Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev kiralamalarından önce mutlaka kira sözleşmesi yapılması gerekiyor. Kira sözleşmeleri, kiracı ile ev sahibi arasında oluşacak herhangi bir sorunda geçerli olan tek belge niteliğini taşıyor.
Kira sözleşmeleri hem kiracılar hem de mülk sahipleri için önem arz ediyor. A Haber'de yer alan habere göre; gayrimenkul kiralamalarında mağduriyetlerin önüne geçilmesi için sözleşmelere imza atılmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunuyor.
Kira sözleşmesinde detaylar neden önemli?
Ev kiralamalarından önce mutlaka kira sözleşmesi yapılması gerekiyor. Kira sözleşmeleri, gelecekte bir sorunla karşılaşıldığında geçerli olan tek belge niteliğinde.
Avukat Orhan Bozdere, "Kiralayan ve kiracı taraf olduğu için her iki tarafta da bulunması şart" dedi. Kira sözleşmesinde mutlaka bulunması gereken maddelerle ilgili de konuşan Bozdere, "Demirbaşların ne olduğu, kiracıya nelerin teslim edildiği, eşyaların çalışıp çalışmadığı gibi durumların kesinlikle kayıt altına alınması gerekiyor" dedi.
Emlakçı Adnan Yeşiltaş ise, "Çok dikkat edilecek konular bunlar. Her şeyden önce ev sahibinin gerçekten ev sahibi olup olmadığına dikkat edecekler" dedi. "Yıllık artışı mutlaka yazmaları gerekir" diyen Yeşiltaş, kira sözleşmesiyle ilgili şunları kaydetti:
"Eğer kontrat bir yıllık ibaresi olmazsa hiç kira artışı yapmadan kiracı oturabilir."
Kiracıların mağdur olduğu konulardan biri de genellikle depozito oluyor. Kira sözleşmelerinde depozito miktarı da belirtilmeli. Bu konuya da değinen Avukat Orhan Bozdere, "Eve girilirken kira bedeli 1000 TL idi, çıkarken 1500 TL olduğunda, depozitonun da 1500 TL olarak iade alınması gerekiyor" şeklinde konuştu. Bozdere, kira kontratının bittikten sonra otomatik olarak yenilendiğini de dile getirdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.