Kentsel Dönüşümde Yeni Model
İstanbul'da İmar artışı olmadan kentsel dönüşüme girecek olan yapılarla ilgili, ev sahiplerinin cebinden para çıkmadan yapılarını dönüştürmesini sağlayacak olan dönüşüm karşılığı metrekare modeli devreye alındı.
İstanbul'da dönüşüme girmesi gereken yaklaşık 700 bin yapıya yönelik yeni bir model daha geliştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahiplerinin cebinden para çıkmadan yapılarını dönüştürmesini sağlayacak olan dönüşüm karşılığı metrekare modelini devreye aldı.
İmar artışı yok
Özellikle Fikirtepe'de yaşanan problemler ışığında kentsel dönüşüm süreçlerinde ortaya çıkan aksilikler tespit edilerek geliştirilen modelde iki şart bulunacak. Uygulama alanlarında dönüşümlerin yerinde yapılması esas kılınacakken, yıkım sonrası yeni planda ise imar artışı hiçbir biçimde gündeme gelmeyecek.
1 milyar TL ayrıldı
Bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinden 1 milyar TL'lik bir kaynak 2018 yılı için ayrıldı. İlk etapta devreye alınan 1 milyar TLlik kaynak ile ortaya çıkacak işin 5 milyar TL'yi bulması planlanıyor. Söz konusu kaynağın her yıl arttırılması da gündemde.
Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmıyor
Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmadan yapısını yerinde dönüştürmeyi amaçlayan modelde konut sahipleri metrekarelerinden fedakarlık etmiş olacak. 100 metrekarelik bir konut için vatandaş 20 metrekaresini verecek. Bir nevi yüzde 80'e yüzde 20 gibi bir anlaşma yapılacak. 100 metrekare depreme dayanıksız bir yapı sahibi dönüşüm sonrası 80 metrekare güvenli ve konforlu bir konutun sahibi olacak.
Müteahhitte gidemeyen ev sahiplerinin imdadına yetişecek
Bu modelle özellikle arsa metrekaresi yüzünden müteahhitle anlaşma sağlayamayan ev sahiplerinin de imdadına yetişilmiş olunacak. Ankara Büyükşehir belediyesi söz konusu uygulamayla yüzde 80’e yüzde 20 alırken müteahhitler de ortalama yüzde 50-50 ile çalışıyor.
Maliyetin yüzde 70’ni karşılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki KİPTAŞ ile gerçekleştireceği modelde alınacak yüzde 20'lik kesimler ile yapıların maliyetinin yüzde 70'e yakını da karşılanmış olacak. Geri kalan yüzde 30'luk maliyet ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ayrılan 1 milyar TL'lik kaynak üzerinden sağlanacak.
Tek şart: Herkes imza verecek
Söz konusu modelin uygulanması için daire sahiplerinin tümünün imzası gerekiyor. İmza sürecini tamamlayan bina sakinlerinin başvurusu ile yıkımlar başlıyor. İmar artışı ile gerçekleştirilen kentsel dönüşümde binaların dönüşümü için yapı sahiplerinin 3’te 2’sinin onay vermesi yeterliydi.
6 ilçede uygulanmaya başladı
Uygulama şimdilik İstanbul'un 6 ilçesinde başladı. Beyoğlu, Beykoz, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Büyükçekmece ve Esenler de model ile hayata geçirildi. Yeni modeli duyan çok sayıda bina sahibi binasını yerinde dönüştürmek için başvuru yaptı. Yeni modelin yaygınlaşmasıyla birlikte İstanbul'daki dönüşümün 10-15 yıl içerisinde tamamen gerçekleşeceği öngörülüyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.