenin yapım takvimini açıkladı.

Buna göre; 2023 yılına kadar Kanal İstanbul projesinin yüzde 60'ı tamamlanacak.

Toplam 75 milyar lira maliyetle tamamlanması beklenen projeye 2023 yılına kadar 45 milyar lira harcanacak.

Projeyle, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu açılacak.

UZUNLUK, GENİŞLİK, DERİNLİK

Uzunluğu 40 kilometre, genişliği 150 metre, derinliği ise 25 metre olacak kanalın hayata geçirilmesi halinde İstanbul Boğaz tanker trafiğine tamamen kapatılacak.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte, İstanbul'da iki yeni yarımada, bir yeni ada oluşacak.

Kanal İstanbul'un çevresinde kurulacak yeni yerleşim alanı, 453 milyon metrekareyi kapsayacak.

Projenin, 2023 yılına kadar olan bölümünün detaylandırıldığı plana göre, projenin 1. yılı hazırlıkla geçirilecek; 2. yılda yüzde 10’u, 3. yılda yüzde 20’si, 4. yılda yüzde 30’u ve 5. yılda ise yüzde 60’ı tamamlanacak.

Daha önceki açıklamalarda Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te yapımının tamamlanacağı belirtilen Kanal İstanbul’un 2023’te ancak yüzde 60’ının tamamlanması, bakanlığın hedefi olacak.

"KANAL İSTANBUL ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİPTİR"

Kanal İstanbul'un dünyanın en büyük projelerinden biri olacağını dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Kanal İstanbul Projesi de ülkemiz ve İstanbullu vatandaşlarımız için büyük öneme sahiptir. İstanbul için hayata geçirilen birçok projeyle, İstanbul'u muhtemel tehlikelerden korumanın yanı sıra daha temiz İstanbul'a ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu zamana kadar yaptığımız her proje, İstanbul'da daha az egzoz gazı salınmasını sağladı. Yaptığımız her projeyle İstanbul'a yeni yeşil alanlar kazandırdık. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere biz İstanbul'a büyük önem veriyoruz." diye konuştu.

Turhan, şu anda 25 bin gemi kapasitesi bulunan İstanbul Boğazı'nda her yıl ortalama 40-42 bin gemi trafiği olduğuna işaret ederek, Boğaz'ı kullanacak gemilerin neredeyse bir hafta beklemek durumunda kaldıklarını, güvenliği sağlamak amacıyla da gemileri kılavuz ve römorklarla geçirdiklerini bildirdi.

KANAL İSTANBUL, İSTANBUL BOĞAZI'NI KAZALARDAN KURTARACAK

Geçmişte boğazlarda yaşanan kazaların büyük zararlara neden olduğunu anımsatan Turhan, şunları kaydetti: "94 bin 600 ton ham petrol taşıyan ve 27 gün boyunca söndürülemeyen Independenta tanker gemisi faciası hala akıllarımızda. Nassia ve Shipbroker tankerlerinin çarpışması nedeniyle boğazların petrolle kaplanması hala akıllarımızda. Sadece 4 yıl önce Ethem Pertev Yalısı'na çarpılması ve tarihimize verilen büyük hasar hala akıllarımızda. Şu anda oluşan yüksek deniz trafiği de bizi bu nedenle endişelendirmekte. Bu yüksek deniz trafiği sonucunda oluşacak herhangi bir kazanın, sonuçları artık katlanılamayacak düzeyde olabilir. Hatta boğazlarda 2 tanker arasında yaşanacak olası kazanın Karadeniz ve Marmara Denizi'nde onlarca balık türünü bir anda yok edebileceği ifade ediliyor. Bu nedenle Kanal İstanbul Projesi'nin yapılması, İstanbul Boğazı'nın geleceği için artık zaruret halini almıştır. Kanal İstanbul Projesi'nin yapılması, İstanbul Boğazı'nın geleceği için artık zaruret halini almıştır. Kanal İstanbul, sadece bugünün değil yarının da projesidir. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı’nı kazalardan kurtaracak projedir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.