Kocaoğlu: En Değerli Arazilerimizi Stat İçin Verdik
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Yalı ve Göztepe'deki statlar aleyhine Spor Bakanlığı’nın üst mahkemeye açtığı davayı çekip uygulama imar planı yapması durumunda stat inşaatlarına hemen başlanabileceğini söyledi. Başkan Kocaoğlu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek kentte yaşanan stat polemiğinin sonlanması için çağrıda bulundu. Her iki başkan da kendilerine yönelen "davaları geri çek" telkinlerinin gerçekçi olmadığını ve ortada süren bir dava bulunmadığını belirtirken, kent gündeminin bu konuyla daha fazla meşgul edilmemesi için uzlaşma çağrısı yaptı.
Başkan Kocaoğlu süreci anlattı
Toplantıda ilk sözü alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaşanan süreci özetledi. Kentte planlanmış stat projeleri varken Göztepe ve Karşıyaka Yalı'nın gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu şunları kaydetti:
“Sadece bir avan projeyle TOKİ tarafından ihaleye çıkıldı. Biz bunun üzerine imar yasasının emredici hükümleri yerine getirilmediği, plan değişikliği, uygulama imar planı vs. yapılmadığından dolayı ve özellikle Karşıyaka ve Göztepe'de statların çevresinde başka bir yeşil alanın bulunmaması, herhangi bir afet anında iki yerin de toplanma merkezi olarak belirlenmesi, bu statların İzmir'in ihtiyacını karşılayamayacağı, 15 bin kişilik statların zorlamayla şehir stadı olamayacağı gibi nedenlerle dava açtık. Bizim açtığımız dava üzerine Ankara 18. İdare Mahkemesi, imar uygulaması yapılmaması nedeniyle ihalenin iptaline, eksikler tamamlandıktan sonra ihaleye çıkılabileceğine ve TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki protokolün geçerliliğinin devam ettiğine karar verdi. Yani, 'TOKİ ile Bakanlık arasındaki protokolün iptaline gerek yoktur ama bunu yaparken imar mevzuatına uyması gerekir' denildi. Mahkemenin verdiği 'imar uygulaması yaptıktan sonra stat ihalesine çıkabilirsin' kararına karşı Gençlik ve Spor Bakanlığı üst mahkemeye dava açtı. 'Ben imar uygulaması yapmadan da stat yapabilirim' dedi. Şu anda o dava sürüyor.”
En değerli arazilerimizi stat için verdik
İzmir Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesi'ne davayı geri çekmeleri yönünde söylemlerde bulunulduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Bizim üst mahkemeye açtığımız bir dava yok. Bizim çekeceğimiz bir dava da yok. Dolayısıyla konu bu. İmar uygulaması yapılacak. Hem Karşıyaka, hem Konak belediyelerimiz, hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi imar uygulamasını hızlandırmak için her türlü katkıyı verecek ve statların yapılmasının önü açılacak. Biz Karşıyaka ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin geleceği açısından, trafik açısından oraya stat yapılmaması konusundaki görüşümüz ve değerlendirmemizi sürdürüyoruz. Ama aynı zamanda Karşıyaka Belediyesi 2700 m2, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Göztepe Stadı'nda 1626 m2, Alsancak Stadı'nda da 4200 m2’lik arazimiz i&c cedil;in meclislerinden karar çıkararak, stat ve otopark olarak kullanmak şartıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı'na tahsis kararı aldık. Şu anda ne Karşıyaka ne İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bir dava yok” diye konuştu.
İki stat yaptık, üçüncüye hazırız
İzmir'in kuzeyinde ve güneyinde iki stada ihtiyacı olduğu, bunlardan birinin en az 25-30 bin, diğerinin 20-25 bin kapasiteli olması gerektiği görüşünü yineleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:
“Geçmişte mutabakatla belirlediğimiz Örnekköy Stadı projesinden vazgeçildi. Sonra Karşıyaka Spor Kulübü yöneticilerinden Çiğli'de ESHOT garajı olarak düzenlediğimiz yerde stat yapılmasının daha doğru olduğu ifade edildi. Biz de ‘Örnekköy'deki yerin bize verilmesi karşılığında buraya stat yapalım’ diye öneride bulunduk. Göztepe tarafında ise önce Sayın Mehmet Sepil ile yer arayışlarımızı sürdürdük. Sonra otobanın yanında Karayolları şantiyesi olarak kullanılan alandan yer alabilir miyiz diye baktık. Orası olmayınca, Menderes Tekeli'de İZBAN istasyonuna 400-500 metre mesafede, 130 dönüm arazinin havza dışında kalan 40 dönümlük bölümüne stat, yapılması geri kalan 90 dönüme çim sahalar yapılması koşuluyl a mutabakata vardık. Menderes Belediyesi bu yeri tahsis ettiğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Göztepe ve Bakanlıkla beraber stat yapılması konusunda irade beyanımız var. Tire'de bir stat yapıyoruz. Bornova'da Kamil Bey zamanında bir stada başladık, Olgun Bey zamanında bitirdik. Hafta sonu ilk lig maçı oynandı, Cumartesi günü Sayın Genel Başkanımızın katılımıyla açılışını gerçekleştireceğiz. Maliyeti 200 milyon liraya ulaşmayacak 3 stadın bu kentte politikaya malzeme yapılması doğru değildir. Bundan dolayı bugüne kadar susmayı tercih ettik. Bornova'yı yaptık, Tire'yi yapıyoruz. Tekeli'de de yapmaya hazırız. Mahkeme kararının üzerinden geçen 1 yıllık sürede Karşıyaka Yalı ve Göztepe statlarının imar uygulamasının yapılmamış olmasının da irdelenmesi gerektiğine inanıyorum. İki tane 50'şer milyon liralık stat için Spor Bakanlığı'na da yazık, hükümete de, bize de, İzmirliye de yazık!&r dquo;
Dargınlıkları, küskünlükleri bitirmek için..
15 Temmuz'da ülkenin başından büyük bir felaket geçtiğini dile getiren Başkan Aziz Kocoğlu, “Bizim en az kanunla belirlenen işler kadar önemli bir misyonumuz daha var: Kentte dargınlıkları, küskünlükleri gidermek, kutuplaşmaları önlemek, uzlaşı kültürüyle sorunları çözmek, kentin birlik beraberliği için çaba göstermek gibi. Bizim stat konusunda geri çekmemiz gereken bir dava yok. Ama sonuçlanmamış, mahkeme kararına dönüşmemiş, böyle bir dava varsa, hem Karşıyaka Belediyesi hem İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak çekmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Uzlaşı kültürünün bu kente yerleşmesi konusunda anlaşarak, eğer varsa giderilecek hatalar onları gidererek, katılımcı bir anlayışla kenti yönetmek istiyoruz. Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem Karş ıyaka Belediyesi olarak statlar konusunda her türlü özveride bulunmaya hazırız. Zaten İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi 7 bin metrekarenin üzerindeki tapulu malını stat yapılsın diye bedelsiz vermekle samimiyetini, kente-kentliye, spora, paraya ve insana nasıl baktığını göstermiştir” diye konuştu.
Şehir stadına ihtiyaç var
Başkan Aziz Kocaoğlu, Alsancak Stadı'nın yenilenmesi konusunda da üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Biz yanlışı kamuoyuyla yeteri kadar tartıştık. Karşıyaka Yalı'ya ve Göztepe'ye stat yapma konusundaki ısrarı algılayabilmiş değilim. Alsancak da, Yalı da, Göztepe de 15 bin kişilikten fazla olamıyor. Bu statların hiçbiri, İzmir'in bir şehir stadının olmadığını da göz önüne alırsak, kentin ihtiyacını karşılamıyor. Biz burada bir uzlaşı aramıyoruz. Bizim çekeceğimiz bir dava söz konusu değil. Bizim bildiğimiz yok ama onların bildiği varsa onu da çekmeye hazırız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediye ve devlet organları, hukuksuz yapılan işlere dur demek zorundadır. Biz burada imar uygulaması yapılmadan ihaleye çıkılan işlerin hukuka uygun olmadığını ispat etmiş olduk. Yeriyle ilgili kente vereceği zararı defalarca dile getirdik. Olmayan bir davanın polemiğini bu toplantıyla gidermek istiyoruz. Bakanlık isterse, sürdürdüğü davay ı çeker, uygulama imar planını yapar, ihaleye çıkar. Zaten 1 yıl içinde bu plan yapılır, ihaleye çıkılabilirdi. Davayı açan çeker. 18. İdare Mahkemesi'nin 11.11.2015 tarihli kararına bakanlık iptal davası açıyor. İki seçenek var. Onu kazanır ihaleye çıkar, ya da imar planındaki hukuksuzluğu giderip ihaleye çıkar. Bu ısrarı anlayabilmiş değilim. Anlayamadığım gibi sorumun da cevabını alamadım. Dolayısıyla işi fazla uzatmanın bir anlamı yok. Biz diyoruz ki, buralara stat yapmak yanlıştır. Kentin böyle statlara değil, kuzeyde ve güneyde spor komplekslerine ihtiyacı vardır. Buna rağmen ısrar ediyorsanız, buyurun yapın diyoruz. Bu konunun kente daha fazla negatif enerji salgılanmasını önlemek için çalışıyoruz. Belediye başkanıyım, bir partiden belediye başkanı seçildim. Duruşum, adaletli davranışım, genel siyasete karışmamak için gösterdiğimiz özen belli. Yeter artık kentin bu iki stattan çektiği!”
Akpınar: "Ne davamız, ne itirazımız var"
Başkan Aziz Kocaoğlu'nun ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar söz aldı. Böyle güzel bir kentte yerel yöneticilik yapmanın sorumluluğunu yerine getirdiklerini ifade eden Akpınar, “Son dönemde İzmir en planlı gelişen kentlerinden biri. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı'nın kente bakışının, kentlilik bilincinin üst düzeyde olması İzmir'in daha yaşanabilir bir kent haline gelmesini sağladı. Bunu hiçbir duygusal yaklaşımla değil mantığıyla, insanların ve çocukların daha güzel bir kentte yaşama hayaliyle bu işleri gerçekleştirdi. Tüm Karşıyakalılar adına teşekkür ediyorum” dedi.
Hüseyin Mutlu Akpınar, son dönemde bazı kesimlerce stat konusunda hedef haline getirilmelerinin doğru olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Karşıyaka Yalı'da yapılacak stadın şehircilik açısından kente değer kazandırmayacağı inancını sürdürüyorum ve bu konuda muhalefetimin devam edeceğini belirtmek istiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir arazisi olan ve bizim de bedelsiz olarak sportif faaliyet için tahsis ettiğimiz alanla beraber yapılacak stadyum konusunda bu kadar ısrarcı davranmalarını anlamış değilim. Bugün bu ısrarı sürdürenler, dilerim yarın 'neden izin verdiniz' diye bir serzenişte bulunmazlar. AKP döneminde Türkiye genelinde 25 stat yapıldı. Bunların 23'ü şehrin dışına çıkarılarak yapıldı. Sadece İzmir'de 2 stadyumun mevcut yerlerinde yapılması için ısrar edildi. Biz Karşıyakalılar olarak stadyum yapılmasına karşı değiliz. Örnekköy'de ulaşımın kolay olduğu, takımların ve rakip taraftarın çok kolay giriş çıkış yapabileceği bir alanda bir spor ada sı halinde bir stadyumun yapılmasının doğru olacağını ifade ettik. Yalı'da yapılacak yerin 24 saat yaşayan, 7 gün kullanılacak bir yer olmasını önerdim. Orada kapalı spor salonu vardı, yıkıldı. Bugün altyapılar salon bulamıyor. Tenis kortları vardı, yıkıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle tenis kortlarını Mavişehir'de yaparak onlara tahsis ettik. Orada bir tartan pist vardı, insanlar sabah yürüyüş yapıyorlardı, yıkıldı. Biz oranın U 19, U 21 gibi takımların oynayacağı bir saha, kapalı spor salonu, tenis kortları ve bizim tahsis ettiğimiz alanla beraber bir yüzme havuzuyla bir spor adası haline dönüştürülmesi ve amatör sporlara hizmet etmesini, stadyumun ise Örnekköy'de yapılması konusunda görüş belirttik. Ne yazık ki olmadı. Şimdi çok ısrarlı şekilde AKP İzmir milletvekillerinin, taraftar gruplarının ve kulübün 'Biz stadı Yalı'ya istiyoruz, davanızı geri çeki n' ısrarı devam ediyor. Karşıyaka Belediyesi'nin ne bir davası ne de itirazı var. Biz kentimizi seviyoruz ve bu kentin geleceği için bir kez daha oranın düşünülmesini istiyorum. Sanki belediyeler engel olduğu için yapamıyoruz mesajı verilmek isteniyor. İş siyasete dökülüyor. Halkı yanlış yönlendirme var.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.