Konutta Yeni Dönem Başlıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine Emlak Konut GYO genel müdürü Murat Kurum'un getirilmesiyle konutta yeni dönem başladı. Yeni bakan ile biraraya gelen Sektör temsilcileri yeni dönemden beklentilerini sıraladı.
İnşaat sektörü son dönemlerde yükselen konut kredisi faiz oranları ve inşaat maliyetleri nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Hükümet bu sıkıntılara çözüm olacak yeni teşvikler için çalışmalara başladı.
Yaklaşık 10 yıldır emlak Konut GYO’da görev yaptıktan sonra yeni sisteminin ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum da inşaatçılara ümit oldu. Temsilciler inşaat sektörünü yakından bilen bir bakanın çok daha faydalı olabileceğini savunuyor. İstenen oldu. Murat Kurum geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görevine başladı. Kurum göreve gelir gelmez inşaat sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.
Cumartesi günü Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği GYODER) Başkanı (Feyzullah Yetgin, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, Kurum’u makamında ziyaret etti.
Yaklaşık 4 saat süren görüşmede sorunlar masaya yatırıldı. İnşaat sektörünün temsilcilerini yeni dönemde daha köklü değişimler ve düzenlemeler bekliyor. Bu düzenlemelerin yapılmasıyla ivmenin tekrar hızlanacağı belirtiliyor.
Ankara'da gerçekleşen toplantıda gündeme gelen konular ise şöyle;
-Bürokrasinin azalması.
- kentsel dönüşümdeki engellerin kaldırılması.
- Kredi faiz oranlarının gerilemesi.
-Alım satım vergilerinin toplamda yüzde 1'e inmesi.
- KDV sisteminin yalınlaşması ve kalıcı teşvikler
-Yabancıya vatandaşlık için konulan alım şartının 300 bin dolara inmesi.
-İnşaat sektörünün KDV alacağı için yasal düzenleme yapılması.
-Meclis'ten geri çekilen devreden KDV yasası yürürlüğe girmesi.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye açısından en acil çözüm bekleyen konunun kentsel dönüşümün önündeki engeller olduğunu söyledi. Durbakayım, kat mülkiyeti sorununun çözülmesini beklediklerini kaydederken, dönüşümün ada bazlı teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dövize bağlı olmayan yerli üretimin daha fazla kullanılması teşvikinin de bekleyen sorunlar arasında olduğunu aktaran Durbakayım, ayrıca yabancıya konut satışının ‘ihracat’ sayılarak inşaat firmalarının bu kapsamdaki sistemden faydalanması gerektiğini dile getirdi.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin ise ‘hızla artan müteahhit sayısına’ dikkat çekti. Yetgin, “İrili ufaklı 400 bin olduğu tahmin ediliyor. Kanunda belirlenecek kriterlerle artık bu konuda yeni bir yapı belirlenmeli” dedi.
Sektörün hızlanması için hayata geçirilen dönemsel teşviklerin yerine, bu teşviklerin belirli düzenlemeler ile kalıcı hale getirilmesini beklediklerini belirten Yetgin, “Bürokrasi de azaltılmalı. Dönüşüm ise akıllı ve sürdürülebilir kentler açısından ele alınarak hızla yapılmalı. Bizim ülke olarak yürümemiz değil, koşmamız lazım” diye konuştu.
Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KDV konusunda ilişkili diğer bakanlıkların, aciliyetle çözmelerini bekledikleri ‘KDV karmaşası’na dikkat çekti. Boysanoğlu, “KDV Türkiye’de en karmaşık iş. Yüzde 1, 8, 18 uygulanıyor. Kimi belediyelerin uygulamalarına göre bile yüzde kaç KDV olacağı farklılık gösteriyor. Hükümet bunun önüne geçmeye çalıştı ama yine de hem bizlerin, hem tüketicinin kafasını çok karıştırıyor. Buna artık tek bir KDV uygulayıp çözüm bulmalıyız. Dar gelirli için üretilen konutta yine yüzde 1 KDV kullanılabilir” diye konuştu.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas da, sektörün beklentilerini en iyi bilen ismin Bakan Murat Kurum olduğuna vurgu yaparken, Türkiye ekonomisine katkı sunan en önemli sektörlerden olan gayrimenkul için stratejik adımlar atılması gerektiğini kaydetti.
Elmas, “Sektörün sorunları var ama bunlara sorun değil geçici çözümler yerine, yeni bir yol haritasıyla, anlaşılır ve kalıcı bir sistem belirlemeliyiz. Konut geliştiricilerin, şehirlerin ve gelir grubuna göre insanların talepleri var. Sürdürülebilir bir büyüme için kısa, orta ve uzun vadeli olarak çözüm önerilerini hayata geçirmeliyiz” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.