Kiraya Çıkacaksanız Şubat veya Temmuz Ayını Bekleyen
Son 2 yılda Tüketici fiyat endeksinin yüksek olması en çok kiracıları etkiledi. Geçtiğimiz yıl 1.000 TL olan bir evin kirası ortalama 1.104 TL oldu. Tüketici fiyat endeksinin en az arttığı aylar ise Şubat ve Temmuz olarak göze çarpıyor. Şubat ve Temmuz ay
Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) arasındaki makasın son iki yıldır hızla açılması, kiracıları olumsuz etkiledi. Kira artışını mayıs ayında yapanlar, son 2 yılda TÜFE’nin 9.2 puan üzerinde artış yapmak zorunda kaldılar.
Habetürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre kirası bin lira olanlar, Yİ-ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın açılması dolayısıyla yıllık bin 104 lira daha fazla kira ödeyecek.
Borçlar Kanunu’na göre, sözleşmede farklı bir hüküm belirlenmemişse, konut kiraları Yİ-ÜFE’ye göre artırılıyor. Kira artırımında, önceki ayda gerçekleşen bir yıllık Yİ-ÜFE artışı dikkate alınıyor. Önceki yıllarda Yİ-ÜFE artışı, genellikle TÜFE’nin altında kalıyordu. Son iki yıldır, toptan eşya fiyatlarını gösteren YİÜFE, TÜFE’den daha fazla artış gösteriyor.
Son iki yılda mayıs ayı itibarıyla toplam TÜFE artışı yüzde 25.3 olarak kaydedildi. Makasın 9.2 puan açılması nedeniyle, kira artışını haziran ayında yapanlar, TÜFE’ye göre daha fazla kira ödeyecekler. Kirası bin lira olan vatandaş, aylık 92 liradan, yılda bin 104 lira daha fazla kira ödemek zorunda kalacak.
2018’DE YILLIK BAZDA TÜFE VE Yİ-ÜFE ARTIŞLARI (YÜZDE)
EN DÜŞÜK ORTALAMA ENFLASYON OCAK VE HAZİRANDA
2013’ten bu yana aylar itibarıyla ortalama yıllık enflasyon oranları (yüzde)
Ocak / 7.94
Şubat / 8.48
Mart / 8.70
Nisan / 9.18
Mayıs / 9.77
Haziran / 8.00
Temmuz / 8.22
Ağustos / 8.37
Eylül / 8.21
Ekim / 8.55
Kasım / 8.60
Aralık / 8.89
ŞUBAT VE TEMMUZ KİRALAMAK İÇİN EN İDEAL AYLAR
Kira artışlarından daha az etkilenmek için evin kiralandığı ay önem taşıyor. 2012 Temmuz’undan bu yana en düşük ortalama yıllık Yİ-ÜFE artışı yüzde 7.94 ile ocak ayında oldu. En yüksek artış ise yüzde 9.77 ile mayıs ayında oldu. Kira artışlarında bir önceki ay itibarıyla son bir yıllık enflasyon dikkate alındığı için, aylık bin liralık kirada şubat ayında kiralama yapan haziran ayına göre, 6 yıllık dönemde aylık 18.3 lira (yıllık 220 lira) daha az kira ödedi.
Ev tutmak için en uygun aylar şubat ve temmuz ayları olarak belirtiliyor. Dönemsel olarak ise temmuz-ekim ayları kiracılara avantaj sağladı. Bir önceki yıl enflasyonun çok düşük çıktığı aylarda, baz etkisi nedeniyle ertesi yılın aynı ayında enflasyon oranı daha yüksek oluyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.