Konutta Üretim Açığı Üç Sorunun Çözümüyle Kapanabilir
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, konut üretim açığının üç sorunun çözümüyle sağlanabileceğini ifade ederek maddeleri sıraladı.
Pandemi ile başlayan, daha sonra Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ile döviz kurunun yükselmesi gibi etkenlere bağlı olarak inşaat maliyetleri arttı. Maliyet artışları beraberinde konut üretimini sekteye uğrattı ve bu sebeple inşaat sektörü mücadele edilmesi zor günlerden geçiyor.
Konut üretiminin azalması ve enflasyon rakamlarının her ay yeni bir rekor kırması sebebiyle hem konut hem de kira fiyatları yükseldi. Bu yükseliş artık vatandaşların barınma ihtiyacını olumsuz etkilerken, hükümet konu hakkında harekete geçti.
Hükümet maliyetleri düşürmek için harekete geçti
Daha önce indirimli faizli konut kredisi ile emlak sektörünü canlandırmayı hedefleyen hükümet, bu kez de konut seferberliği başlatarak inşaat maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Buna göre, maliyetler düşecek ve vatandaşların konut alması kolaylaştırılacak. Projenin detayları ise ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.
'' Üretim açığı üç sorunun çözümüyle kapanabilir ''
Konu hakkında değerlendirme yapan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, konut üretiminin düştüğünü söyleyerek, 2007 - 2017 yılları arasında ortalama 1,3 milyon konut üretildiğini ancak 2018 - 2021 yıllarında bu sayının 550 - 600 bine düştüğünü belirtti. Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacının yaklaşık 800 bin olduğuna değinen Tellioğlu, üretim açığının üç sorunun çözümüyle sağlanabileceğini ifade ederek maddeleri sıraladı.
İlk olarak inşaat malzemelerinin fiyatı, ikinci olarak arsa ve son sebep ise yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması yönetmeliği oldu. Arsa maliyetlerinin bir yıl önce daire başına 500-700 bin lira arasında olduğunu ancak şu an fiyatın 1,5 milyon liraya yükseldiğini söyledi.
''Önüne gelen müteahhitlik yapmasın '' diyerek sınıflandırma metodunun uygulanmasını talep ettiklerini ancak bakanlığın kapsamı genişleterek kriterleri sertleştirdiğini aktardı. İnşaat sektörünün yüzde 20'sinin elenmesi gerekirken yüzde 50'sinin elendiğine dikkat çeken Tellioğlu, bu üç sorunun çözüme kavuşturulduğunda konut üretiminin artacağını ve fiyatların düşeceğini dile getirdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.