Konut Hesabında Ödeme Planı Değişti

Konut Hesabında Ödeme Planı Değişti

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle; aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönemde 6 defa, üç aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönemde 2 defa ödeme yapmama imkanı tanındı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile ekonomik destek paketleri üzerinde tüm vatandaşların ev sahibi yapılması için çalışmalara başlanmıştı. Çiftler bankalarda açtığı konut ve çeyiz hesabında birikim yapmaları durumunda devlet desteği alabiliyor. 

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre; aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 6 defa, üç aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 2 defa ödeme yapmama imkanı tanındı. 

Konuyla ilgili madde şu şekilde:

"GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten 30.9.2020 tarihine kadar, 6 ncı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan düzenli ödeme yapmama imkanı, aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 6 defa, üç aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 2 defa olarak uygulanır."

Peki konut hesabı nedir? Konut hesabı nasıl açılır? Konut hesabından kimler yararlanabilir? İşte tüm merak edilenler...

Konut desteği nedir?

Konut hesabı yeni ev almak isteyen vatandaşların devlet katkısından yararlanmak için açtıkları hesap. Birikim şartları tamamlandığında birikim yapan vatandaşa devlet hibe desteği sunuyor.

Konut hesabı nasıl açılır?

- Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanınız ile birlikte Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açmalısınız. 

- Konut hesabı açtırabilmek için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması şartı aranıyor.

- Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. 

- 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açılabilir.

Konut hesabından yararlanmak için şartlar nelerdir?

-Türk vatandaşı olması,

-7.4.2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı evsahibi olmaması,

-Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddedeki hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,

-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi ismine kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması,

-Konut edinim tarihini müteakip altı ay içinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması, gerekir. Bu şartları taşıyan herkes Devlet katkısı almaya hak kazanıyor. 

Konut hesabı hangi bankalarda açılır?

- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Şekerbank
- Finansbank
- Denizbank
- İş Bankası
- Kuveyt Türk

Alt sınır 388 TL

Bankalar üzerinden konut hesaplarının açılabilmesi için belirlenmiş miktarlarda ücretler ödenmesi gerekmekte. Aylık ödemelerle ilgili alt sınır 388 TL olarak belirtildi. Üst sınır ise 881 TL olarak belirlendi.

Üç aylık ödemeler ile ilgili olarak belirlenmiş alt sınır ise bin 164 TL’dir. Üst sınır ise 11 bin 644 TL olarak belirlendi.

Konut hesabına devlet katkısı

-Konut hesabı devlet katkısı rakamları kişilerin açmış oldukları hesapta biriktirmiş oldukları para üzerinden belirleniyor.

-En az 36 ay ila 47 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası biriktirmiş oldukları paranın yüzde 15'i olmak üzere en fazla 24 Bin 742 TL

-48-59 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası biriktirmiş oldukları paranın yüzde 18'i olmak üzere en fazla 26 Bin 645 TL

-60 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası biriktirmiş oldukları paranın yüzde 20'si olmak üzere en fazla 28 Bin 548 TL olarak açıklandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.