Karabulut: İnciraltı’ndaki Toprak Sahipleri Büyük Bir Travma Yaşıyor

Karabulut: İnciraltı’ndaki Toprak Sahipleri Büyük Bir Travma Yaşıyor

İnciraltı’nın senelerdir çözüme kavuşmayan planları ile ilgili konuşan Tayfun Karabulut, "Yapılan en büyük kötülük; bu umudu verip geri almaktı" dedi

A+A-

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Erdal Erek ile Soru-Yorum programının bu haftaki konuğu oldu. Mahkeme kararıyla geçtiğimiz hafta iptal edilen İnciraltı Planlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Karabulut, “Planın iptalinde en önemli sebeplerden biri ufak bürokratik işlemlerdi. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu süreçte işleyişte yaptığı eksikliklerdi ve bundan dolayı plan iptal edildi. İnciraltı’ndaki toprak sahipleri büyük bir travma yaşıyor” dedi.

İŞLEYİŞTE EKSİKLİKLER VAR 

İnciraltı Planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işleyişte yapılan bazı eksiklikler sebebiyle iptal edildiğini belirten Başkan Karabulut, “Hepimizin de bildiği gibi EXPO’da İzmir’i ve Türkiye’yi tam iki kere İnciraltı temsil etti. İlk EXPO’muz 2015’te çok az bir fark ile kaybedildi ve İnciraltı’nı planlasaydık böyle bir sonuç olmazdı denildi. Böylece 2020’de girilen EXPO’da bir plan yapıldı ama sonuç maalesef değişmedi. O dönem hazırlanan planlar için çıkan kanun da meclisten oy birliği ile geçmişti ama içeriğinde bulunan bir maddede, 'EXPO kaybedilirse bu kanun yürürlükte değildir' yazıyordu. Bu sebeple İnciraltı Planları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda açtığı davalarla iptal edilmişti. Sonra 2016 Kasım ayında İzmirli Başbakanımız Binali Yıldırım’ın talimatıyla bir İnciraltı Planlama süreci başlatıldı. Bu bizim için dönüm noktasıydı. İzmir’in sorunlarını bilen bir başbakan olması çok büyük şanstı. Orada da biz İnciraltı Gelişim Derneği olarak, kendi topraklarımızdan geçen bu projenin önünde engel olmaktan ziyade kabul edeceğimizi ve bu noktada hükümet ile beraber hareket edilmesi gerektiğini belirttik. Hükümette bu süreçte Körfez Geçişi Projesi ile bu projeyi yürüteceklerini söyledi. Ancak Maalesef Körfez Geçişi’nin ÇED raporu iptal edilince, İnciraltı Planları 8 yıl boyunca yani 2023 seçimlerinden hemen öncesine kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya alındı. 2023’te seçimlerinden tam 1 ay önce ise planlarımız askıdan çıktı. Bunu hepimiz büyük bir coşkuyla karşıladık. Ancak tüm İnciraltı’nda bu konuda bir güven sorunu vardı ve planın tekrar iptal edilmesinden hepimiz endişeliydik. Bugün gelinen noktada olağanüstü düzeyde sahip çıktığımız bu plan mahkeme kararıyla tekrar iptal edildi. Neden olarak ise 2023’te çıkan bilirkişi raporunda; planda tespit edilen bazı eksikler gösterildi. Eksiklikler şu şekildeydi; İzmir-Manisa planlama bölgesi 1/100.000’lik İzmir’in çevre düzeni planı kararları ve yükümleri ile çeliştiği, yani İzmir’in 100 binliklerinde planların kademeleri binlikleriyle ile uyuşmuyor. Nedir bu derseniz, bugün bakanlığın hazırladığı İnciraltı Planları İzmir’in 100 binliğine yerleştirmemişsin diyor. Bunu yapacak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığıydı. Planın iptalinde en önemli sebeplerden biri buydu. Diğer bir sebebi ise; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda görüşünün olmayışı. Neden bu eksiklikler tamamlanmaz? Bunlar ufak bürokratik işlemlerdi. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu süreçte işleyişte yaptığı eksikliklerdi ve bundan dolayı plan iptal edildi” dedi.

İZMİR'E YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜK

İnciraltı Planları’nı tekrar gündeme getirmek için ilgili makamlarla görüşüleceğine vurgu yapan Karabulut, bu kapsamda ilgili tüm bakanlıklara gerekli uyarıları yapacaklarını belirtti. Karabulut, “Bu dava Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde açıldı. Ancak Süreçle beraber Başkan Cemil Tugay’ın da planın hazırlanma aşamasından itibaren bazı eksiklikler ve yanlışlar barındırmasından rahatsız olması sebebiyle, yürütme durdurma talebiyle mahkemeye başvuruldu. Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi yürütme durdurma talebinde bulunmuş ama olumlu bir dönüş alamamıştı. Başkan planı böyle kabul edemeyeceğini belirtmişti. Ancak gelinen noktada davalı taraflardan biri olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bizim gördüğümüz eksikleri gördü. Neden bunlar düzeltilmedi? Bugün İzmir’e yapılan en büyük kötülük; bu umudu verip geri almaktı. İnciraltı’ndaki toprak sahipleri büyük bir travma yaşıyor. Yaşanan bu travmayı topraklarımıza sahip çıkarak ve bu süreci doğru bir şekilde yürüterek atlatacağız ve ilgili tüm bakanlıklara gerekli uyarıları yapacağız. Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’la da bir görüşme talebimiz olacak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.