Karabağlar Belediyesi TOKİ İhalesinin İptali İçin Dava Açacak
Uzundere’de Demokrasi Üniversitesi’nin arazisinin yarısının TOKİ’ye verilmesi ve 750 konutun inşası için ihaleye çıkılmasına karşı çıkan Selvitopu, “Planlarına dava açtık. Mahkeme bizden yana karar verdi. İhalenin iptalini de istiyoruz” dedi.
Demokrasi Üniversitesi’nin kampüsü olarak ayrılan Karabağlar Uzundere’deki alanın bir kısmının TOKİ inşaatları için ayrılması nedeniyle başlayan yargı süreci devam ediyor. Üniversite alanına başka inşaat istemediklerini belirten Karabağlar Belediyesi sürece dava açmış, planlara da itiraz etmişti. Mahkemenin iptal kararı sonrasında yeniden plan yapılsa da değişen bir şey olmadı. TOKİ, geçtiğimiz günlerde inşaat ihalesini ilan ederek bölgeye 809 adet konut için çalışmalara başladı.
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu SONSÖZ TV’de katıldığı canlı yayında mahkeme kararlarına uyumladığını, konuşmalarına ve itirazlarına rağmen değişen bir şey olmadığını söyledi. Ortak bir masada buluşma ve uzlaşıya varma teklifini sunan Başkan Selvitopu ihaleye dava açtıklarını, haklı olduklarını dile getirdi. Selvitopu, “İtiraz etmememiz yanlış olurdu” dedi.
PLAN İPTAL KARARI VARKEN, YAPIM İHALESİ YAPILDI
Başkan Selvitopu, “İhale, 809 olarak yapıldı. Plan ilana çıktı, biz itirazımızı gönderdik, bekliyoruz. TOKİ ne yapacak, bilmiyoruz. Biz orada yapılan ihalenin mevzuata uygun olmadığını belirttik. Plan iptal kararı varken yapım ihalesi gerçekleştirildi. O ihalenin iptali için da dava açtık. Plansız olan yerde ihale yapılamaz diye belgelerimizi yargıya sunduk. Plan hakkındaki itirazımıza herhangi bir cevap verilmedi. Bugüne kadar biz belediye olarak Osman Aksüner-Aşık Veysel konusu haricinde hiçbir konuda birebir yüz yüze gelip de görüşümüz sorulmadı. Sadece onda soruldu, onu da biz ısrar ettik. Üniversite alanı ile ilgili sadece yazışmalar var. Doğrudan yüz yüze görüşme yok. Çağrılırsak da gidip yüz yüze görüşürüz. Çözüm bulmak için de çalışırız. Bizim dava açmamamız anormal olur. Bir plan yapılmış dava açmışsınız, bu iptal edilmiş ancak buna rağmen yapım ihalesine çıkılmış, biz de buna dava açtık. Orası 80 hektarlık bir alan. Üzerinde bizimde çalışmalarımız var. Burada deniyor ki vatandaşa bir taahhüt var, para alınmış, bunun çözüme ulaştırılması lazım. Bu çözüm yolları nedir, nasıl çözülebilir, bunu oturup değerlendirebilirsiniz. Belediye olarak bizim de görüşümüz sorulursa söyleriz. Bizim sertleşmiş bir bakışımız yok. Bir yargı kararı var, o yargı kararından sonra bir bakıyorsunuz, aynı plan geliyor. Böyle olur mu? Üzerinde belki de TOKİ sorumluluğu vardır ancak çare aranır böyle bir durum varsa. Aynı plan önümüze gelince, mecbur itiraz ediyoruz biz de. İnadına biz bu konulara girmeyiz, yargı ve hukuk var. Yargı ne karar verirse, biz o karara uyacağız. Aynı şekilde bundan sonraki tavrımız da böyle olur. Biz burada ne olursa olsun, dava açarız diye bir bakışımız yok."
AYNI PLANA TEKRAR İTİRAZ ETMEMEMİZ OLUR MU?
Kendisi hakkında ortaya atılan 'Üniversiteye karşı' iddialarını kesin bir dille yalanlayan Selvitopu, sözlerine şu ifadeler ile sürdürdü: "O yalan ve algı yaratmaya yönelik bir ifade. Şu an 38 hektar alanın planı gerçekleşti, üniversite binaları dikti. Biz oraya hayatta dava açmayız. Kaymakamlık önünde çukur var, oraya okul yapılacak dendi, ben de destekleyeceğimizi söyledim. Sonuçta eğitim, topluma dönük, böyle bir şeye karşı durmamız mümkün mü? Üzerimize düşen bir görev varsa, destekleriz. Sadece altındaki 3-4 kat otopark olursa iyi olur dedik, o kadar. Okul zaten Karabağlar'ın ihtiyacı olan bir konu. Üzerimize düşen bir şey varsa, destekleriz; üniversite, kent ve toplum için. İkili bir tartışamaya girdi, konut mu üniversite mi? Konut da yapılacak tabii ki, ancak konut yapılacak yer orası olmamalı diyoruz biz de. Farklı bir plan önümüze geldiğinde, ciddi bir değerlendirme yaparız. Biz katı tutum içinde değiliz. Bir yargı kararı 42 hektara konut yapılması doğru değil dedi ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu yargı kararına uygun bir plan yapılmalı. Ancak bizim önümüze aynı plan geliyor. Zaten buna itiraz etmişiz, aynı plana tekrar itiraz etmememiz olur mu? Farklı bir plan gelirse, tabii ki bunu değerlendiririz. Sıkıntı olacağına belirli bir konu üzerinde çalışma yaparak uzlaşı olması daha doğru olur."
YARGI NEDEN HEP BELEDİYEYİ HAKLI BULUYOR?
Muhalefet tarafından 'her şeye dava açıyorlar' söylemlerine yargı kararları ile yanıt veren Selvitopu, "Belediye dava açıp hepsini kazanıyorsa, bunun sebebi nedir? Yargı neden hep belediyeyi haklı buluyor? Bu eleştirileri yapan vatandaşlarımız, bunları düşünmeli. Dönüşüm alanı ile ilgili 74 hektarlık alana neden itiraz ettiğimiz belli. Orada kentsel standartlar sağlanamıyor. Emsal yüksek diye değil, yeşil alanı az bırakırsanız, ada bazındaki brüt emsaller çok yükselir. Dönüştürülemeyecek alan yaratırsınız. Oradaki vatandaşların rahat edeceği planlamaların yapılması lazım. Biz belediye olarak ses etmezsek, belediye olarak niye sessiz kaldınız, denmez mi? Biz şu an o görevimizi yapıyoruz. Standartları sağlayan bir plan geldiğinde askıya çıktığında, ona göre belediye olarak değerlendirmemizi gerçekçi yaparız. Bizim itiraz yazılarımızın tümünde bu gerekçeler var, sadece laf olsun diye yapılan itirazlar değil. Bunu yapmamızdaki amaç, planlama yapılıyorsa geleceğe dönük çözümler üreten planların ortaya çıkması lazım. Amaç, kamunun geleceğine dönük, düzenli kent yapılarını elde etmek. Çünkü o işi bir defa yaparsınız ve onun dönüşü olmaz" diye konuştu.
SAYIN CUMHURBAŞKANI TAM NEREYİ GÖRDÜ, BİLMİYORUZ Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir ziyaretinde söylediği ' İzmir’e bu haliyle hiç yakışmıyor' sözlerini değerlendiren Selvitopu, sözlerini şöyle tamamladı:
"K bölgeleri için arkadaşlarımız çalışıyor. Karabağlar'da depremlerde çok büyük sıkıntılar yaşadığımız yerler yok. 34 ağır, 33 orta hasarlı binalarımız var. O bölgelerde buraları inceleyip karar vereceğiz. Karabağlar'ın bütün planlarını revize ettik. Karabağlar'da çok büyük sıkıntı olacak bir durum görmüyoruz, çok acele de etmiyoruz hata olmaması için. Dikkatli bir çalışma yapılması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı tam nereyi gördü, bilmiyoruz. Yeşillik Caddesi'nde de çok kötü bir görüntü yok. Daha iyi olmasını tabii ki hepimiz isteriz. Oradaki binalar kaçak değil, hepsi ruhsatlı binalar. Neden öyle bir değerlendirme yaptı, anlamadık. Başka yerlerden geçse, belki anlarım. Karabağlar'da biz belediye olarak, çarpık yapılaşma var, bunu dönüştürüp geliştirmemiz lazım, diyoruz. Tespitler aynı aslında. Cumhurbaşkanımız ile bizim söylediğimiz arasında fark yok. Bunun dönüştürülmesi zaman alacak. Biz Karabağlar'da o konuda eksikliğimiz olduğunu düşünmüyoruz, görevimizin gerektiğini yaptık. Bütün ilçenin planlamalarını yapan ender ilçelerden biriyiz. Bu 1-2 yılda hayata geçirilecek bir şey değil tabii ki. Karabağlar'da birçok yatırım var, Karabağlar boş durmuyor. MütevazI bütçemize rağmen elimizden geleni yapıyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.