Konya Şükran Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm Hızlandı!
Konya Meram Belediyesi, Şükran Mahallesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. Şükran Mahallesi’ndeki dönüşüm Tarihi Bedesten Çarşısı’yla bütünleşince Konya, büyük bir değere kavuşacak.
Konya’nın şehir merkezinde yer alan Şükran Mahallesinde Kentsel Dönüşüm projesini başında gelen mahallerin arasında bulunuyor.
Toplamda iki etap olarak yıkımı belirlenen Şükran Mahallesinin birinci etabındaki yıkımlarda sona yaklaşıldı. Şükran Mahallesi’ndeki bu dönüşümün Tarihi Bedesten Çarşısı’yla bütünleşmesiyle birlikte Konya, büyük bir değere de kavuşmuş olacak.
TÜM YAPILAR YIKILIYOR
Şükran Mahallesi, Konya tarihinde de önemli yapıları bulunduran bir mahalle olarak şehrin gözde yerlerinden biri durumunda. Mahalledeki 40 – 50 yıllık yapıların tamamı yıkılarak yerine, şehre çanlılık kazandıracak yepyeni projeler imar edilecek. Tarihi değeri de olan mahallede özellikle Selçuklu tarihine ait yapılar, koruma altına alınarak zarar verilmeden diğer binaların yıkımı yapılıyor. Şükran Mahallesindeki kentsel dönüşüm projesi sonrası tarihi yapılarında yeniden değer kazanacağı bekliyor.
Şükran Mahallesi’ndeki bu yapı stokunu iyileştirmek, şehir ekonomisine kazandırmak ve şehrimizin imajı açısından olumsuz bir tablo sergileyen bu alanı Konya’ya daha faydalı bir hale getirmek üzere 2015’in 3’üncü ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından ‘Riskli alan’ edilen bu bölgede çalışmalar başlamıştı. Şu an gelinin noktada, yıkım aşamasında mahallenin birinci etabı hızla yıkılıyor.
ŞEHRE YENİ HEYECAN GELECEK
Mevlana Kültür Vadisi’nde bulunan Bedesten Çarşısı’nın hemen bitişiğinde olması hasebiyle Şükran Mahallesi’nin mevcut durumuyla şehrin imajını olumsuz manada etkilediği de Meram Belediye Başkanı Fatma Toru tarafından dile getirilmişti. Meram Belediyesini Türkiye’de örnek gösterilen projelerinden olan Kentsel Dönüşüm projesi 2017 yılında da tüm hızıyla devam edecek. Mahalledeki yapıların çoğu fonksiyonelliğini yitirmiş, işlevini kaybetmiş, ekonomik olarak ömrünü tamamlamış 40 - 50 yıllık yığma yapılardan oluşuyor. Projenini tamamlanmasıyla, Şükran Mahallesi Mevlana Müzesi, Bedesten Çarşısına yakınlığıyla da şehrin en gözde mekanlarından biri haline gelecek. Eskimiş yapılarıyla şehrin görüntüsünü de etkileyen Şükran Mahallesi şehir dışından göç edenler ve Suriyeli sığınmacıların kullandığı mahalle olarak kullanılıyordu.
KONYA’DA YENİ BİR YÜZ
Yıkım aşamasından sonra yeni projelerle Konya’nın yeni yaşam alanlarından biri olacak olan Şükran Mahallesi, Konya’ya da büyük değer katacak. Özellikle mahalle içinde kalmış ve turistler tarafından çok ziyaret edilmeyen Sırçalı Medrese, Hasbey Daruh huffazı, Sahip Ata cami ve külliyesi ve birçok tarihi yerlerde önem kazanacak. Yapılan yeni projelerde, yeşil park alanları, spor tesisleri, AVM, okul, gibi yapılar mahalleye yepyeni bir yüz kazandıracak.
Şükran Mahallesi’ndeki bu dönüşümün Bedesten’le bütünleşmesiyle birlikte de Konya çok büyük bir değere de kavuşmuş olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.