Kiracılar İçin Ekim Ayı Uyarısı

Kiracılar İçin Ekim Ayı Uyarısı

Yüzde 25 kira zam sınırının kaldırılması sonrasında gözler kira fiyatlarına çevrildi. Şu anda kiracılar ev arayışı içine girerken ev sahipleri kira fiyatlarını yükselterek kriterlerine göre kiracı arayışına girdi

A+A-

Kira fiyatlarının hızlı bir şekilde artması, şu anda gündemin en önemli maddeleri arasında yerini alıyor. Çünkü pek çok ilde +1 ve 3+1 daire fiyatları asgari ücrete eş değer seviyeye gelmek üzere. Durum bu şekilde olunca vatandaşlar kira fiyatlarının ne zaman düşüp stabil bir hal alacağını merak ediyor.

12 AYLIK ORTALAMAYA GÖRE BELİRLENECEK

Temmuz ayı enflasyon rakamları 5 Ağustos tarihinde açıklandı. Bu şekilde ağustos kira zam oranı da netlik kazanmış oldu. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira zam sınırının kaldırılması ile birlikte kiralar artık TÜFE’ye göre belirlenmeye başladı. Yapılan son açıklamaya göre TÜFE son 12 aylık orana göre ortalama yüzde 65,93 oranında açıklandı.

Diğer yandan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yaptığı açıklamasında kira enflasyonunda gerileme kaydedildiğini ifade etti. Diğer yandan yayımlanan raporda fiyat artışlarının artık eskisi gibi yüksek olmadığı vurgulandı.

İSTANBUL’DA BOŞ DAİRENİN FİYATI

Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi, kira artışlarına ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul kira ortalamasını alırsak 100 metrekare kira ortalaması 20 bin TL idi. 20 bin TL'nin kira zamları uygulanırsa 33 bin lira civarına çıkması lazım. Şu anda aynı dairenin boş fiyatı 25 bin ile 27 bin TL arasında”

KİRACILARA EKİM UYARISI

Ancak iş ve çeşitli sebeplerle İstanbul’a olan göçün artması durumu kira fiyatlarının da hızlı bir şekilde artmasına neden oldu. Sektördeki yetkililer kiracıları uyardı. Buna göre kira fiyatlarının özellikle ekim ayında artış göstermesi bekleniyor. Çünkü ekimde üniversitelerin de açılması ile birlikte kentlerde taşınma hareketliliği olacak. Talebin artış göstermesi direkt olarak kira fiyatlarını da artıracak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.