Kiracı Hakları İçin Nereye Müracaat Edilir?
Tüketici Hakları Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabilir.
Kiracı hakları için nereye başvurulur sorusu ülkemizdeki pek çok kiracı tarafından sorulmaktadır. Bu konuda yasalar ve ilgili düzenlemeler yer almaktadır. Kiracı ve ev sahibi hakkındaki kanunlar Türk Borçlar Kanunu’na göre belirleniyor. Kiracı ve ev sahibinin belli başlı hakları vardır. Ev sahibinin hakları, kiracının hakları ve her ikisinin sorumlulukları kanunlara göre belirlenmiştir. Kira sözleşme yapılırken iki taraf arasındaki anlaşma net olarak ortaya konulup belirlenmelidir.
Kira sözleşmesinde evin teslim alınma türü, demirbaşları, aidat ve bina yönetimi ile ilgili konular, varsa bozukluklar net olarak belirtilmelidir. Kira ödeme günleri, kira artış oranları, sözleşmede yer almalıdır.
Borçlar Kanunu’na göre belirlenen kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşma ve hususlar yer alıyor. Kanunların kiracılara tanıdığı bazı haklar şu şekildedir;
- Kiralayan, kiralanan mülkü kararlaştırılan tarihte, sözleşmede belirlendiği gibi kullanıma uygun şekilde, eksiksiz ve kusursuz bir şekilde teslim etmelidir.
- Kiracı, kiraladığı konut ya da ticari yapıda bir değişim yapmak isterse, mal sahibinden yazılı izin almak zorundadır.
- Kiracıya verilen haklar arasında; kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, mal sahibinin yazılı izni yoksa, kiralanan mülk bir başkasına kiralanamaz.
- Taraflardan her biri kira ilişkisine bağlı olarak, çeşitli nedenlerden dolayı sözleşmeyi yasal iptal bildirim süresi dahilinde her zaman iptal edilebilir.
- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirtilmesi konusu dışında, kiracı aleyhine herhangi bir değişiklik olmaz.
KİRACI HAKLARI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Kiracıya verilen yasal haklar yerine getirilmezse bu durumlarda kiracı hakları için nereye başvurulur? Sorusu merakla sorulmaktadır. Tüketici Hakları Kanunu’na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılmalıdır. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda ötürü mahkeme ile de dava başvurusunda bulunulabilir. Kolay çözümlenebilir konular için sözleşme gereğince yapılacaklar belirlendiği için, sözleşmenin içerikleri önem taşır. Hem kiracı hem de ev sahibi, anlaşma sağlarken sözleşmeyi iyi değerlendirmelidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.