Konut Sektörü Faizlerin Düşmesini Bekliyor

Konut Sektörü Faizlerin Düşmesini Bekliyor

MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert, konut sektöründeki yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorluklarından ötürü satışlarda uzun süredir bir yavaşlama gözlemlendiğine dikkat çekerek, faizlerin düşmesini beklediklerini söyledi

A+A-

MTC Holding Onursal Başkanı Mustafa Togay Cömert, konut sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cömert, "Yatırım yapmak isteyen herkes, özellikle de müteahhitler, faizlerin düşmesini bekliyor. Bu dönemde krediye ulaşmak inanılmaz derecede zorlaştı. Fiziki ürün inşa edilirken ticari krediye erişim sağlanamıyor. Ürün tamamlandıktan sonra da satış aşamasında tüketiciye konut kredisi sağlamakta zorluk yaşanıyor. Fiyatlar ve faiz oranları son derece yüksek olduğu için tüketiciler bu kredileri kullanmak istemiyor. Üstelik bankalar da bu kredileri vermekte isteksiz. Bu dönemde uygulanan politikalar nedeniyle konut satışlarında uzun süredir bir yavaşlama gözlemleniyor" şeklinde konuştu.

mtcholdingonursalbaskanimustafatogaycomert-2-1c43df.jpg

İŞ VERİMLİLİĞİ İYİ GİTMİYOR

Türkiye ekonomisinde inşaat sektörünün lokomotif rolüne dikkat çeken Cömert, sektördeki yavaşlamanın diğer iş kollarını da olumsuz etkilediğini vurguladı. "Bir konut satıldığında mobilyacısından perdecisine kadar herkes iş yapıyor. Bu konuyla ilgili şu an onlarda da iş verimliliği iyi gitmiyor" dedi. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İntes) üyesi olan Cömert, İntes'in yayınladığı konut satış verilerine göre, uzun zamandır düşük olan konut satış hacminin, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azalarak 79.313'e, Nisan ayında ise %11,8 azalarak 75.569'a gerilediğini belirtti.

HÜKÜMETİN ADIM ATMASINI BEKLİYORUM

Cömert, konut almak isteyenler için yakın gelecekte faizlerin düşme ihtimaline dair umutlu konuştu. "Yıl sonuna doğru faiz oranlarının düşeceğini öngörüyorum. Şu anda, herkesin elinde biriken konutların bir şekilde satılması gerekiyor. Hükümetin bu konuda adım atmasını bekliyorum. Yıl sonuna doğru düşük kredi oranlarıyla belki ilk evini alacaklara yönelik projeler başlatılabilir. Şu an yüksek fiyatlı konutların satışları neredeyse durmuş durumda, genelde 1+1 ve 2+1 daireler satılıyor çünkü yatırımcılar bu dairelere daha kolay erişebiliyor ve kira getirisi bu tip dairelerde oldukça yüksek" ifadelerini kullandı. Cömert, konut sektöründe yaşanan sıkıntıların çözümü için faiz oranlarının düşmesi gerektiğini vurguluyor. Sektörün canlanmasının, sadece inşaat sektörünü değil, bu sektöre bağlı birçok yan sektörü de olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.